Fost prefect județului, președinte al PD Sibiu, ministru al Economiei în Guvernul Boc, acum senator, Ion Ariton explică motivele pentru care i-a lăsat pe liberali pentru alți liberali: ALDE.
Reporter: De ce v-ați dat demisia din PNL?
Ion Ariton: N-am fost membru PNL. Din motive pricinuite de ultimele alegeri din interiorul PDL și de fuziunea cu PNL, n-am semnat adeziunea la noul PNL. Asta nu m-a împiedicat să lucrez în grupul parlamentar național-liberal.
Rep.: De ce doar acum?
I.A.: Pentru că doresc să continui activitatea parlamentară, după două mandate, în care am ajuns să cunosc foarte bine mecanismele politicii la nivel central. Îi asigur pe sibieni că nu-i voi dezamăgi, dacă vor avea, din nou, încredere în seriozitatea pe care am dovedit-o, când am fost prefect al județului nostru.
Rep.: De ce v-ați înscris în ALDE?
I.A.: Este formațiunea care corespunde convingerilor mele politice. Cu atât mai mult, cu cât platforma ei ideologică susține politicile liberale, de care România are multă nevoie, politici în care am crezut când PD a format Alianța Dreptate și Adevăr, cu PNL, apoi când a apărut PDL.
Dar, țin să precizez un lucru important pentru mine: cu peste 20 de ani în urmă, am ales, tot din aceste convingeri, să fiu membru al PD, și nu al PDSR – ramura cu rădăcini comuniste a fostului FSN.
Rep.: De ce nu în PMP?
I.A.: Simplu: ALDE corespunde convingerilor mele.
Rep.: De ce doriți să candidați pentru un nou mandat?
I.A.: Cred că v-am răspuns, în parte, la o întrebare anterioară. Motivul principal ține de convingerea că încă mai pot să contribui al întărirea polului de dreapta, liberal, pe care clasa politică românească nu a reușit încă să-l consolideze. Este ca o datorie de conștiință, pentru mine.
Rep.: Ce credeți că are în plus ALDE, față de PNL?
I.A.: Oameni cu care, în opinia mea, pot să lucrez mai bine și mai eficient.
Rep.: Cât contează într-o campanie electorală pentru alegeri parlamentare, pe liste, omul față de partid?
I.A.: Cum să vă spun: jumătate - jumătate. Politicianul cunoscut și apreciat de electorat poate „trage” un partid după el. După cum și un partid poate oferit oportunitatea afirmării unui om capabil, dar mai puțin sau deloc cunoscut.
Rep.: Care sunt principalele obiective atinse de dumneavoastră în mandatul de senator care se va încheia anul acesta?
I.A.: Cei care mă cunosc știu că, încă de când am fost prefect, m-am simțit apropiat de activitățile executive. Așa am reușit să dau impulsuri semnificative în realizarea unor obiective locale: reconstrucția podului de la gară, încurajarea și sprijinirea dezvoltatorilor străini și a investițiilor, cum a fost centura ocolitoare a Sibiului, parte a autostrăzii A1, și aeroportul internațional, pentru care am făcut un adevărat lobby, la București, în perioada primului mandat de senator.
Chiar în administrația publică, am inițiat și pus la punct, cu echipa pe care am condus-o la prefectură, un sistem de autoevaluare a instituțiilor statului, motiv pentru care am reprezentat România la un forum de specialitatea al UE, desfășurat în Portugalia.
În al doilea mandat, activitatea mi-am desfășurat-o, cu precădere, în comisia de Transporturi, unde printre altele am avut un cuvânt de spus în modernizarea drumului național Sibiu-Sighișoara.
Oamenii ar trebui să știe că nu e puțin, și nici ușor, să lucrezi, în parlament, pentru obiective locale. Trebuie să insiști, să convingi parlamentari și miniștri, până când reușești să ajungi la ce vrei să se întâmple în județul pe care îl reprezinți.
Rep.: Ce vă propuneți să faceți în viitorul mandat?
I.A.: Trei obiective, zic eu, liberale: unu - reforma administrativă a țării prin regionalizare; doi - construirea autostrăzii Sibiu-Pitești și trei - sprijinul parlamentar necesar întăririi sectorului nostru privat. Economia românească trebuie să se întărească pe această direcție – prin capital autohton și de alte origini -, dacă dorim să facem față crizelor ce vor veni, dar mai ales obiectivelor sociale din România.
Rep.: După ce ați fost senator, ministru, prefect, credeți că merită să faci politică în România?
I.A.: Am ajuns la o vârstă, cu o experiență politică destul de importantă, și sunt convins că a lucra pe tărâm politic este, în primul rând, o formă de a-ți ajuta semenii. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să confirm și în viitor sprijinul de care m-am bucurat din partea sibienilor, începând din 1996, când, datorită lor, am ajuns consilier local, apoi, prefect și senator.
Rep.: Având în vedere dosarul în care sunteți implicat, credeți că veți avea parte de atacuri în această campanie electorală?
I.A.: Credeți că, într-o campanie electorală, se poate fără atacuri? Anul acesta, mi-am propus, ca de fiecare dată, să arăt că se poate. Nu voi lansa nici un atac la adresa cuiva. Mă voi concentra pe comunicarea cu oamenii, pentru a le cunoaște grijile și nevoile, dar și pentru a le explica de ce am convingerea că pot lucra pentru ei, în forul legislativ al democrației noastre.
În ce privește atacurile cum ar fi cel de care ați amintit, le voi privi cu detașarea omului convins că poate demonstra în fața unei instanțe că n-a comis nici o ilegalitate. Pentru cei care încă n-au aflat, eu, ca ministru, am pus în aplicare o hotărâre guvernamentală, ce venea în sprijinul unui eveniment sportiv cu totul și cu totul deosebit pentru România. E vorba de o gală de box profesionist, de nivel mondial. Dacă există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost administrate sumele de bani de către Federația Română de Box, eu nu pot răspunde de ce s-a întâmplat sub directa autoritate a organizatorilor galei. Sunt convins că, în justiție, lucrurile vor fi lămurite. Dacă n-a fost posibil până acum, nu e din cauza mea. E vorba de mersul justiției. Dar nici nu mă pot ”autodescuraja”, în activitatea politică, deoarece știu că nu am lezat interesul statului român, ca ministru în guvernul României.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ion Ariton , Senatului României , Instituția Prefectului Sibiu , alegeri , PNL , Politică Externă , Guvernul Boc , Federaţia Română , Candidaţii Eugen Barbu , Gheorghe Aldea , Alianţa Dreptate
Vizualizari: 2746
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Comanescu
Acum 8 ore
1
Acum 8 ore
Anonim
Acum 8 ore
România Trezește
Acum 8 ore
Zz