Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
32°C

Grevă generală la Prefectură, de luni: salariile sunt mai mici decât la Primărie sau Consiliul Județean. Amenință cu boicotul alegerilor

Grevă generală la Prefectură, de luni: salariile sunt mai mici decât la Primărie sau Consiliul Județean. Amenință cu boicotul alegerilor

Cu excepția angajaților din serviciile pentru pașapoarte, permise și înmatriculări, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Instituției Prefectului Sibiu intră în grevă pe perioadă nedeterminată, începând de luni, 10 aprilie.

”Pe durata grevei, activitatea din cadrul Instituției Prefectului – Județul Sibiu va fi suspendată, cu excepția activităților desfășurate de către Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor”, se arată într-un scurt anunț al reprezentanților Guvernului României în județul Sibiu. Practic, sibienii persoane fizice vor fi direct afectați de această grevă prin faptul că nu vor mai putea solicita apostila. Instituția Prefectului lucrează, direct, mai ales cu administrațiile locale și cu serviciile deconcentrate. 

Greva generală este una declanșată la nivel național și are drept principal motiv nivelul scăzut al salarizării, menținut în ultimii trei ani pentru cei aproximativ 1.800 de angajați din toată țara. ”Considerăm că salarizarea personalului din instituțiile prefectului trebuie să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că reprezentantul Guvernului în teritoriu este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, se arată într-un comunicat de presă remis cititorilor Turnul Sfatului de către funcționarii reuniți în cadrul Sindicatului ”Egalitatea”.

În cazul în care revendicările lor salariale nu vor fi satisfăcute – prin aplicarea prevederilor din legea salarizării, după cum arată sindicaliștii – angajații prefecturilor spun că vor boicata organizarea tuturor alegerilor programate anul viitor.

”Diversitatea și importanța sarcinilor pe care le îndeplinesc funcționarii din cadrul instituțiilor prefectului sunt poate mai puțin cunoscute publicului larg: managementul situațiilor de urgență la nivelul județului (alunecări de teren, inundații, secetă, pestă porcină africană, Virusul SarS-CoV-2, etc), verificarea legalității actelor autorităților administrației publice locale, apostilarea documentelor, problematica fondului funciar, monitorizarea activității Serviciilor Publice Deconcentrate, gestionarea problemelor legate de minorități, incluziune socială, siguranța elevilor și a personalului didactic în unitățile de învățământ, gestionarea derulării Programelor Operaționale de Ajutorare a Persoanelor Dezavantajate (POAD), monitorizarea programelor guvernamentale și politicilor naționale la nivelul județului, organizarea evenimentelor și manifestărilor publice locale, organizarea și desfășurarea alegerilor locale, parlamentare, euro-parlamentare și prezidențiale, evidențiază complexitatea și importanța activităților derulate. Aceste domenii sunt esențiale și vitale administrației publice”, comunicat Sindicatul ”Egalitatea”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Conchita Șperluciu

Acum 1 an

Propun deschiderea unui cont bancar in care sibienii de omenie pot face donatii catre angajatii prefecturii, atat de napastuiti de soarta, fata de competentele lor profesionale! Toti au renuntat la pozitii de management din corporatii, pentru a se dedica muncii in folosul nostru, al comunitatii burgului nostru! Trebuie sa protestam masiv!
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Liber sa plecati la privat. Ar f interesant sa stim si ce salarii sunt la prefectura, primari etc, eventual si cate ore lucreaza efectiv si ce sarcini au.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 an

La așa servicii în slujba cetățenilor, așa salarii sunt și prea mari încă.... Eu cred că oamenii aceștia trăiesc într o lume paralelă,mai aparte numai a lor și cred că totul li se cuvine iar ei sunt cei mai defavorizați...aici mă refer la toate instituțiile statului, publice și care or mai fii, care nu fac nimic sau prea puțin ptr.omul de rând, cu foarte mici excepții. Ne este lehamite de ei,dar cum este o vorbă,,trăim în România și asta ne ocupă tot timpul"nostru cel mai prețios. Dăi înainte tovarăși
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

E normal sa fie mai mici, Prefectura e doar un apendice al guvernului central. Primaria si CJ ne reprezinta direct.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Nerusinati mai sunt functionarii astia de la prefectura, ani de zile au luat salarii mari comparativ cu alte institutii si acum fac gura Nu-i vorba ca si ceilalti de cand au voie sa si le voteze ei nu mai cunosc nici o limita, unele comune tot bugetul il baga in salarii.
Raspunde

Montesquieu

Acum 1 an

Elementar: puterea legislativa, executiva si judecatoreasca. Institututia Prefectului e reprezentantul in teritoriu al puterii executive (guvern), Consiliile locale si Primariile sunt putere legislativa in teritoriu. Consiliile judetene NU sunt putere legislativa, vz mai jos. Sunt ceva ce se ocupa de realizării serviciilor publice de interes judeţean. ATAT. Ar fi chiar util sa faci tu o lista cu serviciile de interes judetean! Constitutia ARTICOLUL 121 (1) Autorităţile administraţiei publice, prin care se realizează autonomia locală în comune şi în oraşe, sunt consiliile locale alese şi primarii aleşi, în condiţiile legii. (2) Consiliile locale şi primarii funcţionează, în condiţiile legii, ca autorităţi administrative autonome şi rezolvă treburile publice din comune şi din oraşe. (3) Autorităţile prevăzute la alineatul (1) se pot constitui şi în subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor. Consiliul judeţean ARTICOLUL 122 (1) Consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale şi orăşeneşti, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean. Deci e fiecare cu aia a masii, nu se pot "comasa", nici daca comasezi alegerile . Cand nu vei mai avea reprezentant al Guvernului in teritoriu (judet, regiune, provincie, etc) , inseamna ca nu mai ai Guvern !
Raspunde

M

Acum 1 an

Decat sa faceti greva, mai bine va bagati demisia si de Luni va angajati in alta parte. E nevoie de forta de munca in privat. Ah, ma scuzati, am uitat sa precizez, la privat se cere calificare, performanta, competenta si mai ales MUNCA. Nu va convine la privat, taceti din gura si inapoi la ce faceti voi acolo la prefectura.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Astia se plang care pe perioada pand3miei au incasat 30% spor de lupta cu bovidul? Care lupta? Nu puteai inyra la ei, cz era covid. Au luat toti. Functionari , secretare, etc. Alea cum au luptat cu covidul?
Raspunde

Tudir

Acum 1 an

Nu sunt salarii mici in Prefectură, sunt nejustificat de mari in Primărie și CJ!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus