Marţi,
15.10.2024
Innorat
Acum
6°C

Filme incredibile pentru toate vârstele, la Astra Film Festival 2016!

Filme incredibile pentru toate vârstele, la Astra Film Festival 2016!

Astra Film Junior aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice. Ediția din 2016 și-a diversificat oferta de filme și și-a extins platforma educațională în afara festivalului, de la cursuri de pregătire a cadrelor didactice, la ateliere dedicate inițierii elevilor în producția propriilor filme și proiecții speciale în licee din Sibiu.

Documentar premiat la Oscar și filme full-dome în programul AF Junior

Cel mai îndrăgit eveniment cinematografic dedicat elevilor și profesorilor din Sibiu, Astra Film Junior, a adus în acest an o mulțime de noutăți. Copiii experimentează pentru prima oară vizionarea de filme full-dome într-un cinematograf cu ecran în forma de cupolă, amplasat în Piața Mare din Sibiu. Trei filme au fost selectate în programul Astra Film Junior: Dorința de a zbura, o istorie a mașinilor zburătoare și a inventatorilor lor, Bătrânul înțelept cu ochi de stele, un basm despre importanța cunoașterii, și Noaptea cea mai lungă: Poveste de iarnă, o fabulă despre curaj, generozitate și renașterea naturii.

Programul dedicat elevilor cu vârsta 13+ este unul de top: Searching for Sugar Man / Pe urmele lui Sugar Man (regia Malik Bendjelloul) a câștigat în 2013 un premiu Oscar, iar filmele True Cost / Prețul plătit (regia Andrew Morgan), Down the Deep Dark Web / Fața ascunsă a internetului (regia Duki Dror și Tzachi Schiff) și Sonita (regia Rokhsareh Ghaem Maghami) ating puncte sensibile ale lumii de astăzi: secretele industriei vestimentare, zonele ascunse ale internetului sau povestea unei tinere afgane care visează să devină cântăreață de muzică rap.

Elevii cu vârsta 6+ vizionează o serie de documentare despre copii din Bhutan, Germania, Africa de Sud, SUA și România. Protagonistul filmului realizat în România este un băiat de 13 ani din Agârbiciu, un sat aflat în apropiere de Sibiu.

Sibiul văzut de liceeni

Astra Film Festival caută tinere voci ale comunității printre liceenii sibieni și le oferă șansa de a face primii pași în fascinanta industrie a filmului. În cadrul atelierului Sibiul văzut de liceeni, 10 adolescenți au participat la un training intensiv în care au deprins noțiuni despre tehnici de documentare, filmare și montare, iar finalitatea atelierului constă în expunerea filmelor în cadrul AFF, o ocazie unică de a-și vedea proiectate filmele într-un festival de talie internațională alături de nume legendare ale cinemaului documentar. Proiecțiile au loc duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00 la Sala Thalia. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

af-junior-cinematograful_dom1

Lumea online în dezbatere

În cadrul programului Cetățeni ai lumii online, miercuri – 18 octombrie, de la ora 17:00, la Salut Bistro va avea loc o întâlnire cu lectorul univ. dr. Constantin Vică care va discuta cu publicul subiecte atinse deja de filmele din program (Lo and Behold: Reveries of the Connected World, Facebookistan și Down the Deep, Dark), dar și alte teme legate de acest subiect vast și cu multe necunoscute.

Realitate sub acoperire

Astra Film Festival 2016 aduce în cele 6 săli de cinema din centrul istoric al Sibiului filme care scot audiența din zona de confort, indiferent de vârstă. Patru documentare reunite în secțiunea Realitate sub acoperire prezintă povești contemporane incredibile, toate împingându-ne limitele imaginației, despre felul în care unii oameni au reușit cu viclenie să-i înșele pe cei din jurul lor timp îndelungat. My Friend Rockefeller / Prietenul meu, Rockefeller (regia Steffi Kammerer), proiectat miercuri, 19 octombrie, de la ora 22:30 la Sala Auditorium, urmărește cazul lui Gerhartsreiter, care a pozat drept moștenitor al familiei Rockefeller vreme de ani buni, dar care s-a dovedit a fi de fapt un farseur. Prin ochii unor oameni convinși că știu data sfârșitului lumii, Right Between Your Ears / Cu capul între urechi (regia Sheila Marshall), ce va fi proiectat joi, 20 octombrie, de la ora 22:30 la Sala Auditorium, explorează modul în care forța convingerii lor le afectează viața.

Vineri, 21 octombrie, The Applause Man / Vânătorul de aplauze (regia Ruben Vermeersch), de la ora 17:00 la Sala Thalia, și The Confessions of Thomas Quick / Mărturisirile lui Thomas Quick (regia Brian Hill), de la ora 22:00 la Astra Film Cinema, prezintă 2 personaje atipice: Antoon De Pauw, dependent să obțină aplauze și atenție la evenimente publice, și Thomas Quick, cel mai de temut ucigaș în serie al Suediei, ale cărui mărturisiri se dovedesc false, după ce se află că acestea erau făcute în timp ce lua doze mari de sedative.

Programul complet al zilei de miercuri: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=3

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus