Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
24°C

„Nu am de gând să renunț”. O mamă din Sibiu este de două zile în greva foamei în fața Ministerului Educației. Acuză încălcarea legii privind predarea în limba maternă și cere soluții pentru Bacalaureatul 2025

„Nu am de gând să renunț”. O mamă din Sibiu este de două zile în greva foamei în fața Ministerului Educației.  Acuză încălcarea legii privind predarea în limba maternă și cere soluții pentru Bacalaureatul 2025

Oana Rogojanu, părintele unei eleve din clasa a XII-a la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, a intrat în greva foamei marți, 29 aprilie, în fața sediului Ministerului Educației și Cercetării din București, în semn de protest față de obligativitatea susținerii probei de Limba Germană Maternă la Bacalaureat, în condițiile în care spune că unitatea de învățământ nu respectă prevederile legale privind predarea în limba minorității. Subiectul a fost relatat, inițial, de Edupedu.ro

Părintele reclamă că, în școală, doar o parte din materiile prevăzute sunt predate efectiv în limba germană, iar numeroși profesori nu au competențe de predare în această limbă. Astfel, spune ea, impunerea susținerii probei E.b. la Limba Germană Maternă echivalează cu o evaluare incorectă și nealiniată cu realitatea pregătirii elevilor.

Citește și Sibianca aflată în greva foamei de trei zile în fața Ministerului Educației a avut nevoie de perfuzii

Astăzi este cea de-a doua zi de grevă, iar Oana Rogojanu se află în continuare în fața ministerului. Contactată telefonic de Turnul Sfatului, ea a spus că nu va pleca, chiar dacă urmează cinci zile de concediu pentru cei din minister.

„Vor urma zile și nopți dificile, dar nu am de gând să renunț. Sunt în greva foamei – beau doar apă și iau vitamine lichide. Protestul meu a fost aprobat de Primăria Capitalei, iar, ca parte a procedurii, ambulanța este anunțată zilnic pentru a-mi monitoriza starea de sănătate. Medicii îmi oferă opțiunea de a merge la spital, iar eu semnez dacă doresc sau nu acest lucru. Pe timpul nopții, stau în apropierea postului de jandarmi de la intrarea în Ministerul Educației. Mi s-a recomandat să rămân acolo pentru siguranță, iar prezența lor constantă m-a făcut să mă simt protejată”, spune femeia.

Întâlniri la minister, fără soluționări

Forma de protest a atras atenția și celor de la Ministerul Educației, iar femeia a avut trei întrevederi în aceste două zile cu reprezentanți ai instituției.

Oana Rogojanu spune că „nici Ministerul Educației și, implicit, nici Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu aplică prevederile Legii educației. Mai mult, Colegiul Național Samuel von Brukenthal nu respectă cerințele legale privind predarea integrală în limba maternă. Impunerea unei probe de bacalaureat la limba maternă, într-un context în care elevul nu a beneficiat de instruire conformă cu această cerință legală, reprezintă un abuz. Este o realitate ignorată de autorități. De ani de zile, aceste reglementări sunt încălcate, iar examene precum Bacalaureatul și chiar Evaluarea Națională sunt organizate în condiții care contravin cadrului legal. Mă întreb, în mod firesc: cine a acreditat aceste unități de învățământ ca fiind cu predare în limba maternă și în ce temei legal?”

În această dimineață, a fost chemată din nou, de data aceasta în cadrul unei ședințe la care spune că au participat secretarul de stat Sorin Ion, directorul de la minorități din cadrul ministerului, Alexandru Szepesi și alte trei reprezentante ale instituției. În urma acestei ședințe, Oana Rogojanu spune că, de la minister, s-a sugerat „modificarea legii, pentru ca cerințele privind predarea în limba maternă să fie mai permisive. Dar o astfel de schimbare ar însemna, de fapt, să renunțăm la dreptul garantat al minorităților de a învăța în limba proprie. Reprezentanții ministerului au recunoscut că legea nu este respectată, însă nu au oferit nicio soluție concretă pentru această generație de elevi, care riscă să fie sacrificată în tăcere.”

Mama din Sibiu a redactat și o scrisoare deschisă către ministrul Educației.

Printre revendicările adresate se numără: verificarea respectării condițiilor legale privind predarea în limba germană la Colegiul „Brukenthal” și în alte unități similare, precum și adoptarea unei soluții pentru actuala generație de absolvenți, cum ar fi susținerea probei de limba germană ca limbă modernă sau eliminarea obligativității notei de la proba E.b. de pe diploma de Bacalaureat.

Conținutul întregii scrisori îl puteți citi AICI.

ISJ Sibiu: Nu sunt profesori calificați

Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere oficial în legătură cu această situație atât la conducerea Colegiului Național Brukenthal, cât și la Inspectoratul Școlar Județean.

Directorul colegiului, Monika Hay, a transmis că ISJ Sibiu a trimis un punct de vedere în acest sens. În ceea ce privește redactarea unui punct de vedere din partea școlii, aceasta a spus că „ar fi posibilă doar săptămâna viitoare, în limita timpului disponibil”.

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a transmis, prin purtătorul de cuvânt al instituției, inspectorul Constantin Dincă, răspunsul acordat de către instituție chiar sesizării făcute de Oana Rogojanu.

În acest răspuns se arată că, deși legea prevede predarea în limba maternă a tuturor disciplinelor în școlile pentru minorități, acest lucru nu este posibil din cauza lipsei cadrelor didactice de specialitate. Autoritățile locale și unitățile de învățământ ar depune „eforturi” pentru a acoperi aceste neajunsuri, potrivit unui punct de vedere oficial.

ISJ menționează în răspuns că evaluarea la Bacalaureat pentru limba germană maternă respectă legislația actuală, iar echivalarea cu certificate lingvistice internaționale (precum DSD) nu este permisă, aceasta fiind o opțiune valabilă doar pentru limbile moderne. Elevii care studiază în secții germane trebuie, astfel, să susțină proba de limbă maternă conform programei stabilite prin ordin de ministru.

În plus, inspectoratul amintește că elevii pot alege să continue studiile liceale în limba română, dacă nu doresc să urmeze în continuare cursuri în limba germană.

Mai jos vă prezentăm, integral, acest răspuns

„În conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul să studieze și să se instruiască în limba maternă, la toate nivelurile, tipurile și formele de învățământ preuniversitar, în condițiile legii.

Disciplina Limba și literatura germană maternă este predată în conformitate cu programele școlare în vigoare, concretizate prin: Anexa nr. 2 la Ordinul de ministru nr. 3.330/10.03.2015, Ordinul de ministru nr. 3.393/28.02.2017 privind aprobarea programelor școlare pentru învățământul gimnazial, Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului educației, cercetării și inovării nr. 5.099/09.09.2009, Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.598/31.08.2004, Anexa la Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 3.252/13.02.2006 și Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 5959/22.12.2006.

Lipsa cadrelor didactice de specialitate care pot preda în limba minorității este principala cauză pentru care unele discipline nu sunt predate în limba germană la nivel gimnazial/liceal. Inspectoratul Școlar Județean și unitățile de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale depun eforturi în acest sens.

Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, ratificată de România în 1995, instituie obligația statului de a asigura respectarea drepturilor minorităților naționale, inclusiv accesul nediscriminatoriu la educație în limba maternă. Conform articolului 14 al Convenției, în ariile locuite tradițional de persoane aparținând minorităților naționale, se va asigura, în măsura posibilului, ca persoanele aparținând minorităților naționale să beneficieze de o educație în această limbă.

Evaluarea competențelor lingvistice în limba maternă se desfășoară conform procedurilor legale stabilite pentru examenul de Bacalaureat din 2025, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

Conform legislației naționale, echivalarea certificatelor lingvistice internaționale nu este aplicabilă pentru limba germană maternă, această practică fiind permisă doar pentru limbile moderne.

Elevii care urmează cursuri în limba germană maternă susțin proba de Bacalaureat conform unei programe de examen specifice, iar examenul de certificare internațională DSD nu constituie o cerință obligatorie.

De asemenea, reglementările privind admiterea la liceu permit elevilor să opteze pentru studii în limba română, în cazul în care își doresc acest lucru. Conform O.M.E. nr. 6.480/2024 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2025-2026, art. 7, alin. (1), candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.”

Oana Rogojanu spune că va rămâne în greva foamei până la găsirea unei soluții echitabile pentru această generație.

Sursa foto: edupedu.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

24 comentarii

John

Acum 1 lună

O mamica cam plictisita. Nu isi da seama ca prin anularea probei de bacalaureat in lb germana se poate anula si sustinerea probei DSD la liceul Brukenthal. Pai hoterestete doamna! Fiica d-voastra intentioneaza sa candideze la medicina in germania? Adevara ? Pai si atunci ce problema aveti? Inteleg ca acolo se intra pe baza mediei de la bacalaureat si va e cam teama de buna pregatire a ficei la LB Germana. Pai daca e asa de ce fiica d-voastra nu a studiat la liceul din Poplaca. Este un licleu bun exlusiv in româna. Ati stiut din toamna profesori, materii. Asa ca va rog d-na antrenor de jubi bumbi ( ca asta sunteti) sa va vina mintea la cap. Nu se poate si in car si in teleguta. Vreti diploma de bacalsureat cu studiu in liba materna germana pt ca ii foloseste fiicei pe viitor fsra ca sa sustina proba de bacalaureat. Asta nu se poate. Parintele une colege de al fiicei d-voastre inca de la scoala nr 2

Raspunde

Diu

Acum 1 lună

Da, într-adevăr, motivul pentru care s-a luat hotărârea să facă greva foamei este cam exagerat. Însă, din punctul meu de vedere, trebuie analizat dacă într-adevăr are dreptate și, dacă are dreptate, trebuie susținută în demersurile ei. Eu am toată stima pentru toate persoanele care iau atitudine în societate față de neregulile care se întâmplă și mai ales când e vorba de drepturile unei persoane.

Raspunde

Robert

Acum 1 lună

Fiul meu este la Bruk. in clasa a XII-a și nici nu vrea să audă de eventuala scoatere a limbii germane de la bacalaureat pentru că s-a pregătit și vrea ca nota obținută la această disciplină să-i ridice media generală. La asta nu v-ați gândit? Doar la fiica dvs. care, probabil, nu este pregătită la această disciplină? Nu-i târziu să se transfere și să susțină bacalaureatul la un alt liceu, dar nu vă convine să scrie pe diplomă numele unui liceu cu predare în lb. română
Raspunde

Oportunism

Acum 1 lună

Ipocrizie. Cand a inscris acolo copilul stia care sunt “conditiile”. Sa o transfere la alt liceu.
Raspunde

Vlad

Acum 1 lună

Terminati odata pentru totdeauna cu pretentiile "minoritatilor", traiti in Romania, invatati in romana si vorbiti in romana. Nu va convine, dati-i drumul in Germania, Ungaria sau unde va mai ganditi si lasati-ne in pace. Eu nu am auzit ca in Germania sau Ungaria sa se predea in limba romana pentru minoritati. Locuiti pe pamant romanesc, mancati o paine romaneasca cumparata cu bani romanesti si locuiti in imobile romanesti. Fiti romani, iar daca nu, afara cu voi, nu va retine nimeni. Ori traiti dupa reguli si legi romanesti, ori sunteti liberi sa plecati. Sunteti bineveniti si acceptati in societate atat timp cat respectati poporul roman.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ger

Acum 1 lună

Stimate "Vlad" Ìn comunitatea europeaná doamna respectivá are tot dreptul sá facá o grevá. Nu este nimeni índreptátit sá comenteze aici ín stil nationalist. Municipiul Sibiu/Hermannstadt nu are nevoie de de asemenea páreri. Dar dacá tot vrei un ráspuns respectuos, hai sá-ti comunic cá Mitropolia de la Nürnberg are ín toatá Germania vreo 130 de PAROHII ORTODOXE! Nimeni nu le-a spus vreodatá sá plece acasá ín Románia. Asadar, mai íncet cu pianul ín casa scárilor... https://mitropolia-ro.de/parohii-germania/ Aici lista despre care vorbeam, sunt vreo 7 pagini.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Vlad

Acum 1 lună

Bai Vlad vad ca esti si prost si sustinator AUR si sustinator Georgescu cu siguranta, prin ideile exprimate...deci prost de 3 ori!!!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Magog

Acum 1 lună

În Ungaria sunt scoli în limba romana. Întâi ne punem la punct cu informațiile și apoi peroram

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Ia mai lasă-ne cu xenofobia mocofane. Ți-ar plăcea o Românie fără Cluj, Timișoara, Sibiu sau Brașov, da cu mai multe Găești, Călărași și Vaslui? (no offense, dacă citește cineva de pe-acolo). Cu un București în nămol până la glezne, până a venit un general rus să-l facă să arate a oraș? Uiți, mocofane, că România, așa cum o avem azi, se datorează unui rege neamț și unei regine, care a intrat în Războiul de Reîntregire și o regină jumate rusoaică jumate englezoaică, care a folosit influența caselor regale pentru a fi ascultată de aliații care râdeau de diplomații Brătianu și Vaida-Voivod? Știi, mocofane, cine a făcut prima școală superioară, primul teatru, prima tipografie, primul cotidian, prima bibliotecă publică publică în România? Ia mai ho, incultule!
Raspunde

De de incurcati Statul cu Biserica!?

Acum 1 lună

Ce treaba are una cu alta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oli

Acum 1 lună

Multe fițe la acest liceu , ar trebui desființat , cei mai mulți copii , probabil sunt ai noilor nomenclaturiști din zona Sibiului, sigur sunt și excepții , și probabil vor și pentru copii un fel de drepturi speciale, gen pensii speciale, adică cine învață acolo să i se cuvină orice , duminică trebuie sa mergem la vot .
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Te-ai gândit boa, că poate sunt copiii celor care încă menținem partea asta de cultură romînească? Da, boa, romăneacă, că Biserica Neagră, Palatul Brukenthal și Cetatea Sighișoarei, printre multe altele, sunt în Romînia.
Raspunde

Tudorache

Acum 1 lună

"Doamna" draga ,aveți "buletinul" in limba romana,vorbiti românește ! Este foarte simplu,dacă vreți germana aveți Germania la 1300km.Cine va oprește să vă exersați limba și talentul nativ daca asta simțiți în vene???
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

După logica ta, ăia din Insulele Vanuatu care vor să vorbească și engleză, ar trbui să se mute la 3000 de km în Australia? Ipocritule!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Tor in Romania se preda si fura mai bine. https://www.youtube.com/watch?v=X6C4uev39Lc
Raspunde

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Da care fură ajung după gratii, ca tine.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Māmica din articol crede cā doar ea este mamā, doar fiica ei are drepturi, într-un cuvânt vrea tot
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pt Vlad

Acum 1 lună

gandire de pestera. daca nu erau sasii Sibiul era nimic.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Pt Vlad Dute-n .....mā nibelungule!
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

****

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Abcdurs

Acum 1 lună

***

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 1 lună

AR trebui DEMISA conducerea gimnaziului Brukenthal, IN SPECIAL MONICA HAY, deja e prea de tot ce se intampla acolo, mizerie, DSP, lipsa cadre, lipsa catalogului electronic, refuzul de a intra in programul pilor pentru clasa 12, refuzul a orice. Doar cer bani si bani si bani pentru fondul scolii, doar incchiriaza spatii si astfel copiii de cls 5-8 vin dupa masa. Sa fie numit altcineva care sa se ocupe in mod real de nevoile copiilor si de scoala aceea veche si ce a fost de mare renume.

Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

Minciuni. Nu ține la sibieni
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Chiar nu am idee cine are dreptate pun doar o singura intrebare de bun simt : stie cineva daca in Germania exista un liceu cu predare in limba romana sau daca exista un liceu in care sa existe la bacalaureat proba de limba romana ? In rest vad doar comentarii de cancan. Deci pentru cei care comenteaza aici exista vreun raspuns la intrebarea de mai sus ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus