Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
10°C

Să fie un proces de purificare?

Aş cuteza să răspund afirmativ. Ar fi o evoluţie de semnificaţie istorică.

De mai multă vreme dar cu deosebire după 1989, asupra ţării s-a deslănţuit furia imoralităţii şi ilegalităţilor sub multiplele ei forme. Cu un impact deosebit s-au manifestat în sfera corupţiei generalizate cu urmări devastatoare.

De câtăva vreme, pas cu pas, sunt date în vileag de justiţie. Aflăm, fără o deosebită surprindere, că flagelul a pătruns toate structurile, de la primele până la ultimele verigi politice, economice şi administrative, punând în cauză preşedinţia, partidele politice, parlamentul, guvernele, justiţia, administraţiile teritoriale, adică tocmai pârghiile statale cărora constituţional li s-a încredinţat puterea şi responsabilitatea gestionării ţării.

Asistăm acum la ceea ce ne puteam aştepta, este adevărat, nu din partea tuturor actorilor implicaţi. De ultimă oră spre exemplu dl. Vasile Blaga se încredinţează fără proteste justiţiei. Au făcut-o şi alţii, puţini la număr. Marea majoritate însă scot flăcări pe nas, socotindu-se victime ale justiţiei, ale linşajului mediatic. Un ultim exemplu, Băsescu. Dacă se vor dovedi a fi reale manevrele turpitude intreprinse de Udrea în scopul sprijinirii propagandei electorale prezidenţiale din 2009, se va conchide cu uşurinţă că Băsescu nu era străin de ele, că le-a acceptat. Până la ora actuală cugetăm doar ipotetic. Nimeni n-a spus că sunt vinovaţi. Dar nici nu însemnează că organele competente, în speţă procuratura, ar discrimina pentru că le cercetează. O atare insinuare se desprinde din demersurile furibunde ale cuplului Băsescu-Ghiţă.

Sebastian Ghiţă se poate autodenunţa. E dreptul lui. Pe cât este de compromis, deconspirarea unui act în plus n-ar fi cine ştie ce, dacă n-ar implica-o pe d-na Kovesi. Treaba pare de la distanţă trasă de păr ca o încercare de apărare printr-un atac murdar, la care (oare surprinzător?) subscrie şi Băsescu.

Prin rubrica acestui comentariu am avut deseori cuvinte de apreciere nu în privinţa lui Băsescu ca om, ci - pe lângă unele gafări - asupra numeroaselor acte politice de certă importanţă şi valoare pe care le-a intreprins din funcţia de preşedinte, inclusiv şi cu specială subliniere, apărarea justiţiei şi statului de drept cu prilejul răzmeriţei USL-iste din 2012. Ştiindu-l un om inteligent, n-aş fi crezut că acum, aflându-se într-o situaţie delicată, îşi va compromite întregul trecut. Trebuia să ştie că Laura Codruţa Kovesi este om dintr-o bucată şi nu va recompensa un act de promovare prin unul de trădare moral-profesională.

Observ că nu numai procuratura este luată în răspăr. Săgeţile se îndreaptă şi spre actualul preşedinte. Sigur, ele trebuie ţintite nu numai împotriva justiţiei ci şi împotriva celor ce o susţin.

Să revenim însă la chestiunea de principiu. Cu Ponta, cu Dragnea, cu Voiculescu, cu Sorin Ovidiu Vântu iar acum cu Blaga, Băsescu şi mulţi alţii, justiţia a ajuns la vârful piramidei puterii politico-economice. Spre deosebire de trecut, se pare că aceştia nu o mai pot influenţa. Ar fi vorba într-adevăr, de un prag istoric. Nu că în fruntea ei ar fi Kovesi sau alte persoane incoruptibile ci pentru că, se pare, vremurile curg spre limpezire, spre aşezare pe temeiuri de legalitate, impulsionate dinlăuntru cât şi dinafară. Monitorizarea UE pare să fi dat primele roade.

Dacă trendul acesta va fi urmat cu tenacitate şi perseverenţă, României i se vor deschide orizonturi luminoase. Când toate raporturile sociale, indiferent de domeniile de activitate se vor fi aşezând pe temelii de adevăr, dreptate, legalitate şi justiţie, se vor descătuşa forţele creatoare şi recuperatorii ale întregii naţiuni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Pamela Ewing

Acum 7 ani

Un om de-o moralitate indoielnica...Olguta stie mai bine..;)
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, resentimentele Dvs. fata de vechiul "coleg"de guvernare Basescu sunt de notorietate si cei mai "tineri" le cunosc foarte bine....Constatam c-ati început sa faceți "jocuri"....Ne spune-ti Dvs. "ale cui" sau ne lăsați sa "ghicim" singuri?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus