Joi,
27.01.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Holocaustul, comemorat prin spectacolul ,,Coro nero”

Holocaustul, comemorat prin spectacolul ,,Coro nero”

Ziua Națională a Holocaustului va fi marcată, la Sibiu, prin spectacolul ,,Coro Nero”, ce va avea loc miercuri, 12 octombrie, la studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte, începând cu ora 20.

În anul 2004, Guvernul României a decretat ca la data de 9 octombrie să se comemoreze Ziua Națională a Holocaustului, moment care marchează începutul deportărilor populaţiei evreieşti în Transnistria.

„Coro nero”, în regia Veronicăi și a lui Cătălin Pătru. surprinde traseul unui grup de evrei, pornind de la un moment esențial al vieții - o nuntă, trecând prin panica din noaptea în care sunt goniți din case, prin calvarul lungii călătorii cu trenul și prin iadul lagărului de muncă. Coborârea în infern capătă dimensiuni universale și se face sub semnul teribilei dorințe de a nu fi văzut, de a trece neobservat. „Muncesc, tac, sunt invizibil...” devine un slogan al celei mai de jos trepte a durerii și a fricii. Contextul relativ comod al vieții cotidiene și societatea globală a începutului de secol XXI, în care, aparent, asemenea monstruozități nu se mai pot repeta, fac ca spectacolul să devină un apel la neuitare, la emoție și la pioșenie.

Spectacolul este o co-producție a Departamentului de Artă Teatrală a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului și a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, realizată cu sprijinul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel", și a Holocaust Memorial Museum din Statele Unite (Steven Spielberg Film and Video Archive), care au pus la dispoziție imaginile și fotografiile folosite în proiecțiile video.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus