Ca să fie clar din capul locului. Cred că tiribombele și mașinăriile ”de distracție” se potrivesc în Piața Mare a Sibiului ca președintele Iohannis la microfon, comentând live un meci de fotbal din Liga I. Sau precum primarul Astrid Fodor cumpărând șosete dintr-un second-hand de pe Faurului.
În ziua în care Sibiul era anunțat oficial drept viitoarea Regiune Gastronomică Europeană am ieșit din curtea interioară a Palatului Brukenthal - unde se prezentau fancy delicatese marine din Egeea de Sud sau bunătăți tradiționale românești, și am intrat în cortul din Piața Mare, la Cibinfest. Unde am găsit găinaț de porumbel pe mese, bucăți de pâine împrăștiate peste tot, gunoaie și tacâmuri murdare din plastic lăsate la întâmplare.
Atât mesele cât și băncile erau un pic lipicioase, probabil de la berea vărsată cu o noapte înainte. În fine, dacă mă duceam seara la zece, deja cu câteva beri la bord și dornic să mai beau un butoi, probabil nu mai observam mizeria. Deci nu sunt în publicul țintă.
Eu m-am dus să mănânc, pe de o parte mânat de Regiunea Gastronomică, pe de altă parte împins de la spate de poveștile auzite toată săptămâna. ”Mi-am vândut apartamentul, dar am trăit o noapte de neuitat la Cibinfest!”. ”Am luat premiul cel mare la 6 din 49 și mi-am permis masă la Cibinfest. A fost cea mai frumoasă zi din viața mea!”. Mă uit la prețuri: 15 lei o porție de gulaș cu fasole, 25 de lei două polonice de tocană, 15 lei o lipie, un leu o felie de pâine, șase lei cea mai ieftină bere, o porție de ciolan de la 25 de lei în sus, cârnații cam tot pe acolo… Eu știu că și la Oktoberfest în Germania o bere care în mod obișnuit costă 2,5 euro ajunge la 10 euro, dar mie mi-a venit deja prima factură la gaz de când am dat drumul la centrală. Pe românește, nu nemțește.
Am vândut repede un rinichi și mi-am permis să mănânc, de început, un gulaș cu fasole. Care gulaș pe cuvânt că nu a fost deloc rău. A avut carne, legume, a fost consistent, poate cam prea uleios, dar avea iuțeală în el cât să taie din greață. Nu același lucru pot spune despre tocana de oaie. Practic e doar carne marinată în mirodenii și fiartă bine, să se desprindă de pe oase, însă înecată în osânză amestecată cu untură și grăsime, peste care se presară ulei. Trei zile după ce înmuiat o bucată de pâine în sosul ăsta îmi aluneca vinul pe gât de zici că era dat cu unsoare.
Băutorii care n-au copii acasă și-și permit să meargă seara la Cibinfest (trebuie să caute pe cineva cu care să-i facă) au mai recomandat lipia cu ciolan. După mine, o lipie obișnuită în care pun bucăți de ciolan și niscai ceapă, care costă 15 lei și pe care am găsit-o cât se poate de anostă. Probabil că după șase beri și eu aș fi văzut-o superbă. Lipia.
N-am plecat flămând de la Cibinfest, dar m-am spălat de trei ori pe mâini să scap de mirosul de oaie. Iar hainele a trebuit să le ard, că miroseau și mai tare a fum și mâncare. Cât despre nota de plată, calculați singuri 15+25+15+15+6… sau altfel spus, dacă mâncați în doi în mai puțin de o sută de lei trebuie să dați de băut că sunteți norocoși. E vorba de buzunarul și gusturile fiecăruia. Doar aparatele alea din jurul cortului rămân urâte kitschoase.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: CibinFEST , restaurant sibiu , Astrid Fodor , Radu Mușoaie , Piata Mare , Palatului Brukenthal , cronica de restaurant , Lucian Scumpu , mancare sibiu , Regiune Gastronomică Europeană , Regiunea Gastronomică , Pentru Sibiu , tiribombe , kitsch , tocana , gyulas
Vizualizari: 10258
Ultimele comentarii
Acum 4 minute
HBomb
Acum 28 minute
@Pol-Pot
Acum 28 minute
Soso
Acum 34 minute
Bunu
Acum 38 minute
A