Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Prima mașină înmatriculată fără timbru de mediu

Prima mașină înmatriculată fără timbru de mediu

Premieră în justiţia din România. Tribunalul Sălaj a decis că o maşină poate fi înmatriculată fără achitarea timbrului de mediu. Asta după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat taxa ilegală. Prima maşină în cazul căreia s-a obținut decizia favorabilă a fost înmatriculată în luna septembrie. Pe rolul Tribunalului Sălaj mai sunt înregistrate 50 de cereri la fel, anunță digi24.ro

Sentința favorabilă a fost obținută de o avocată din Zalău. A cerut înmatricularea fără timbru de mediu a unui microbuz pentru că taxa era mult prea mare pentru clientul ei, în jur de 2000 de lei.

„Autoturismele care sunt importate prin instituirea acestei taxe se institue discriminare între acestea și autoturismele aflate pe piața internațională”, a explicat avocata Iulia Costina.

Reprezentanții Prefecturii Sălaj spun că vor respecta decizia instanței.

„Instituția Prefectului județului Sălaj a luat act de hotărârea instanțelor cu privire la taxa pentru emisii poluante. Aceste hotărâri survin în urma punctului de vedere exprimat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene care în acest an în luna iunie a decis că aceste taxe nu sunt în conformitate cu dreptul european”, a spus purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Sălaj, Oana Labo.

După decizia instanței, zeci de șoferi au cerut înmatricularea mașinilor fără să plătească timbrul de mediu.

„Se prezintă la ghișeul nostru cu o cerere prin care se solicită să o înmatriculăm fără achitarea taxei de timbru. Noi dăm o negație cu care cetățenii se prezintă la Tribunalul Salaj. Avem cam peste 50 de asemenea cereri, deci așteptăm să mai apară hotărâri judecătorești”, a explicat șeful serviciului de Înmatriculări din Sălaj, Remus Stanciu

De asemenea, și la Craiova, instanţa se conformează cu decizia Curţii Europene de Justiţie.

„În judeţul Dolj la momentul actual sunt trei acţiuni care au rămas definitive în ceea ce priveşte înmatricularea cu scutire. Sunt câteva sute de alte acţiuni care au fost depuse şi care aşteaptă să fie soluţionate urmând ca practica să devină unitară”, a precizat avocatul Laurenţiu Stanca.

Şoferii care au achitat taxa de timbru de mediu după 15 martie 2013 pot să ceară în instanță restituirea ei.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/06/12/timbrul-de-mediu-ilegal-ce-trebuie-sa-faca-proprietarii/

http://www.turnulsfatului.ro/2016/06/09/timbrul-de-mediu-declarat-ilegal-de-curtea-europeana-de-justitie/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

E

Acum 7 ani

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000612513&id_inst=3 Aste e stire de 2 ani!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus