Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Sibiul ”importă” profesori din Germania

Sibiul ”importă” profesori din Germania

Cum interesul ridicat al părinților pentru învățământul cu predare în limba germană a dus la o criză reală de cadre didactice care pot preda în această limbă, Colegiul național ”Samuel von Brukenthal” a găsit o alternativă: profesori germani veniți să predea în România.

Annette Frings și Waldemar Knoppik sunt doi profesori care au hotărât să plece din țara natală pentru a preda la Sibiu. Au fost impresionați de ospitalitatea sibienilor, de dorința elevilor de a învăța, dar nu au putut să nu observe și lipsurile din sistem. De cunoștințele lor de germană, matematică și fizică se bucură elevii de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. La fel ca și alți colegi de-ai lor, Annette Frings și Waldemar Knoppik au ajuns să predea aici în baza unui acord guvernamental încheiat între cele două țări: statul german le plătește salariul, iar autoritățile române mai alocă pentru fiecare un salariu de profesor debutant (puțin peste 1.700 de lei, lunar).

Annette Frings locuiește de cinci ani în Sibiu. În 2010 s-a hotărât că vrea să predea în străinătate și, dintre mai multe oferte, a ales Sibiul. Doamna profesoară se ocupă de pregătirea și coordonarea elevilor în obținerea atestatului de limbă germană. Cu acest examen, elevii se pot înscrie la orice facultate din lume în care se predă limbă germană. ”Am primit vreo șase sau șapte oferte și am ales Sibiul pentru că, în orice caz, am vrut să rămân în Europa. Obligația noastră principală este predarea limbii și literaturii germane la o școală unde se predă la nivel de limbă maternă. Examenul se dă în școală, iar pregătirea se face de către profesori din Germania. Cu acest examen luat, elevii noștri pot să se scrie la orice facultate în care se predă limba germană. În Germania, Elveția, Austria, fără să mai susțină alte examene suplimentare”, spune Annette Frings.

Lupta pentru România

Waldemar Knoppik are o poveste mai aparte. Între anii 1991-1993 a stat pentru prima oară în România, mai exact la Timișoara, unde a și predat. I-a plăcut atât de mult, încât a vrut neapărat să se întoarcă. Din 1993 a aplicat în fiecare an pentru a mai fi detașat. Nu a reușit și a predat trei ani în Polonia. După fix 20 de ani s-a reîntors în România. După un an în care a predat la Zalău, a ajuns în Sibiu. Din 2014 predă fizică la Colegiul Național ”Samuel Von Brukenthal” , iar matematică și fizică la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna”. ”Ceea ce m-a făcut atât de mult să îmi doresc să mă întorc în România a fost în primul rând comportamentul elevilor la liceul din Timișoara, asta fiind în anii ’90. Poate lucrurile s-au modificat între timp, dar nu cred că foarte mult. Dorința elevilor de a lucra, atmosfera din clasă și modul cum se comportau m-au făcut să îmi doresc să mă reîntorc. Al doilea lucru care m-a determinat să revin a fost primirea caldă a colegilor. Am observat o atmosferă foarte plăcută în rândul acestora”, povestește Waldemar Knoppik.

profesori-germani-liceu-brukenthal-1

Notele de 10 și învățatul mecanic

Cei doi profesori au fost impresionați de ospitalitatea colegilor, de faptul că există asemănări între școala de aici și cea din Germania. În plus, aceștia au observat goana elevilor după note mari, învățatul mecanic, dar și teama de a-și expune punctul de vedere. ”La primul consiliu profesoral am avut impresia că această școală are mai multe puncte comune cu ceea ce se practică în Germania decât, poate, alte școli din România. Am pus accent pe formarea elevilor și pe aplicarea unor metode moderne. În Germania se pune accent pe variația metodelor, ca de exemplu munca în echipă sau prezentarea scenică a textelor de către elevi. Încerc să îi ajut să își dezvolte creativitatea și să își exprime un punct de vedere”, povestește profesoara. Necesitatea metodelor moderne a venit și din dorința profesoarei de a-i determina pe elevi să își cunoască puterea de a crea și de a învăța logic, pentru că nu totul se rezumă la o notă mare. ”Din păcate de multe ori elevii români se luptă pentru obținerea de note mari, ceea ce nu este rău, dar de multe ori această luptă se bazează pe învățarea mecanică a materiei. Așadar, eu încerc să îi determin să își exprime punctul de vedere și să își folosească creativitatea”, adaugă Annette Frings.

Diferențe mari

Waldemar Knoppik, fiind profesor atât la profil uman cât și la cel real, a observat diferența mare care se creează între cele două profiluri. Acesta consideră că ar trebui ridicat un semn de întrebare și că nu ar trebui să se renunțe de tot la materiile ce țin de domeniul real. ”Se vede o diferență clară între clasele cu profil real și cele cu profil uman. Ajunși în clasa a X-a elevii de la profilul științe ale naturii sunt mult mai avansați decât colegii lor de la profilul filologie. După planul cadru cei de la profil uman termină în clasa a X-a cu toate obiectele care țin de domeniul real de matematică, fizică, chimie, biologie. În Germania nu poți să ajungi să dai Bacalaureatul renunțând doi ani la tot ceea ce ține de domeniul științelor”, spune Waldemar Knoppik. În plus, acesta a observat o ezitare a elevilor în a-și spune punctul de vedere din teama de a nu greși și mai spune că, pentru materia pe care o predă ar avea nevoie de multe mai multe materiale. Ar mai fi nevoie de unele dotări pentru a pune elevii realmente la treabă. ”Simt ezitarea elevilor de a comunica, ca să nu spună ceva greșit. În Germania, elevii sunt dezinvolți și își exprimă punctul de vedere, bun, greșit, nu contează. Ei vor să vorbească, dar aici există teamă de a nu spune ceva greșit. Predarea fizicii se bazează mult și pe experimente, realizează cât mai multe, dar ar ajuta dacă dotarea ar fi mult mai bună. Mai ales pentru experimente realizate pe grupe. La noi se realizează de cele mai multe ori doar de profesor, demonstrativ”, spune profesorul de fizică.

Relația cu elevii

În ceea ce privește relația student-profesor Annete Frings și Waldemar Knoppik spun că din start este o relație mult mai apropiată decât vezi în Germania. Dar, totuși, se pune mare accent pe un comportament civilizat. După ani se păstrează și legături. Doamna profesoară încă mai vorbește prin mail sau se întâlnește, când vine în țară, cu o elevă pe care a avut-o în primul an în care a predat în România. Fosta elevă studiază acum informatica în străinătate. Și domnul profesor ține legătura cu o mare parte din elevii pe care i-a avut în primii ani în care a venit în România. Acum, aceștia au peste 30 de ani, familii și copii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

27 comentarii

costy

Acum 7 ani

Excelent articol! F interesant continutul, programul trebuie extins si in alte judete in care este criza acuta de invatatori/prof vorbitori de lb germana! Trebuie sa devina un program national!
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

"statul german le plătește salariul, iar autoritățile române mai alocă pentru fiecare un salariu de profesor debutant (puțin peste 1.700 de lei, lunar)" - interesant dar si foarte putin fair play in acelasi timp...
Raspunde

Milu

Acum 7 ani

Da, frumos articol...
Raspunde

Sile

Acum 7 ani

@ Mihai: Nu iti fa griji, celibatarii astia, pe langa salariul platit din Germania (vreo 3500-3800 net euroi pe luna) mai primesc si buget pentru locuinta si prime de risc de tara, Romania. E un pachet frumusel, din care isi pot finanta creditele pentru locuinte din Germania. Pentru unii din ei este interesant sa preda la asemenea licee romanesti, pentru ca acest nivel nu mai exista de mult in Germania unde toti sunt liberi sa faca ce vor. Profesorii sunt constiinciosi, seriosi, le lipseste o cultura generala...unii din ei ar fi in Germania someri. Multi din ei provin din fostul RDG...si se ocisnuiesc repede cu atmosfera din blocul estic, se adapteaza usor.
Raspunde

Felicia

Acum 7 ani

Felicitări! Tuturor.
Raspunde

Ovidiu

Acum 7 ani

Pai un asemenea lucru ar trebui sa scandalizeze o tara intreaga. Dar o tara normala, nu una in care domina subcultura si sub-civilizatia. Carevasazica noi ne batem joc de profesorii nostrii, ii taram prin toate noroaiele, ii platim la limita subzistentei si cand vin 2 agarici din Germania ne bucuram ca niste fraieri si ii primim cu bratele deschise. Si mai vin si ignoranti ca si costy care propun sa extinda programul. Aia nu vin pe salariul unui profesor roman, puteti fi siguri de asta. Nu mai judecam nimic, Punem botul la orice....
Raspunde

costy

Acum 7 ani

Ignorant este fiul lui ma-ta ! Eu am copiii la scoala si se plang permanent ca nu au cadre didactice competente pe lb germana! Asa ca prefer sa vina un pensionar neamt sa predea corect nemteste! Nu parveniti licentiati in engleza-germana!
Raspunde

...

Acum 7 ani

Ai dreptate! Mai știe cineva ceva de distinsul profesor din Germania care predă fizica la Bruk?
Raspunde

vasile

Acum 7 ani

ovidiu Daca ar gasi cadre calificate in romania fii siguri ca nu ar aduce "agarici".Decat profesori suplinitori prost pregatiti mai bine personal calificat din germanica.Pe costuri minime.Ce legatura are ca statul german le da mii de euro salar?!Bine ca nu le dam noi acel salariu,Precis au venit pe un program binedefinit.Ar putea face mai multe liceee din tara dar ori nu se vrea ori lenea e cucoana mare, ori .....
Raspunde

Nemilosu

Acum 7 ani

@ Ovidiu, big like ! Stiu ce vorbesc, am stat in Nemtia ceva vreme.
Raspunde

Ovidiu

Acum 7 ani

Vasile, Nu e vorba de calificari aici. E vorba de faptul ca de 30 de ani incoace ne batem joc de profesori. In atatia ani nici nu puteam ajunge la un alt rezultat. Probabil ca e un plan bine ticluit de cineva, nu stiu. Dar eu imi doresc sa avem performanta in domeniul asta si totul pleaca de la noi sa punem presiuni pe clasa politica. Noi, romanii, avem foarte multi oameni capabili in absolut toate domeniile. Eu am zis ca ar trebui sa ne scandalizam pentru ca DE CE am ajuns aici? Romania a dat extrem de multa forta calificata in toate tarile lumii, extrem de multe inventii, nu mai zic de aportul colectiv adus in societati ca NASA, Silicon Valley, samd. De aceea imi pare rau. Ca ne lasam distrusi in continuare asa cum am fost in ultimii 30 de ani. Pentru ca cel mai usor mod de a distruge pe cineva este sa ii pui piedici in invatare si in formare. De asta ziceam ca ar trebui sa ne scandalizam. Pentru ca cei ca si costy nici macar nu mai realizeaza pericolul in care ne aflam. Si situatia in care am ajuns. Nu-l simpatizez deloc pe Ceausescu, nu am facut-o niciodata. Dar pe vremea aia daca te vedea politia la ora 10 pe strada te lua la intrebari. Acum e plin de copii care stau la terase in loc sa mearga la scoala. Deschideti ochii oameni buni. Incet incet ne ducem la vale pe toboganul indobitocirii...
Raspunde

costy

Acum 7 ani

pai bah, daca vine un absolvent de litere, sectia eng-ger, si nu stie un plural corect, ii este frica sa vb in germana, are pb de exprimare clare in lb romana, tu ce solutie vezi???
Raspunde

Ovidiu

Acum 7 ani

Si tot citind pe acest forum m-am socat un pic de evolutia la care a ajuns xenofobia in orasul asta. Si asta tot cu scoala si cu educatia are treaba. Si aici, si prin oras aud in fiecare zi de olteni si de valceni si de moldoveni ca au luat cu asaltul orasul asta. Ce e oameni cu atitudinea asta? Unde ati invatat-o? Pai hai sa ne bucuram ca oamenii astia vin aici si muncesc si satisfac nevoia investitorilor ca altfel n-ar mai veni aici. Ca n-ar avea oameni... Eu sunt nascut si crescut in Sibiu, ardelean 100%. Dar cand vad astfel de iesiri imi pare sincer rau. Si asta, oameni buni, este rezultatul unei scoli defecte, care nu a stiut sa planteze sentimentul romanesc in fiecare dintre noi. A plantat in schimb samanta ardeleneasca, sau olteneasca, sau moldoveneasca. Nasol
Raspunde

costy

Acum 7 ani

pai bah, daca vine un absolvent de litere, sectia eng-ger, si nu stie un plural corect, ii este frica sa vb in germana, are pb de exprimare clare in lb romana, tu ce solutie vezi??? Corect, iti vine cu 6,7 in bac la lb romana, si cu 6,3 nota la titularizare. Normal pica titularizarea, dar vine la scoala la care invata copilul tau! Asa ca pliscu mic!
Raspunde

costy

Acum 7 ani

Eu sunt nascut si crescut in Sibiu, ardelean 100%. Cu asta ai spus totul! Un ingust la minte!
Raspunde

...

Acum 7 ani

Prietene, și spaniolii sau italienii s-au săturat de emigranți care le iau locurile de muncă, le spurcă orașele și comit tot felul de infracțiuni... Xenofobia la care te referi nu este exclusivitatea sibienilor. Apropo... dacă vâlcenii sunt atât de deștepți de ce nu se întorc la ei acasă să propășească județul lor, nu să îngroașe rândurilor chelnerilor din Hermannstadt?!
Raspunde

Camarad

Acum 7 ani

Sa nu ne inflamam cand nu este cazul ! Cred ca agarici sunt tocmai dascalii care n-au luat nici macar nota 5 la titularizare ! Sistemul nostru de invatamant este ciudat iar masurile sunt in consecinta.
Raspunde

profă

Acum 7 ani

Câte examene ai dat în viața matale de te exprimi așa direct? Precis la bac ai copiat prin bunăvoința profesorilor pe care acum îi hulești!
Raspunde

un tata

Acum 7 ani

Dupa ceva ani de-nvatamant, impartasesc cu regret parerea ta, Ovidiu si din pacate, sunt de acord si cu tine, Costy, avand doi din ai mei Kinderi pe limba germna la acesti dascali. Ca invatamantul romanesc merita aceasta prostitutie, este foarte clar, avand in vedere istoricul abject al ultimilor ani de cretinitate la nivel ministerial, dar sa ajungi sa-ti umilesti proprii dascali amintind de un salariu de debutant pe cre-l castiga cei doi, de putin peste 1700 lei, mi se pare jignitor pentru ce am format EU, MINISTER AL EDUCATIEI NATIONALE de zeci de ani incoace !!! Stim foarte bine ce elite pleaca de aici spre economia Germaniei si nu numai iar eu, ministru, iar eu, inspector general, ma bucur sa torn apa-n fantana in loc sa vad ce e gresit in ceea ce cu rusine reprezint !!! Ma bucur, dragilor, ca ai mei copiii au dascali adevarati de limb germana, dar imi plange inima cand stiu ca nu-s crescuti de noi acesti dascali...
Raspunde

Sile

Acum 7 ani

Mai trist este ca astia ne iau copii cei mai buni, le povestesc de facultatile de afara si uite asa copii pleaca in loc sa mai schimbe ceva in tara noastra. Oricum statul german nu mai sustine de cativa ani scolile de stat cu predare in limba germana ci se axeaza pe sustinerea scolilor private pe bani grei. In Bucuresti ii zice Deutsche Schule Bukarest si costa vreo 7000 euro pe an. Apoi si la Sibiu e din toamna asta o scoala a bisericii evanghelice, care are preturi foarte mari, tot cu profesori din Germania. Profesorii romani de altadata le dadeau clasa acestor nemti veniti sa se simta bine in Romania. Nemtii nu vor sa mai dea la toata clasa nota 10, iti explica genetica la Biologie pana la nivel de facultate Romania, te pun sa citesti carti la limbile straine. Cu matematica mai greu in schimb...ca inca mai sunt ceva copii talentati pe meleagurile noastre cu parinti atenti....
Raspunde

un tata

Acum 7 ani

...gura lumii si vocea targului sunt aspre si uneori natangi dar sa fie oare adevarat ce chicotesc copiii prin pauze, si chiar unii dintre profesori si anume ca onorabilul profesor Knoppik a venit de pe plaiuri nemioritice insotit de mai mult decat prietena dansului in varsta de vreo 18 ani, eleva si ea tot in Sibiu ??!! Sa fie clar, nu indraznesc a-i contesta apostolatul si simtul pedagogic al D-lui profesor, dar daca este asa cum se aude ar fi decent sa ne gandim cat de...crestin este acest program pe care unii il vor si national...
Raspunde

...

Acum 7 ani

Doi indecenți! Fizicianul din Germania și tinerica Lene (ăsta e numele fetei) El vreo 45, ea 17-18... Pe ei îi apreciași! pe un profesor român care învață, dă examene și se duce la naiba la navetă, îl împroșcați cu noroi!
Raspunde

Hanelore

Acum 7 ani

Ei si tu acum, ce naiba, daca fata are 18 nu-i bai. Doar nu vrei ca toti trimisii sa fie perfecti, unii mai vin cu "trimitere" de la nemtalai, sa vada cum se comporta societatea noastra, mai dau si ei telegrame...sa vada daca mai merita sa "investeasca"...
Raspunde

...

Acum 7 ani

Fata e și cam bețivană! Ce moralitate are acest profesor?
Raspunde

Nemilosu

Acum 7 ani

Fratilor, am aflat ca ASTAZI deja a ars o fetita din a 6-a care a ridicat mana, dornica sa raspunda, apoi sa INTREBE. Pentru ca nu a stiu PERFECT, i-a dat nota 4 (PATRU). Asta a fost prima intalnire a elevilor incepatori de fizica cu acele "cunostinte" de "fizica". Cat priveste moralitatea, deja se chicoteste pe seama lui in gimnaziu, dar si in liceu. Ne bucuram ca maimutele bagate in seama de ingrijitor. Acest profesor este incapabil sa transmita cunostinte de fizica. Se simte la adapostul "Germaniei". Trebuie sa inveti la el pe de rost, or fizica nu se invata pe de rost. Cred ca in Germania nu-l vrea nimeni. Cine nu crede, sa se intereseze... De asemenea INSA, profesoara venita din Germania am inteles ca este capabila si are o fire placuta si preda ca dupa metode din Germania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus