Miercuri,
19.01.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Ne putem pregăti votul pentru un altfel de parlament

Netăgăduit, actualul parlament este cel mai retrograd dintre cele postdecembriste. Dacă România se situează pe ultimul loc în Europa fiind deja întrecută și de Bulgaria, faptul se datorează în bună măsură acestui parlament. Constituțional este cel mai important între autoritățile statului și, în același timp, prin structură, prin mod de funcționare și prin calitatea prestației politice, este cel mai slab, cel mai corupt. Putem afirma fără teama de a greși că dacă nu intervine o schimbare semnificativă în structura și calitatea lui, nu putem nutri nicio nădejde în schimbarea benefică a clasei politice.

Mi se va răspunde că noi, cei de rând, nu putem face nimic în această privință. Nu-i adevărat. Chiar ultimele mișcări parlamentare pot furniza indicii de selecție pentru viitorul vot. Astfel, se vede, se poate constata cine a fost în diversele cazuri pentru blocarea actului de justiție și cine nu. Tot astfel cine a fost, cine este pentru decredibilizarea CNATDCU sau dimpotrivă; cine susține demersurile pentru purificarea și elevarea vieții științifice și culturale și cine nu. Toate acestea nu numai prin voturile din parlament, dar și prin atitudinea partidelor pe care le reprezintă. Cu un pic de discernere alegătorul poate distinge ce e bun și necesar în politica țării.

Viitorul parlament va trebui să modifice actuala sa structură și s-o pună în acord cu voința deja exprimată de populație prin referendum, adică 300 de parlamentari. Azi avem o situație ilariant-comică. La 20 milioane de locuitori avem 588 de parlamentari (la viitorul vot pe liste, vom avea 470). Spre comparație, SUA au 535 de parlamentari la o populație de 313 milioane de locuitori și o suprafață de 40 de ori mai mare decât a țării noastre.

În aceeași ordine de idei, nu se justifică două camere ale parlamentului, ambele cu rol de legiferare. Practica a dovedit că ele mai mult încurcă și tergiversează procesul legislativ. La rândul său, procesul de elaborare legislativă trebuie revăzut. Legile, cu precădere cele de importanță majoră, trebuie dezbătute și votate public, articol cu articol, astfel cum se proceda în legislaturile 1990-2000, iar nu numai să se voteze rapoartele Comisiilor, situații în care cei mai mulți parlamentari habar nu au ce votează. Parlamentarii trebuie să fie prezenți, zi de zi în parlament, să-și facă treaba pentru care sunt aleși și plătiți, iar nu să fie doar niște oaspeți ai parlamentului.

Toate aceste probleme ca și multe altele pot face obiectul viitoarei campanii electorale. Partidele să se pronunțe public, tranșant și responsabil asupra lor, iar alegătorii să le aprecieze nu numai prin prisma promisiunilor populiste, ci prin optica seriozității și impactului pe care îl pot avea în evoluția de viitor a țării.

Mai e o problemă de fundamentală importanță: cine votează, cine exprimă voința națională? Ne-am obișnuit cu votul a circa jumătate din corpul electoral, format cu precădere din generațiile vârstnice, prea adesea tributare mentalității trecutului. Viitorul României este al generațiilor tinere. Tineretul trebuie să iasă din tranșee, din expectativă. În vremuri grele pentru țară, tineretul a fost mereu pe baricade. Este cazul și acum, ca ele, generațiile tinere, să-și spună cuvântul determinant prin vot. Este necesară o acțiune concertată de stimulare, de imbold în acest sens. Este necesară infuzia unui curent de opinie, susținut de președinție, de guvern, de partide, de ONG-uri, pentru antrenarea tineretului în viața publică și politică. Studențimea poate recepta și stimula o asemenea inițiativă cu rezonanță la întregul tineret al țării. Am aflat, pe liniile de socializare, despre îndemnul de a vota partidele care-l susțin pe Dacian Cioloș ca viitor prim ministru. Sigur poate fi o idee. Eu aș îndemna să se voteze partidele care conving cu seriozitate că apără și vizează interesele țării, iar nu ale lor sau ale acoliților lor, baroniale sau de altă natură.

Este limpede că ne putem afla la un moment de cotitură, dacă urmărim cu seriozitate și responsabilitate schimbarea în bine a climatului politic. Avem în față două luni de reflecție. Să nu se spună că nu se poate, că toți sunt o apă și un pământ. Nu excelăm în politică, dar cu toate acestea putem alege, cum se spune, cel puțin răul cel mai mic. Putem contribui la alegerea unui parlament care să joace un rol pozitiv în politica românească spre deosebire de cel actual.

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, desi ati ajuns la o venerabila vârsta, tind sa cred ca sunteți "mic copil"...Altfel nu-mi dau seama de precipitarea de care dați dovada in blamarea actualului Parlament. Putintica răbdare, si-o sa-l vedeți pe cel viitor...Atunci ce-o sa mai ziceți? Ma si gândesc la componenta lui: penalii din PSD si PNL, "haiducii" din ALDE si PMP , "romanii verzi" din UDMR si cu..voia Dvs "revoltionarii" ce vor "salva" România....Hahaha!
Raspunde

Me

Acum 5 ani

Mda... dupa prestatia pe care ati avut-o in calitate de ministru de Interne, dar si in calitate de conducator al filialei PNTCD.. eu as incerca sa ma abtin de la pareri care au fie si cea mai mica tangenta cu politica...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus