Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Teatrul Național ,,Radu Stanca” ajunge la Chișinău

Teatrul Național ,,Radu Stanca” ajunge la Chișinău

Teatrul Național ,,Radu Stanca” din Sibiu va fi prezent la Chișinău, la ,,Reuniunea teatrelor naționale”. „Lecția”, „Antisocial” și „Mărie, Mărie! (tribut Mariei Tănase)”, sunt cele trei spectacole care vor fi puse în scenă, începând de mâine, 15 septembrie.

„Reuniunea teatrelor naționale” este cel mai important eveniment teatral din Republica Moldova și este catalogat de criticul Marina Constantinescu drept „unul remarcabil, de înaltă ţinută”.

Trei spectacole în două zile

La Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” , mâine, începând cu ora 19, va avea loc spectacolul „Lecția”. Realizat după fascinanta piesă scrisă de Eugène Ionesco, cu o traducere de excepție realizată de Vlad Russo și Vlad Zografi, spectacolul îi aduce în prim plan pe Constantin Chiriac, Ofelia Popii și Mariana Mihu. Regia este semnată de Mihai Măniuțiu, iar coregrafia este realizată de Andrea Gavriliu pe muzica lui Șerban Ursachi. Decorul pentru acest spectacol a fost conceput de Adrian Damian și costumele de Irina Moscu, aceștia reușind să creeze un cadru deosebit pentru întreaga producție.

„«Lecția» e un foarte puternic text politic, unul dintre cele mai subtile și în același timp generoase texte – în sensul că este compus și structurat în așa fel încât să poți reflecta în oglinzile sale orice formă de dictatură, orice act politic care țintește dezumanizarea, distrugerea individualității și libertății omului. Genocidul, spălarea creierelor, purificările etnice, crimele în masă, toate se petrec sub ochii noștri. Nu ne mai putem face că nu știm. Trăim într-o epocă în care suntem cu toții interconectați. Cei care pretind că nu știu, vor să-și țină ochii închiși. Spectacolele de tipul «Lecției» lui Ionesco le spun să deschidă ochii. Nu scapi de coșmaruri pretinzând că joci într-o feerie“, a declarat Mihai Măniuțiu.
În același loc, vineri, 16 septembrie, de la ora 17, va fi prezentată prima parte a trilogiei Cât de departe suntem de peșterile din care am ieșit? de Bogdan Georgescu. „Antisocial” este o examinare detaliată a deficiențelor care degradează sistemul educațional din România. Realizat după fapte reale, „Antisocial” este un proiect de Artă Activă care combină tehnici de teatru documentar ficționalizat și teatru observațional, explorând noi tipuri de teatralitate și structuri dramatice. Spectacolul este o coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Viața Mariei Tănase într-o oră

Două ore mai târziu, în aceeași sală, de la ora 19, Gabriela Neagu va prezenta spectacolul „Mărie, Mărie! (tribut Mariei Tănase)”, o oră despre viaţa artistei care a sfidat etaloanele de frumuseţe şi a cucerit inimile spectatorilor prin francheţea şi genuitatea interpretărilor sale. Un melanaj între strălucirea scenei, sinceritatea interviului şi autenticitatea vieţii casnice a acesteia, într-un spectacol multimedia, în care interpretarea live alternează cu proiecţiile video.

„Prin demersul meu artistic, pe care i-l aduc ca tribut, mi-am propus să realizez o reinterpretare a pieselor ei, plină de caldură şi sinceritate, să imprim propria mea personalitate artistică peste vibraţia de neegalat a mesajului original, pentru a transmite generaţiilor de azi muzicalitatea pătrunzatoare a creaţiilor ei, încărcată de sensibilitate şi dramatism”, a menționat Gabriela Neagu.
În cadrul Reuniunii, publicul din Republica Moldova are ocazia unică să vizioneze spectacole prezentate de către colectivele teatrelor din țară: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” - Bucureşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” - Craiova, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” - Iaşi, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național Cluj-Napoca și Teatrul Naţional „Radu Stanca” – Sibiu, dar și producții ale Teatrelor Naționale din Republica Moldova.

Informații complete despre spectacolele Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu puteți găsi aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus