Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Concert de ,,Doliu și mângâiere” la Sibiu

Concert de ,,Doliu și mângâiere” la Sibiu

La Biserica Evanghelică din Piața Huet va avea loc un concert al corului ,,St. Johannis din Hamburg”, ,,Doliu și mângâiere”, vineri, 21 octombrie, începând cu ora 19. Participarea la concert este liberă. 

Programul concertul abordează după cum o sugerează şi titlul , subiecte ale doliului şi ale consolării, iar fiecare dintre cei trei compozitori au găsit moduri interesante de a aborda muzical aceste teme. Motetul lui Bach „Jesu, meine Freude“ (Isus, bucuria mea) este considerat ca reprezentând chintesența muzicii sale vocale. El combină cu mijloace geniale imnul bisericesc omonim cu fragmente din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel . Mesajul este clar: cine nu se agață de cele pământești, pe acela nici moartea nu îl poate îngrijora.

Requiemul lui Schnittke a fost conceput ca acompaniament pentru o piesă de teatru. Nu este invaziv, dar este marcant. Atrage prin sunete fine, complexe, care lasă să se întrevadă o picătură de eternitate, şi surprinde prin orchestraţie (de ex chitara electrică!). Un exemplu foarte original şi unic de muzică de înmormântare. În final, Claus Bantzer a scris, cu mijloace foarte restrânse, o piesă fermecătoare, intitulată „Messe für den Engel“ (Missa pentru înger). Vor fi interpretate două părţi, „Magnificat“ şi „Dona nobis pacem“ („Sufletul meu il preamăreşte pe Domnul“ şi „Dă-ne nouă pacea“): la Bantzer aceste afirmaţii nu rămân doar în sfera dorinţelor, ci prin muzica sa ele îşi află împlinirea.

Corul St. Johannis, sub conducerea lui Christopher Bender, este, cu cei 100 de membri, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri vocale din Hamburg. Anual corul susţine câte patru concerte, de regulă fiind vorba de interpretarea de oratorii. Repertoriul include piese din perioada Renaşterii până la muzica contemporană. Un loc deosebit îl ocupă lucrările lui Bach şi oratoriile din perioada romantică. O dată la doi ani corul pleacă în turneu. După apariţii în Los Angeles, sudul Franţei, Mallorca, Cracovia şi Lisabona, corul este încântat să poposească anul acesta la Sibiu.

Suplimentar, în data de 23 octombrie Corul St. Johannis va participa muzical alături de Corul Bach din Sibiu la slujba religioasă din Biserica Evanghelică de la ora 10.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus