Joi,
05.12.2024
Innorat
Acum
1°C

Începe vânzarea DPC-ului, pe bucăți. Terenurile sediului – cele mai valoroase

Începe vânzarea DPC-ului, pe bucăți. Terenurile sediului – cele mai valoroase

Administratorul judiciar al SC Drumuri și Prestări Construcții SA – firma de construcții a Sibiului, deținută prin intermediul Consiliului local Sibiu – a publicat un prim anunț pentru vânzarea unor bunuri din patrimoniul societății intrată în insolvență anul trecut.

Două parcele (nedezmembrate încă) din terenul sediului de pe strada Autogării, teren de aproape 40.000 de mp, terenul de peste 17.000 de mp al depozitului de pe strada Preot Bacca, două terenuri (aproximativ 800 de mp) ale unor foste centrale termice de cartier din Hipodrom și un teren în Ștrand (aproape 800 de mp) sunt printre bunurile imobile enumerate în anunțul de vânzare al Casei de insolvență Transilvania (lichidatorul judiciar desemnat pentru DPC). Potrivit reprezentanților casei de insolvență, data vânzării acestora nu a fost stabilită, anunțul fiind publicat fiind unul de intenție. Potrivit planului de reorganizare redactat de aceiași lichidatori judiciari, vânzarea bunurilor de care DPC se poate dispensa pentru a mai continua să existe pe piață ar urma să se înceapă în noiembrie anul acesta.

Trei loturi

Dincolo de eficientizarea activității și restructurarea financiară, planul de reorganizare al DPC realizat în vara acestui an prevede valorificarea activelor excedentare ale SC DPC SA. Lichidatorul judiciar a identificat bunuri imobile cu o valoare de piață de aproape șase milioane de lei și bunuri mobile (utilaje și diferite autospeciale) cu o valoare de piață estimată la 6,1 milioane de lei (4,6 milioane de lei estimarea valorii în caz de vânzare forțată).

Printre bunurile imobile intră terenul de 17.696 de mp ai depozitului de pe strada Preot Baca (estimat la 3,5 milioane de lei), cei 863 de mp aferenți fostei centrale termice 3 din cartierul Hipodrom (un milion de lei valoarea estimată), un teren de 787 de mp din cartierul Ștrand (700.000 de lei), dar și jumătate din sediul de pe strada Autogării, sediu aflat la parterul unui bloc de garsoniere (248.000 de lei valoarea estimată).

dpc

Însă cel mai valoros activ imobiliar identificat spre vânzare este terenul sediului DPC, de pe strada Autogării. Terenul are o suprafață de aproape 40.000 de mp, iar lichidatorul judiciar a propus dezmembrarea acestuia în trei loturi: unul de 7.888 de mp ar rămâne DPC-ului pentru continuarea activității stației de asfalt, iar restul de două loturi (de 7.006, respectiv 24.810 mp) urmează să fie scoase la vânzare. Suma pe care preconizează lichidatorii judiciari să o obțină de pe urma vânzării acestor două terenuri (cu tot cu clădirile aflate pe aceste terenuri) este de peste 11 milioane de lei. Terenurile urmează a fi vândute, la fel ca și celelalte bunuri, prin licitație publică competitivă cu strigare. ”Dacă bunurile care fac obiectul prezentei strategii nu vor putea fi valorificate la 100% din valoarea de piață, în vederea complinirii sumelor propuse a fi distribuite creditorilor și pentru a nu afecta dreptul acestora la distribuirile propuse, se vor putea scoate la vânzare și alte bunuri aflate în patrimoniul societății”, se mai arată în planul de reorganizare al SC DPC SA.

Potrivit planului de reorganizare, durata implementării acestuia ar urma să se întindă pe maximul prevăzut de lege – trei ani, prima lună de aplicare fiind considerată de către practicienii în insolvență cea octombrie 2016.
250 de salariați disponibilizați. Cu câte patru salarii compensatorii

Cei de la Casa de insolvență Transilvania arată că, după încetarea contractului de concesiune a drumurilor din Sibiu, societatea Consiliului local nu a mai reușit să facă performanță economică. ”Marja industrială a contractelor încheiate ca urmare a participării la licitații în perioada iulie 2014 – 12 martie 2015 este inferioară celei obținute din lucrările realizate în baza contractului de concesiune, astfel încât costurile financiare nu pot fi acoperite din rezultatul operațional” De altfel, în perioada de observație de după intrarea în insolvență, de la DPC au fost disponibilizați aproximativ 250 de angajați. Evident, disponibilizările au dus – pe termen scurt – la o majorare semnificativă a costurilor salariale, având în vedere că fiecare disponibilizat a primit câte patru salarii compensatorii. În paralel, au fost reduse salariile personalului TESA, au fost renegociate tarifele cu prestatorii de servicii (în special cele auto), dar și cu furnizorii de materii prime și materiale. ”Ca urmare a măsurilor luate au fost reduse semnificativ cheltuielile societății în raport cu aceeași perioadă a anilor precedenți, astfel încât s-a reușit achitarea datoriilor curente, a cheltuielilor salariale și cheltuielilor bugetare”, se arată în planul de reorganizare. Potrivit acestuia, DPC mai funcționează cu 117 angajați, din care personalul TESA are o pondere de 14 procente. Media lunară a costurilor salariale a ajuns la 350.000 de lei.

Potrivit administratorului judiciar, principalul avantaj al DPC în fața altor companii de construcții este stația de asfalt pe care o deține și ”faptul că societatea este foarte cunoscută în domeniul construcțiilor de drumuri la nivel de municipiu Sibiu și nu numai”.
Datorii de 25 de milioane de lei

Totalul datoriilor DPC depășește 25 de milioane de lei, dintre care mai bine de 15,5 milioane de lei sunt către furnizori, peste cinci milioane de lei – către bănci, aproape două milioane de lei sunt datorii către stat, iar peste 800.000 de lei – către salariați. De la deschiderea insolvenței, datoriile au crescut cu 1,1 milioane de lei.

utilaje-dpc

Toate activele DPC sunt estimate la o valoare de piață de 27,5 milioane de lei, valoarea de ”vânzare forțată” fiind calculată la 21 de milioane de lei. Activele libere de sarcini sunt estimate la o valoare de piață de 8,6 milioane de lei (6,8 milioane de lei – estimarea valorii de lichidare).

O insolvență ”așteptată”

Înființată în 1998, în urma desființării fostei Regii de gospodărie comunală şi locativă Sibiu, societatea comercială Drumuri și Prestări Construcții SA are drept unic acționar Consiliul Local Sibiu. Din 1999, societății i-a fost încredințat de către consilierii locali din acea vreme contractul de concesiune a lucrărilor de întreținere și reparații a străzilor din Sibiu pe o perioadă de 15 ani. Cu alocări substanțiale an de an (de exemplu, pentru jumătate din anul 2014 au fost încredințate DPC-ului lucrări de 32 de milioane de lei), societatea a funcționat fără probleme. Până la momentul iunie 2014, când amintitul contract pentru întreținerea străzilor municipiului Sibiu s-a încheiat la termen. În februarie 2015, DPC-ul își cerea insolvența, pe care Tribunalul Sibiu a aprobat-o o lună mai târziu, pe 12 martie.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/07/cine-bagat-dpc-ul-insolventa-si-ilie-gradinar-e-printre-ei/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

O insolvență muuult ”așteptată”

Acum 8 ani

O insolvență foarte mult ”așteptată” de cei care au pregatit-o si de catre cei care le trag sforile din umbra. Reteta clasica, se preia patrimoniul se capusheaza cat se poate pana da semen de faliment iar apoi se valorifica si restul "carcasei". Chiar nu ne-am saturat de metodele astea? Macar inventati ceva nou, capuselor, ca ne plictisiti si pe noi si pe cei care ar trebui sa previna asa gen de actiuni
Raspunde

lex

Acum 8 ani

mai vreau si comtramul cu carabulea si toti care fac lucrari de calitatea asta. lasati firmele adevarate sa lucreze
Raspunde

Capuss corupție i

Acum 8 ani

Șocant de CORUPT...... sistem.
Raspunde

Concesiuni terenuri

Acum 8 ani

Pe terenurile alea merg construite case Frumoase tip occident SIMPLEX
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Astia au intrat in faliment , cei care au facut afaceri cu D.P.C.-ul in ultimul sfert de veac au afaceri infloritoare in Sibiu . Vezi hoteluri construite ,vile, masini de 100.00 de euro . Chiar nu stie nimeni aceste lucruri .
Raspunde

Gabriel

Acum 8 ani

Primăria Sibiu unde e? Cel puțin terenul aferent fostei CT3 ar trebui achiziționat de către primărie pentru o dotare publică de cartier. Sau o parcare, sau ce o fi nevoie acolo. Că altfel cineva și își va face nevoile acolo. Pe noi toți.
Raspunde

Micul Muci

Acum 8 ani

Dl Deleanu,articolul ar trebui incadrat la ''Investigatii'' nu la ''Economie''.E drept,pentru asta ar trebui sa si investigati ceva(contracte,hotariri CA,componenta CA,declaratii de avere,interese etc.).Spre exemplu sa aflati care este cantitatea totala de asfalt produsa si platita de Administratie,incepind cu 1990 de DPC pentru ''strazile'' Sibiului si sa calculati grosimea medie a stratului ''depus'' si decontat.Pariez ca v-ar iesi ceva intre 2 si 3m.Noroc cu Administratia ca trebuia sa ne facem de mult gauri in coperis ca sa vedem Soarele!
Raspunde

cas13

Acum 8 ani

si uite asa s-a pierdut urma tuturor neregulilor. Pot dormi linistit toti devalizatorii societatii.
Raspunde

Micul Muci

Acum 8 ani

In vremea asta Primaria devine casier pentru SOMA Bacau.Cum vine asta?Simplu:SOMA presteaza cit presteaza si factureaza casierului,recte Primaria.Practic,daca incasarile Primariei nu sunt la nivelul valorii facturii firma SOMA nu este citusi de putin afectata.Cit factureaza,incaseaza.Tariful va creste de anul viitor deci trai pe vatrai!Asta nu v-a trecut prin cap sa ''investigati'' dl Deleanu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus