Vineri,
03.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

Lucrările artistului Dan Perjovschi, într-o expoziție la Hamburg

Lucrările artistului Dan Perjovschi, într-o expoziție la Hamburg

Pentru prima dată, artistul Dan Perjovschi își va expune lucrările la Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg. Vernisajul va avea loc vineri, 14 octombrie, de la ora 19 și totodată i se va decerna Premiul „Rosa Schapire”, pentru contribuția sa în arta contemporană.

Expoziția  va fi deschisă din 15 octombrie până în 29 ianuarie anul viitor. Premiu se decernează pentru prima dată și va deveni tradiție la Muzeul de Artă ,,Kunsthalle”, din Hamburg. Selecția laureatului a fost făcută de profesorul Kasper König, o figură proeminentă în lumea artei contemporane.

,,Mi-a fost ușor să-l aleg pe Dan Perjovchi”

Profesorul Kasper König spune că nu i-a fost greu în decizia acordării  acestui premiu. „După ce am analizat structurile, dependențele și situația știință-artă a acestui muzeu, mi-a fost ușor să îl aleg pe Dan Perjovschi. Este un artist care analizează circumstanțe complexe și care aduce acele conjuncturi, cu ușurință, prin mijloace asemenea unui joc, în fața noastră, și le îndeamnă să danseze. Astfel, muzeul devine atât un loc de comunicare și socializare, cât și un loc al conștientizării estetice. Totodată, desenele sale limitate de spațiu, leagă microcosmosul printr-un inventar concret, local, de macrocosmosul comediei umane univesale, dar și de cel al tragediei. Și asta numai cu ajutorul unui marker. Mă bucur pentru debutul lui Dan Perjovschi la premiul <<Rosa-Schapire>>, si mă bucur că va depăși în mod cert așteptările mele. Îi sunt recunoscător artistului pentru provocarea de a ridica ștafeta pentru acest nou premiu”, a declarat Kasper König.

desen2_dan-perjovschi

Subiecte uzuale,  politică internă și externă

Dan Perjovschi a început să lucreze la expoziție din 9 octombrie. Desenele sale caracteristice se vor regăsi atât în aripa veche a muzeului, cât și în cea nouă. Subiectele sunt cele uzuale, de la politică internă și externă, Europa, cultură, până la subiectul Kunsthalle. Pentru aripa nouă a muzeului, dedicată artei contemporane, artistul va include o altă intervenție de a sa. „Am adus 8 table negre realizate în 2009 pentru o expoziție care a avut loc la Muzeul de Artă Contemporană Vojvodina de la Novi Sad. Fiecare tablă are un subiect: granițe, politică, dragoste, economie etc. Acestea vor fi amplasate pe perete și voi desena în jurul lor. În cultura contemporană germană, există tablele lui Josef Beuys (unul dintre principalii artiști din Germania modernă) care făcea lecții politice și sociale, într-o Academie liberă. Principiul era: fiecare om poate fi artist. De aceea am decis sa expun și tablele în expoziția de la Kunsthalle Hamburg”, spune Dan Perjovschi.

,,Rosa Schapire” acordat pentru prima dată

Premiul ,,Rosa Schapire Art Prize” este acordat pentru prima dată de Asociația „ Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă Kunsthalle din Hamburg. Potrivit organizatorilor, premiul onorează un artist remarcabil, contemporan, a cărui operă de artă se califică drept o contribuție valoroasă și strălucită la colecția unui muzeu tradițional, dar aspirațional, precum Hamburger Kunsthalle.

Rosa Schapire a fost recunoscută de către oamenii din timpul ei ca un pionier grandios în domeniul artei moderne contemporane. Plină de entuziasm și dorința de acțiune, a luptat pentru desființarea percepțiilor tradiționale în artă. A fost o prietenă, un susținător și un avocat pentru arta contemporană. Angajamentul ei înrăit a fost extrem de curajos pentru timpul în care a trăit.

desen-perjovschi

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus