Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

Fenomenul manelelor pe scena Sălii Thalia, la Astra Film Festival

Fenomenul manelelor pe scena Sălii Thalia, la Astra Film Festival

Astra Film Festival 2016 prezintă joi, 20 octombrie 2016, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriță pentru BBC. Proiecția are loc în cadrul unui eveniment special care începe la ora 20:30, la Sala Thalia.

Filmul va fi urmat de o sesiune de Q&A la care vor participa regizorul Liviu Tipuriță și personaje din film: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci - care vor susține concerte live - și Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul superstarului Florin Salam.

The New Gypsy Kings ne introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi și palate luxoase. Comunitatea romă e una dintre cele mai marginalizate și sărace din Europa și timp de foarte mulți ani muzica tradițională țigănească era singura lor marfă de export. A apărut însă un sound nou - manele - care a invadat întreaga țară. Maneliștii-vedete pot câștiga și 20.000 de euro pe seară, la nunți opulente, unde invitații aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube adună milioane de vizualizări.

Muzicanții tradiționali, precum celebrul Taraf de Haiduci, care au cântat pentru Johnny Depp și care au apărut în mai multe producții cinematografice, se plâng că manelele i-au adus la faliment și că vor distruge muzica țigănească. Acest documentar analizează soundtrackul unei schimbări sociale și culturale de excepție. Spectatorii au ocazia să înțeleagă aspecte din culisele industriei prospere a manelelor.

Spații circumscrise

Trei documentare supun explorării spațiile în care trăim și modul imperceptibil în care ele ne modelează experiențele de zi cu zi până la cele mai mici detalii. Joi, 20 octombrie, începând cu ora 18:30, la Astra Film Cinema vor fi proiectate filmele Pallasseum – Invisible City / Pallasseum – Orașul invizibil – pătrunde în cel mai mare complex urban al Berlinului care adăpostește 2.000 de persoane de 25 de naționalități, Techsquat – oferă un inside în industria start up-urilor prin experiența unui grup de tineri antreprenori care încearcă să-și creeze propriul Silicon Valley într-un apartament din Praga, și 1 Building and 40 People Dancing / 1 clădire și 40 de oameni dansează – care își concentrează privirea asupra locuitorilor vârstnici ai unei clădiri de locuințe publice.

Cel mai bun documentar de la Sarajevo, ajunge la Sibiu

Tot joi, de la ora 19:00, în prezența regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan, va fi proiectat filmul A Mere Breath / Doar o răsuflare, care a câștigat de curând Premiul pentru cel mai bun film documentar – The Heart of Sarajevo, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo. Dorin Sicrea trăiește cu soția și cei trei copii în Copșa Mică, cel mai poluat oraș din Europa până în 2009, când fabrica Sometra, la care acesta lucra, s-a închis. Într-un peisaj post-apocaliptic dominat de clădirea impozantă a fabricii, filmul urmărește modul în care se intersectează viața profund religioasă a părinților și boala mezinei, Denisa, care este semiparalizată.

Programul complet al zilei de joi: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus