Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
15°C

,,Sibiu Opera Festival”. Cum a arătat a XV-a ediție

,,Sibiu Opera Festival”. Cum a arătat a XV-a ediție

A XV-a ediție a proiectului ,,Sibiu Opera Festival”, care s-a încheiat în ultima zi a lunii septembrie, a strâns pe parcursul celor 20 de zile de spectacol peste 3000 de sibieni. Evenimentele incluse în proiect au adus, la Sibiu, aproximativ 800 de artişti din ţară şi din străinătate.

Festivalul a debutat cu Gala Extraordinară de Operă a mezzosopranei Ruxandra Donose, care s-a declarat încântată de atmosfera creată de public.  ,,Este o bucurie să cânţi în această sală şi cu această orchestră plină de entuziasm şi de muzicalitate. Am savurat acustica minunată şi publicul cald şi emoţionant.” a spus Ruxandra Donose, după concertul de la Sibiu.

_dsc0385

Premiere pentru Sibiu

Primul spectacol de operă din programul festivalului a fost „Boema” de G. Puccini pus în scenă de soliştii, orchestra şi corul Operei Române din Cluj-Napoca. Evenimentul a constituit o premieră pentru Sibiu şi datorită spaţiului în care s-a jucat: Sala Redal Expo, unde proximativ 500 persoane au aplaudat în picioare prestaţia impecabilă a artiştilor clujeni.

Două evenimente din program au fost dedicate în principal copiilor. Soliştii şi ansamblul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti au pregătit o Gală de Operă şi Balet cu o selectie a celor mai frumoase momente din spectacolele lor iar Teatrul „Stela Popescu” a prezentat micilor spectatori povestea lui ,,Aladin” într-un musical de Roman Vlad.

Genericul „Take an Opera Break” este o iniţiativă cu caracter de unicitate la noi în ţară. Sub forma unor scurte concerte de arii din opere, desfăşurate pe parcursul a trei zile, muzica a fost desprinsă din spaţiul închis al sălii de concert, fiind răspândită în mijlocul publicului larg, în spaţii publice, neconvenţionale. Anul acesta, pe lângă deja tradiţionalele spaţii de la Aeroport sau Primărie, pauza de operă a mai fost luată în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean şi Piaţa Mică.

_dsc0772m

Biserica Evanghelică ,,Sf Ioan”, sală de spectacol

Trei muzicieni profesionişti, al căror destin artistic este strâns legat de orașul Brașov, s-au reunit într-un grup artistic inedit: voce, clarinet, pian. Sibienii au avut ocazia să-i întâlnească pe soprana Cristina Radu, Ciprian Dancu, la clarinet şi Steffen Schlandt, la pian. Aceștia au completat afişul festivalului cu un recital de lieduri şi arii din opere desfăşurat la Biserica Evanghelică ,,Sf. Ioan”. Acelaşi spaţiu a devenit festiv odată cu seara de 23 septembrie atunci când a fost programat concertul aniversar Carmen-Petra Basacopol. Născută la Sibiu, Carmen Petra Basacopol este una dintre cele mai reprezentative compozitoare ale şcolii româneşti contemporane. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru acest eveniment, iar plusul de unicitate a fost dat de prezenţa în sală a compozitoarei sibiene.

Al doilea spectacol de operă din cadrul proiectului i-a avut protagonişti pe soliştii şi orchestra Operei Naţionale din Timişoara. ,,Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, desfăşurat cu casa închisă, a dovedit încă o dată apetitul crescut al sibienilor pentru acest gen muzical. Biserica Evanghelică din Piaţa Huet a fost gazda unui alt eveniment inedit: „Concertul A Capella” susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal. Peste 400 de spectatori au venit să asculte cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din România, iar aştepările nu le-au fost deloc înşelate.

_dsc0536

În cadrul concursului de canto ,,Vox Artis”, 34 de tineri artişti din Koreea de Sud, Danemarca, Polonia, Cehia, Slovacia, Franţa Germania, Rusia, Olanda, Ungaria şi România au concurat în faţa unui juriu compus din personalităţi ale scenei lirice internaţionale. Premiile au fost împărţite între Franţa, România şi Rusia.

Sibiu Opera Festival s-a încheiat pe 30 septembrie la Sala Thalia printr-un concert vocal-simfonic desfăşurat cu casa închisă: Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Soprana Lauren Fagan şi mezzosoprana Rachel Kelly din Marea Britanie, tenorul Toni Bardon şi basul Gelu Dobrea din România, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu condusă de dirjorul Mark Stringer din Austria au marcat festiv finalul acestui proiect.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus