Joi,
13.06.2024
Ploi
Acum
17°C

Focar de pestă porcină africană în Merghindeal. Opt porci au murit și alți 14 vor fi sacrificați

Focar de pestă porcină africană în Merghindeal. Opt porci au murit și alți 14 vor fi sacrificați

Un crescător de animale din Merghindeal trebuie să își sacrifice 14 porci, după ce alți opt au murit, din cauza pestei porcine. Totodată, autoritățile vor supraveghea în următoarea perioadă localitățile pe o rază de zece kilometri de la locul unde a fost descoperit focarul.

De la începutul anului, evoluează șase focare de pestă porcină africană în județul Sibiu - este vorba despre cele identificate la două fonduri cinegetice și în gospodării din comunele Arpașu de Jos, Boița și Merghindeal, Avrig.

În acest sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Arpașu de Jos, cu o rază de 3 km, ce include localitățile Merghindeal și Dealu Frumos, din județul Sibiu, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde inclusiv zona de protecție și include localitățile Iacobeni, Movile, Stejărișu, Ruja, Agnita, Vărd și Veseud din județul Sibiu și localitățile Toarcla și Cincu din județul Brașov.

S-a  decis uciderea animalelor existente în exploatație, în număr de 14 porci,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, anunță Instituția Prefectului Sibiu. „Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin metoda de ecarisare alternativă,  îngropare in situ, pe raza localității Merghindeal.”

În zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus