Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Ion Ariton: N-am fost membru PNL

Ion Ariton: N-am fost membru PNL

Fost prefect județului, președinte al PD Sibiu, ministru al Economiei în Guvernul Boc, acum senator, Ion Ariton explică motivele pentru care i-a lăsat pe liberali pentru alți liberali: ALDE.

Reporter: De ce v-ați dat demisia din PNL?

Ion Ariton: N-am fost membru PNL. Din motive pricinuite de ultimele alegeri din interiorul PDL și de fuziunea cu PNL, n-am semnat adeziunea la noul PNL. Asta nu m-a împiedicat să lucrez în grupul parlamentar național-liberal.

Rep.: De ce doar acum?

I.A.: Pentru că doresc să continui activitatea parlamentară, după două mandate, în care am ajuns să cunosc foarte bine mecanismele politicii la nivel central. Îi asigur pe sibieni că nu-i voi dezamăgi, dacă vor avea, din nou, încredere în seriozitatea pe care am dovedit-o, când am fost prefect al județului nostru.

Rep.: De ce v-ați înscris în ALDE?

I.A.: Este formațiunea care corespunde convingerilor mele politice. Cu atât mai mult, cu cât platforma ei ideologică susține politicile liberale, de care România are multă nevoie, politici în care am crezut când PD a format Alianța Dreptate și Adevăr, cu PNL, apoi când a apărut PDL.

Dar, țin să precizez un lucru important pentru mine: cu peste 20 de ani în urmă, am ales, tot din aceste convingeri, să fiu membru al PD, și nu al PDSR – ramura cu rădăcini comuniste a fostului FSN.

Rep.: De ce nu în PMP?

I.A.: Simplu: ALDE corespunde convingerilor mele.

Rep.: De ce doriți să candidați pentru un nou mandat?

I.A.: Cred că v-am răspuns, în parte, la o întrebare anterioară. Motivul principal ține de convingerea că încă mai pot să contribui al întărirea polului de dreapta, liberal, pe care clasa politică românească nu a reușit încă să-l consolideze. Este ca o datorie de conștiință, pentru mine.

Rep.: Ce credeți că are în plus ALDE, față de PNL?

I.A.: Oameni cu care, în opinia mea, pot să lucrez mai bine și mai eficient.

Rep.: Cât contează într-o campanie electorală pentru alegeri parlamentare, pe liste, omul față de partid?

 I.A.: Cum să vă spun: jumătate - jumătate. Politicianul cunoscut și apreciat de electorat poate „trage” un partid după el. După cum și un partid poate oferit oportunitatea afirmării unui om capabil, dar mai puțin sau deloc cunoscut.

Rep.: Care sunt principalele obiective atinse de dumneavoastră în mandatul de senator care se va încheia anul acesta?

I.A.: Cei care mă cunosc știu că, încă de când am fost prefect, m-am simțit apropiat de activitățile executive. Așa am reușit să dau impulsuri semnificative în realizarea unor obiective locale: reconstrucția podului de la gară, încurajarea și sprijinirea dezvoltatorilor străini și a investițiilor, cum a fost centura ocolitoare a Sibiului, parte a autostrăzii A1, și aeroportul internațional, pentru care am făcut un adevărat lobby, la București, în perioada primului mandat de senator.

Chiar în administrația publică, am inițiat și pus la punct, cu echipa pe care am condus-o la prefectură, un sistem de autoevaluare a instituțiilor statului, motiv pentru care am reprezentat România la un forum de specialitatea al UE, desfășurat în Portugalia.

În al doilea mandat, activitatea mi-am desfășurat-o, cu precădere, în comisia de Transporturi, unde printre altele am avut un cuvânt de spus în modernizarea drumului național Sibiu-Sighișoara.

Oamenii ar trebui să știe că nu e puțin, și nici ușor, să lucrezi, în parlament, pentru obiective locale. Trebuie să insiști, să convingi parlamentari și miniștri, până când reușești să ajungi la ce vrei să se întâmple în județul pe care îl reprezinți.

Rep.: Ce vă propuneți să faceți în viitorul mandat?

I.A.: Trei obiective, zic eu, liberale: unu - reforma administrativă a țării prin regionalizare; doi - construirea autostrăzii Sibiu-Pitești și trei - sprijinul parlamentar necesar întăririi sectorului nostru privat. Economia românească trebuie să se întărească pe această direcție – prin capital autohton și de alte origini -, dacă dorim să facem față crizelor ce vor veni, dar mai ales obiectivelor sociale din România.

Rep.: După ce ați fost senator, ministru, prefect, credeți că merită să faci politică în România?

I.A.: Am ajuns la o vârstă, cu o experiență politică destul de importantă, și sunt convins că a lucra pe tărâm politic este, în primul rând, o formă de a-ți ajuta semenii. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să confirm și în viitor sprijinul de care m-am bucurat din partea sibienilor, începând din 1996, când, datorită lor, am ajuns consilier local, apoi, prefect și senator.

Rep.: Având în vedere dosarul în care sunteți implicat, credeți că veți avea parte de atacuri în această campanie electorală?

I.A.: Credeți că, într-o campanie electorală, se poate fără atacuri? Anul acesta, mi-am propus, ca de fiecare dată, să arăt că se poate. Nu voi lansa nici un atac la adresa cuiva. Mă voi concentra pe comunicarea cu oamenii, pentru a le cunoaște grijile și nevoile, dar și pentru a le explica de ce am convingerea că pot lucra pentru ei, în forul legislativ al democrației noastre.

În ce privește atacurile cum ar fi cel de care ați amintit, le voi privi cu detașarea omului convins că poate demonstra în fața unei instanțe că n-a comis nici o ilegalitate. Pentru cei care încă n-au aflat, eu, ca ministru, am pus în aplicare o hotărâre guvernamentală, ce venea în sprijinul unui eveniment sportiv cu totul și cu totul deosebit pentru România. E vorba de o gală de box profesionist, de nivel mondial. Dacă există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost administrate sumele de bani de către Federația Română de Box, eu nu pot răspunde de ce s-a întâmplat sub directa autoritate a organizatorilor galei. Sunt convins că, în justiție, lucrurile vor fi lămurite. Dacă n-a fost posibil până acum, nu e din cauza mea. E vorba de  mersul justiției. Dar nici nu mă pot ”autodescuraja”, în activitatea politică, deoarece știu că nu am lezat interesul statului român, ca ministru în guvernul României.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Micul Muci

Acum 7 ani

Dl Ariton,chiar mi-as minca o ora din viata si v-as vota,ca tare bine le ziceti, daca nu m-as fi ''autodescurajat'' deja!Ghinion!
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Cu ariton prim ministru, e mult prea bun pentru ceea ce se intampla in politica romaneasca hahahahaha.
Raspunde

Nașu mare

Acum 7 ani

Da, merită o pensie specială, mai ales că a fost la renumitul PDL.
Raspunde

Ghita

Acum 7 ani

Uitandu-te la Clasa Politica din Romania, poti spune ca Ariton face parte din peisaj. Cu asa caractere "de doi lei" nu avem speranta de mai bine...
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' la o agenție de modeling "pintru" noi "fetili" trecute de prima tinerețe, care sa fie manageriată de către Dvs. si nenea Manequin nu v-ati gândit?...
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

PSD - nu ,din principiu ; PNL - nu mai există ; ALDE - "neo psd +pd" .Deci USR !
Raspunde

ben

Acum 7 ani

Locul lui e la Aiud,trebiua sa fie acolo de cand era la Petrom,nu stiu de ce intarzie sa plece.Ca politician este bun la nivel de Balota(de unde vine),are tenul adecvat,iar comportamentul perfect,curluntrist oportunist model.Iti dorim numai bine,sunt destui sibieni blegi care nu stiu pe ce lume traiesc
Raspunde

Willi

Acum 7 ani

Un om cu bun simt nu intra in cloaca partidelor politice actuale. Un om care a realizat ceva in mod corect nu cauta proptea la Partidele Ploitice.
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Sibiul te-a tras in sus Ioane , tu ai tras Sibiul in jos . . .
Raspunde

LIBERAL CU CREIER

Acum 7 ani

Cred ca as fi votat cu ALDE dar vazand pe cine are la conducere mai bine votez cu Mihaela Radulescu.
Raspunde

LIBERAL CU CREIER

Acum 7 ani

Cred ca as fi votat cu ALDE dar cand vad pe cine propune i/mi vine sa vomit.
Raspunde

Eugen

Acum 7 ani

Deci ar fi pacat sa fie privat Parlamentul de personalitatea care sunt. Eu, care am scapat din atatea si atatea: milioanele lipsa in gestiune la Petrom, baietii destepti din energie, gala Bute.... M-as intoarece meceolog la ICRTI dar hotii astia ai mei au distrus ICRTI-ul, raman parlamentar.
Raspunde

Culae

Acum 7 ani

Dupa comentarii, nici unul nu e multumit de ion. oare cine naiba il va vota pe acest puscariabil notoriu?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Mai Johnny io te-as vota ca mi-ești "drag" si te "cunosc" de cand erai "mic"....da' nici n-as vrea sa "rasichi voturle".... Ai un "pedigree sănătos" ești "prea" cinstit, si nici nu ești traseist....Tu chiar crezi ce spui.... Da' vezi ce rai îs sibienii ăștia, nu-i suporta pe olteni. Nici carisma nu prea ai. In locu' tau m-as tunde chilug ca "motu" nu te avantajează, si as încerca sa ma uit ca "mentoru" tau, cu un ochi, tot așa cum se uita găina la rama, si șansele tale ar creste exponențial...
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Daca il cunosteati de cand era mic, sigur ati fi scris: "mai Bebe......"
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

Acest domn, cand a fost ales ultima data, a spus intr-un cadru restrans: "bai. nu fiti prosti, pentru mine urmeaza 4 ani de concediu". poate citatul nu e exact insa ideea si intamplarea sunt adevarata 100%. asta e omul...
Raspunde

cetatean

Acum 7 ani

Se pare ca nu suficient de "restrans". N-o fi fata mare, dar nici papagal ca tine si ca alti invidiosi. Succes, !
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

se pare ca alde si-a dat drumul si la postaci, sunteti tot aia portocalii revopsiti, sau?
Raspunde

nea costel

Acum 7 ani

Gheorghe gabriel, sofrone, graur, ariton = o adunatura de traseisti care au dus sibiul in jos la aiud cu ei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus