Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Aproape nouă milioane de euro, bugetul estimat

Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Aproape nouă milioane de euro, bugetul estimat

ACTUALIZARE 3

Reprezentantul Egeei de Sud, partenerul Sibiului: Colaborarea cu Sibiul ne bucură foarte mult

Regiunea Egeea de Sud trebuia să fie reprezentată astăzi la Sibiu de viceguvernatorul Filimon Zannetidis, însă aceasta nu a mai putut ajunge și a trimis pe altcineva în locul lui. Însă bucuria grecilor pentru primirea titlului, alături de Sibiu, a fost evidentă.

”Colaborarea cu Sibiul ne bucură foarte mult. Suntem siguri că data viitoare când vom veni aici vom putea prezenta primele noastre proiecte comune. Acest titlu este o provocare pentru noi pentru că ne ajută să facem legătura între diferite sectoare și ne ajută să devenim o destinație turistică majoră”, au spus reprezentanții Egeei de Sud.
 

dsc_3264

Grecii s-au pregătit foarte intens pentru obținerea acestei titulaturi, inițiind chiar premii pentru restaurantele care folosesc produse tradiționale în meniurile zilnice și programe de etichetare și marketing pentru micii producători, astfel încât produsele lor să ajungă la cât mai mulți clienți.

ACTUALIZARE 2

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu: Șansa ca acest proiect să fie un mare succes este maximă

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, s-a arătat încântată de titlul obținut de Sibiu și este foarte încrezătoare în avantajele pe care orașul nostru le va avea.

”Pentru Sibiu este o oportunitate deosebită. Dacă stăm și analizăm la rece, acest titlu poate duce la dezvoltare economică, la dezvoltarea turismului, a unei agriculturi prietenoase cu mediul. Acest proiect poate duce la o mâncare sănătoasă pe mesele noastre. Investind bani putem extinde ceea ce avem și alții au pierdut. Nu în ultimul rând putem face Sibiul și mai cunoscut în lume, iar produsele noastre pot deveni cunoscute în Europa”, a declarat Cîmpean.
sibiu-capitala-gastronomica-21-copy

ACTUALIZARE 1

Președinta Institutului Internațional care acordă Titlul de Regiune Gastronomică Europeană: Călătoria Sibiului abia acum începe!

Diane Dodd, președinta Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism, organismul care acordă titlurile de Regiune Gastronomică Europeană, a declarat în urma anunțului de astăzi că munca pentru Sibiu abia acum începe, însă rezultatele nu vor întârzia să apară.

”Călătoria Sibiului abia acum începe. Acest titlu vine cu o responsabilitate foarte mare. Există așteptări foarte ridicate din partea unui public numeros, iar această așteptare va crește și mai mult în perioada următoare”, a declarat Diane Dodd.
sibiu-capitala-gastronomica-25-copy

Diane Dodd a explicat faptul știa deja foarte multe lucruri despre orașul nostru, despre faptul că am fost Capitală Culturală Europeană și că suntem o mare atracție turistică. Astăzi, Sibiul s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

”Un adevărat privilegiu de care vă bucurați la Sibiu este că ați fost în 2007 CCE și pe exact același principiu se bazează și crezul nostru, acela că dacă reuniți toate sectoarele puteți face lucruri impresionante”, a mai spus Diane Dodd.
sibiu-capitala-gastronomica-3-copy

ȘTIRE INIȚIALĂ

Juriul Institutului internațional pentru gastronomie, cultură, arte şi turism (IGCAT) a desemnat județul Sibiu drept Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Anunțul a fost făcut joi, la prânz, de reprezentanții juriului veniți în fosta Capitală culturală europeană.

Dosarul de candidatură al Sibiului a fost depus la respectivul institut în iulie, iar juriul a ajuns la Sibiu în urmă cu două zile, pentru decizia finală. Joi dimineața, autoritățile județene și-au susținut dosarul de candidatură, iar după o deliberare de aproximativ o oră a fost anunțată acordarea respectivului titlu. Acesta va fi împărțit peste doi ani cu regiunea Egeea de Sud, din Grecia.

sibiu-capitala-gastronomica-2-copy

 

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Cataloniei, regiune care deține anul acesta titlul de Regiune Gastronomică. ”Juriul a fost impresionat de munca depusă de ambii candidați în cadrul acestei candidaturi. Este recomandat ca Sibiul să dea mai multă atenție inovării și companiilor mari implicate în agricultură. Obiectivele trebuie să fie mai clare. Juriul a decis ca Sibiul să primească titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Totodată, regiunea Egeea de Sud este recomandată pentru acest titlu în 2019, iar festivitatea de decernare a acestor titluri va avea loc în primăvara anului 2017, în Grecia”, a fost anunțul susținut joi, la prânz, în cadrul unui eveniment găzduit în curtea interioară a Muzeului Brukenthal.

sibiu-capitala-gastronomica-23-copy

Potrivit dosarului de candidatură asumat de autoritățile județene, în cursul lui 2019 în municipiile Sibiu și Mediaș, dar și în toate celelalte cinci regiuni etnografice ale județului, vor fi implementate și (co)finanțate o serie de proiecte care să pună în valoare gastronomia locală, obiceiurile locului.
 

Bugetul estimat: 8.659.220 de euro

În vederea programului Sibiu Regiune Gastronomică, urmează înființată o asociație care să coordoneze acest proiect, asociație în care să devină membri toți factorii interesați, de la autorități la operatori economici privați. Membrii acestei asociații vor asigura finanțarea funcționării, estimată la un necesar de aproximativ 200.000 de euro.

CJ Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș ar urma să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019. Alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrela SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei. În fine, 200.000 de euro ar urma cheltuite pentru marketing și comunicare.

sibiu-capitala-gastronomica-17-copy

Exemple de proiecte

Regiunea Sibiului găzduiește mai bine de 30 de festivaluri de cultură gastronomică, se arată în dosarul de candidatură al Sibiului. Între aceste evenimente aranjate în ordinea cronologică a organizării peste an sunt amintite inclusiv Fuga Lolelor din Agnita (pentru gogoșii care sunt oferiți pe stradă), Zilele culturale ale județului (serie de evenimente care de anul trecut nu au mai fost organizate), dar și Bujorul de munte de la Gura Râului și festivalul Sus pe muntele din Jina sau târgurile de Crăciun din Sibiu și Mediaș.

sibiu-capitala-gastronomica-1-copy

 

Pentru anul 2019, dosarul de candidatură al Regiunii Sibiu enumeră mai multe programe care se vor desfășura sub eventuala titulatură de Regiune gastronomică europeană. Astfel, Agenda Culturală și Agenda Comunității ale municipiului Sibiu au alături programul ”Origini”. ”Patrimoniul culinar va fi în continuare cercetat pentru înţelegerea specificităţii bucătăriilor istorice, a condiţiilor care le-au generat şi a rolului pe care care îl au în noua bucătărie transilvăneană. Ingrediente, tehnici de producţie şi de conservare, instrumentar, reţete, amprente gastronomice, obiceiuri de consum, tradiții, credințe, comunități şi poveşti vor fi aduse în prim-plan”, este descrierea programului Origini. Sunt propuse ateliere tematice și degustări de fructe pentru susținerea alimentației în școli, dar și un program de promovare a alimentației sănătoase în instituții. ”Program de modernizare a infrastructurii şi de regândire a meniurilor din spaţiile colective de servire a mesei, adaptate pentru toate vârstele sau persoanelor cu restricţii alimentare”, este descrierea din dosarul de candidatură.

sibiu-capitala-gastronomica-5-copy

Printre cele aproximativ 25 de programe propuse pentru anul gastronomic 2019 mai intră și unele dedicate organizării de ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovării gospodăriilor țărănești și promovării unor circuite gastronomice. Dosarul de candidatură promite și dezvoltarea piețelor agro-alimentare. ”Pieţele vor fi dezvoltate şi integrate în program pentru a susţine agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale, a lanţurilor scurte de distribuție alimentară, pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât şi pentru turişti”, se arată în dosarul de candidatură.

sibiu-capitala-gastronomica-9-copy

Același document susține că autoritățile își propun să influențeze și meniurile restaurantelor din zonă, printr-un program de dezvoltare a mărcii ”Gust local”. ”Vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentaţie publică la specificul local. Marca va fi declinată pentru cele cinci teritorii istorice din regiune şi vor fi dezvoltate mărci dedicate copiilor şi persoanelor cu restricţii alimentare”. Această marcă, ”Gust local” va atesta și garanta proveniența produselor și preparatelor. Autoritățile își propun inclusiv dezvoltarea unui program de consiliere, certificare și promovare a unor mic-dejunuri cu produse locale și de sezon, dar și a unui program de ”reinterpretare a rețetelor tradiționale prin prisma noilor tendințe de consum”.

Sibiul, regiune gastronomică europeană ar include și un program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri și resurse locale”. Programul își propune ”conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentaţie şi agricultură, digitalizarea informaţiilor şi conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava şi institute naţionale şi internaţionale în domeniu”.

Cifrele Regiunii Sibiu Sursa: Dosarul de candidatură 88 de producători certificați ecologic 175 de restaurante 3 producători tradiționali atestați cu 11 produse 3 producători de produse atestate cu rețete consacrate cu 7 produse 1 produs cu indicație geografică protejată (salamul de Sibiu)
foto Silvana Armat

sibiu-capitala-gastronomica-22-copy sibiu-capitala-gastronomica-19-copy sibiu-capitala-gastronomica-8-copy sibiu-capitala-gastronomica-20-copy sibiu-capitala-gastronomica-7-copy sibiu-capitala-gastronomica-16-copy sibiu-capitala-gastronomica-24-copy sibiu-capitala-gastronomica-10-copy sibiu-capitala-gastronomica-18-copy sibiu-capitala-gastronomica-13-copy sibiu-capitala-gastronomica-11-copy sibiu-capitala-gastronomica-12-copy sibiu-capitala-gastronomica-14-copy sibiu-capitala-gastronomica-5-copy sibiu-capitala-gastronomica-4-copy sibiu-capitala-gastronomica-28-copy sibiu-capitala-gastronomica-2-copy sibiu-capitala-gastronomica-15-copy

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

buluc

Acum 6 ani

Felicitari primariei Sibiu si d-nei primar in mod special pentru aceasta reusita! Spor la treaba in continuare, la cat mai multe astfel de reusite!
Raspunde

x

Acum 6 ani

Felicitari: Stela Matioc, Simina Manea, Ilie Rotariu, Cristi Cismariu!!!!
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

Bravo Reki!!!
Raspunde

foame

Acum 6 ani

Absolut " criminale" fotografiile! Felicitari inclusiv TS ca ati promovat evenimentul! De principiu, culturalizarea inseamna si evolutia de la mic si bere....
Raspunde

Micul Muci

Acum 6 ani

As rsugera Administratiei ca in bugetul ''actiunii'' sa fie alocate fonduri suficiente pentru cursuri de parasutism,nu de alta da' marile bulevarde ale Capitalei Gastriintesti,pardon Gastronomice devin impracticabile pentru milioanele de nemincati care ne vor vizita.Nu stiu cite parasute are pe stoc Administratia;daca n-ajung,recomand SEAP.
Raspunde

D

Acum 6 ani

:-) Felicitari celor care au lucrat la proiect si succes in continuare
Raspunde

Vasi

Acum 6 ani

Felicitari administratiei locale! Inca o reusita!
Raspunde

Mona

Acum 6 ani

Super! Bravo Sibiu!
Raspunde

marincroitoru

Acum 6 ani

In cortul "cibinfest" nici o taraba din Sibiu -numai unguri din alte judete. Ce capitala gastronomica visati?
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

Felicitari Primariei Sibiu si CJ Sibiu! Este o reusita extraordinara! Sunt mandru de orasul meu!
Raspunde

Eric

Acum 6 ani

Cum ar veni, singurele doua regiuni care au candidat au castigat. Costurile candidaturii nu cred ca mai conteaza: http://europeanregionofgastronomy.org/uploads/guide/Information_Guide_European_Region_of_Gastronomy.compressed_0.pdf
Raspunde

Raluk

Acum 6 ani

Sa vezi acu cum vin valcenii la haleu pe gratis!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Bine punctat! Pai,erau vreo doua "vâlcence" cu ochelari in foto, muică, ce-si umplura blidilii cu vârf!....
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 6 ani

Capitala culturala era justificata fiind un oras cultural frumos. Insa cea gastronomica e o gluma, cu 2-3 exceptii, Sibiul nu arata deloc bine gastronomic, e jake chiar. Poate avem o sansa sa ramana ceva după asta, desi ma indoiesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus