Joi,
27.11.2025
Innorat
Acum
7°C

No, care-i cea mai bună ciorbă de burtă?

No, care-i cea mai bună ciorbă de burtă?

De fiecare dată când apare pe undeva vreo poza cu blidul de ciorbă ba chiar și o amărâtă de referire la Kontiki se materializează imediat întrebarea „dar aia de la Prima ai încercat-o?”. Sau, inevitabilul, „la Prima e mai bună”. Păi ia hai să vedem. Că doar de aia suntem critici culinari cu jumătate de normă la ziar.

Am stabilit următorul plan de bătaie. Două zile consecutive, una la Prima, una la Kontiki. Criteriile de jurizare: timpul de așteptare până la găsirea locului, timpul de așteptare până la luarea comenzii și până la sosirea comenzii, modalitatea de servire, calitatea accesoriilor - smântână, mujdei, pâine și ardei iute.

Am început cu Prima. De obicei, la Prima nu prea aștepți după un loc, chit că e mai mic decât Kontiki. N-a fost să fie, am așteptat 5 minute până s-a eliberat prima masă, pe care a trebuit să o împărțim cu un domn care aștepta și el.

ciorba-burta-prima-2

Cronometrul oficial a calculat 3:30 minute până la luarea comenzii. Aici e loc de interpretare pentru că ospătarul a întrebat imediat dacă vrem ciorbă dar vroiam și un felul 2. De când am dat comanda a durat aproape 4 minute până când ciorba se lăfăia în farfurie. Am mai comandat o porție de cașcaval pane cu cartofi prăjiți și murături, a durat exact 40 de minute de la intrare până la ieșire, preț total 53 de lei, prețul ciorbei cu accesorii, 15 lei.

restaurant-prima

La accesorii: punct în minus pentru pâine, în coș era și pâine mai veche și pâine proaspătă, punct în plus pentru smântână și mujdei (chiar elaborat), punct în minus pentru lipsă de diversitate la ardei iuți, doi și la fel. Cel mai mare plus, faptul că oala de servire rămâne pe masă, dacă mai vrei te mai servești. Ciorba, excelentă!

A doua zi am trecut pragul de la Kontiki. Drept, cu o oră mai târziu decât la Prima cu o zi înainte, adică la 12 și 25. Am așteptat cam 30 de secunde până s-a eliberat prima masă, pe care am împărțit-o cu trei „colegi” care sigur lucrau în construcții după cât de prăfuiți erau. Primul lucru, ni s-a schimbat fața de masă, cea veche avea meniul tipărit pe ea.

Comanda s-a luat pe loc pentru că de data asta nu am mai cerut și felul doi iar ciorba a venit în exact șase minute. În total, în 20 de minute am intrat-mâncat-ieșit. Ciorba de burtă de la Kontiki este excepțională. E cea mai bună ciorbă de burtă pe care am mâncat-o vreodată. E mult mai groasă decât cea de la Prima, cu mai multă carne, cu mai multă grăsime, e definiția din DEX a ciorbei de burtă.

ciorba-burta-kon-tiki

La accesorii: punct în plus pentru pâine, proaspătă ca deobicei, punct în plus pentru ardeii iuți, unul crud, altul murat, punct în minus pentru smântână, mult mai diluată decât cea de la Prima, la fel și pentru mujdei, foarte simplist. Ciorba și accesoriile au fost 17 lei, cu 5 lei o cola am plătit 22 de lei și două zile nu am mai mâncat nimic.

Concluzia specialistului în ciorba de burtă, Kontiki câștigă la mustață. Prima va trebui să se mulțumească cu premiul pentru felul II, poate cel mai bun meniu din oraș.

Ciorbarul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 33381

Comentarii

34 comentarii

pofticiosul

Acum 9 ani

Ce farfurie neapetisantă! Nici să-mi dea 100 de euro n-aș mânca așa ceva!!!
Raspunde

ale ale

Acum 9 ani

Gusturile nu se discuta.Ciorba de la Prima e inegalabila.Cea mai buna ciorba ever
Raspunde

Andrei

Acum 9 ani

Incercati si la Grand Plaza pe 9 mai pentru comparatie. Cea mai buna ciorba de burta pe care am mancat-o e la Restaurantul Georgius Krauss din Sighisoara.
Raspunde

Lunca Ionut

Acum 9 ani

Cat castiga-ti ca face-ti comparatia asta....vb numai prostii
Raspunde

Grup de turisti

Acum 9 ani

S-e ved-e c-a nu a-i lu-at bac-ul!!!
Raspunde

Petru

Acum 9 ani

Gusturile nu se discuta dar parerea mea este: Clar ca ciorba de la Prima e cea mai buna si stim cu totii de ce..... Deoarece bucatarul care a fost la Kontiki si-a dat demisia si a deschis el propriul restaurant....Prima....deci la Prima e ciorba mai buna
Raspunde

al

Acum 9 ani

Cea mai buna ciorba de burta este cea pe care o mananci la nevoie (indiferent in ce locatie), de obicei dupa o noapte grea de betie
Raspunde

Pitic de ocazie

Acum 9 ani

Daca luai si una mica de rachiu de casa, il pupai pe chelner in bot. Jalnic, ca de obicei.
Raspunde

Radu

Acum 9 ani

De la începutul articolului ai spus tot. La Prima ai stat și ai așteptat. Nu înțeleg de ce nu ai comandat la fel dacă vorbim de timpii de așteptare. Surpriza nu ai adus vorba de clienții care trec pragul celor 2 restaurante. Din ce clasa sunt acești clienți. Reiese însă din articol : la Kon-Tiki ai stat 20 de minute și ai refuzat să mai dai comanda pentru felul 2. Vezi tu draga ciorbar , când te duci la masa contează și ambianta nu doar mâncarea. Degeaba faci reclama celor de la Kon-Tiki dacă localul arată nașpa. Si aici vorbim si despre modul cum se comporta chelnerul si ambianta localului. Cat despre ciorbe gusturile nu se discuta . Prefer însă atunci când faci astfel de comparații să iei o porție acasă de la ambele restaurante si sa le Gusti amândouă de odată și apoi ambele a doua zi. Dar de trebuie să vă câștigați si voi pâinea și pupati în fund pe cine va plătește mai bine
Raspunde

Grup de turisti

Acum 9 ani

Da frate, ca aici e vorba de mafia ciorbelor din sibiu... Voi chiar nu ganditi!! E buna ciorba de la prima dar e si mai buna cea de la Kon-tiki. Veniti toti ultrasii ciorbari sa luati apararea celor de la prima...
Raspunde

doar

Acum 9 ani

pai prietene, daca vrei ambianta iti iei ciorba in galeata si o bei acasa :D
Raspunde

gigicu

Acum 9 ani

bah, da ceva sanatos mananca sibienii ? sau doar kkt in tot felul de grupulete pe la colturi chicotind ? Nu-i asa, mari intelectuali sibieni! Aia care o tineti intr-o bascalie de-o viata!
Raspunde

Grup de turisti

Acum 9 ani

Troll alert
Raspunde

Toto

Acum 9 ani

Intre kon-tiki si prima, eu aleg Grand plaza :-)
Raspunde

VL-69-BMW

Acum 9 ani

de cand nu se mai fumeaza la prima nu imi mai miros hainele a ciorba de burta
Raspunde

slipknot

Acum 9 ani

ce articol jalnic. Versus viorba de burta ... cica asta e jurnalism .... HAHAHAHAHAHA JALE Bucure
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ernest

Acum 9 ani

Ambele localuri reprezinta cu exactitate Sibiul si pe sibieni. Grobianism, analfabetism, meltenism, prostie. In Cluj sunt Untold, Opera, campionatul european de baschet, iar in Sibiu ciorba de burta in 2 localuri infecte. Oras de tiristi si de cocalari manelisti. Noroc cu oltenii ca va mai ridica media de inteligenta si cultura.
Raspunde

Un Ardelean

Acum 9 ani

Te obliga ga cineva sa stai in Sibiu...infecțiile. Sibiu înseamnă Festivalul International de Teatru, dar drogații care sar in sus pe biruri la Untold nu pricep asta. Sibiul înseamnă civilizație de aceea e cel mai vizitat oraș din tara. Șiboiul a fost capitala culturii europene, ceea ce Clubul doar visează. Dar oltenasii rupți in cur care și-au umflat camera de tractor si au vâslit pana la Sibiu...nu pricep. Stai dracu la tine in oraș ca nu te vrem intre noi.
Raspunde

DonJuan

Acum 9 ani

La porci le place latura....!!! O ciorba curata o gasesti la prima. Dincolo e destinat pentru astia de la psd.....porci naibii....
Raspunde

SB10NUT

Acum 9 ani

Critic culinar?!?! Au' la ala!
Raspunde

Acum 9 ani

daca sunteti asa de destepti voi olteni de ce nu stati acolo la voi.ernest oltean p....
Raspunde

Sabin

Acum 9 ani

Ernest felicitări Clujului pentru că a câștigat cursa pentru capitala culturală Europeana
Raspunde

jonyjon

Acum 9 ani

+1000
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

1. foamea este cel mai bun bucatar ! 2. respect pentru bucatarii ambelor locatii atata timp cat isi fac treaba cu arta, suflet si bun simt! 3. reclama gratuita nu cred ca onoreaza niciun jurnalist oricat de ciorbar ar fi... 4. cui nu-i place la mine-n curte, atata timp cat il primesc cu respect, si-i sunt buna gazda, e liber sa nu intre si e si mai liber sa stea in ograda lui si-n burgul lui si sa nu judece decat ceea ce deriva din propria-i oglinda ! Cu respect pentru respect !
Raspunde

redactia

Acum 9 ani

Ups! ce tare!
Raspunde

BRASERO2011

Acum 9 ani

Fratilor, am o rugaminte! Unde se afla acest restaurant PRIMA?
Raspunde

Bogdan

Acum 9 ani

cei mai buni cartofi prajiti se fac la mec. Asa a zis Cartofarul. hai sa ne certam, diseara la kfc
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ardeleni retarzi

Acum 9 ani

mai ardelene frustrat cu iq cat nr de la pantof,mai intai invata in mortii tai sa scri si dupa cearta-te cu oltenii cu camera de cauciuc.consumul de telemea ti-a izolat neuronii ni nu mai fac sinapse..in curand vei face dragoste si cu mioarele,nu doar cu mama ta
Raspunde

zschortau

Acum 9 ani

e corect scri?
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Respect pentru bucatarii ambelor locatii, rusine pentru gazde. Inteleg ca lumea nu merge pentru ambianta , ci pentru ciorba, inteleg ca banul merge oricum (ca nu vine fiscul sa masoare zama din oala), dar la cati bani se produc acolo e jenant sa nu investesti nimic, Aaaa, ba da, pocaitii de la Kontiki au facut un restaurant alaturi,dar il tin doar pentru pomeni, sa nu-l strice...
Raspunde

Dan

Acum 6 ani

Ciudate discutii. In loc sibienii sa fie mandri ca au, nu unul, ci doua locuri, cu cea nai buna ciorba de burta din tara... ei se cearta. Halal! Razboiul dintr cele 2 bodegi, ca asta sunt, este irelevant. Ca om din exterior pot sa va dau impresiu: Kon-tiki este mai cremoasa, probabil de la legumele pasate in ea si cu mai multa grasime si smantana. Merg pe umplerea farfuriei pana la refùz.. Prima e ma light dpdv al consistentei, probabil nu adauga asa multe legume si au amprenta personaka cu gogosarul , care merge in peisaj. Aici ramaje bolul si mai completezi... cantitatile sunt tot pe acolo. Diferente mari nu sunt. Jigniri si referiri la modul si timpii de srvire sunt irelevante. Mai interesant ar fii sa scapati cate-un mic secret din bucataria celor doua localuri.
Raspunde

Hunedoreanul

Acum 6 ani

Mie mi se par praf in ochi la toate cele trei localuri din Sibiu, nu sunt oltean ... sunt ardelean, dar Sibiul nu are ciorba de burta buna! Pizza la fel, restul mancarii la fel lasa de dorit... nu stiu de unde a aparut aroganta cu regiunea gastronomica ... in fine, e jale!
Raspunde

Adrian Pop

Acum 5 ani

Cunosc trei locuri in Romania unde ciorbă de burtă este foarte buna. La Fairplay in Cluj-Napoca unde de cel puțin 15 ani o mănânc și este identica și la fel de delicioasă de fiecare dată. La Piccolo in Arad unde este mai cremoasa decât în Cluj-Napoca la Fairplay. Și a treia în Timișoara la Estuar, un local "plimbă tava" unde toate categoriile sociale vin să mance pentru că mâncare este foarte buna și prețurile sunt foarte accesibile și unde eu merg cam de 20 de ani și mereu ciorba de burtă este la fel de buna și are aceeași consistență și gust delicios.
Raspunde

Gabriel

Acum 4 ani

Reteta nu o stie nimeni?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus