Sâmbătă,
18.05.2024
Partial Noros
Acum
10°C

NOI ȘI CEILALȚI

Sibienii (adică noi...) tind să se culce pe laurii unei faime crescute din oportunitățile Capitalei Europene a Culturii (începând cu 2007), amalgamate cu avantajele (iluzorii...) ale furnizării primarului drept președinte al țării.

Mulți comentatori au observat și acest fenomen, dar l-au comentat de pe poziția celor care nu locuiesc în Sibiu. În această idee doresc să aduc în discuție și aspectul urbanistic, privit din „interior”, pentru că va revela câteva realități mai puțin convenabile...

Din constatările specialiștilor, dar și a „consumatorilor” de oferte sibiene, tot ce este valoros/ admirat/ generator de venituri în turism este doar nucleul medieval + cartierele ridicate între anii 1700-1940! Și cu un adaus de coloratură în Pădurea Dumbrava – Muzeul ASTRA în aer liber.

În rest, tot ce s-a construit după perioada interbelică constituie un anturaj negativ, puternic contrastant cu zona centrului tradițional, dar și inconsistent funcțional și estetic. Cartiere cu urbanistică rurală (locuințele migratorilor de la sat la oraș), blocurile comuniste, fabricile comuniste (spre deosebire de manufacturile tradiționale, deja distruse în majoritate), inserțiile aberant-inepte, „no-style”, de-a lungul străzilor principale – gen. V. Milea/ șos. Alba-Iulia între girațiile cu str. Morii și str. Maramureșului/ str. Lungă/ Calea Dumbrăvii/ Calea Poplăcii, etc.

Iată cât de dificil apare demersul permanent de a păstra Identitatea-Spiritul locului, de a armoniza vechiul și noul, deci de a nu lăsa oboseala comunitară, pecinginea globalizant-uniformizatoare și lipsa de profesionalism să invadeze orașul până la a sufoca inițiativele corecte și bunăstarea comunității... Pentru că, de sute de ani, s-a probat în practica locuirii că urbanismul organic și obiectele de arhitectură corect inserate și adaptate mediului local au fost generatoare de economii în cheltuielile comunitare, deci generatoare de echilibru social!!

  • Cei 45 de ani dintre 1945 și 1990 au adus o scădere drastică a nivelului calitativ în urbanismul sibian; în acest domeniu există și excepții fericite, din aceleași perioade și premise, în câteva orașe românești – cauza va fi enunțată la finalul articolului... Adică – regulamentele urbane au ajuns să de-servească populația, în loc să o ajute/ tipurile de locuire colectivă de slabă calitate au venit la pachet și cu un amalgam de valori sociale ale noilor implantați/ tipurile „colectiviste” de spații pentru comerț și servicii au reflectat întrutotul calitatea mizerabilă a ofertei comuniste/ amenitățile „permise” în spațiile publice ale vremii contrastau flagrant cu discursul „umanist”...
  • Cei 26 de ani de după 1989 nu pot fi considerați, cel puțin pentru zona Sibiului, un salt calitativ în domeniul urbanistic. Rezultatele activității investiționale, mai ales în construcțiile realizate de la zero, sunt sub standardele comunităților civilizate din state europene partenere. Cine a frecventat spații occidentale, dar și spații orientale ( la est de granița artificială a Prutului) și-a putut da seama că noile noastre construcții, cu ambientul lor mineral și societal, sunt mult mai aproape de nivelul celor din spațiul „sovietic” decât de acela central-european!!
Dacă zonele protejate (nuclee istorice, arii ale monumentelor de arhitectură și memorialistice) au reușit, cu eforturile multor specialiști, experți și proiectanți, să treacă destul de bine de valurile istoriei recente, cartierele din jurul centrelor tradiționale au devenit, mai ales după 1995, un mozaic urbanistic de o rară violență vizuală – marcă greu de șters a prostiei, orgoliilor și incompetenței...

Și iată un contra-exemplu foarte recent – o demonstrație directă, firească și fără drept de apel, a faptului că se poate și altfel: expoziția proiectelor realizate în ultimii 2 ani, premiate la concursul de arhitectură din regiunea Centru! Majoritatea premiilor au fost adjudecate de realizări din județele Covasna și Harghita, care, într-adevăr, au meritat să fie remarcate – prin adecvare ambientală, invenție stilistică în limitele unui Genius Loci perfect reperat, și fără emfază gratuită!!

Este foarte necesar să observăm cu toții că acest succes a fost posibil NUMAI prin coroborarea tuturor celor implicați într-o investiție: beneficiarul, proiectantul și avizatorul !! Este vorba despre COOPERARE, SOLIDARITATE, PATRIOTISM LOCAL...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, n-ar fi mai corect spus NO"OI" si ceilalți?...
Raspunde

un curios

Acum 7 ani

Mai corect spus: mars in Oltenia insecta!!!!
Raspunde

Bubardiss

Acum 7 ani

...din pacate nu oltenii au proiectat si construit bataia de joc a arhitecturii Sibiene ...." CARTIERUL ARHITECTILOR " ce-l construit catre Cisnadie , pe partea STINGA. As dorii ca asociatia arhitectilor Sibieni, sa protesteze si sa schimbe numele acestui cartier execrabil conceput, ce-l mult in ..."FAVELAS"...dar daca nu se poate numi asa,...atunci ...BIDONVILLE. Asa ca Dl. Arhitect, semnatarul articolului,.... are dreptate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus