Sâmbătă,
19.06.2021
Parțial Noros
Acum
22°C

Sibiu, sat frumos: canalizarea pluvială pentru 90 de ha din zona Gușterița, proiect în Consiliul local

Sibiu, sat frumos: canalizarea pluvială pentru 90 de ha din zona Gușterița, proiect în Consiliul local

Deși colectează apele care ”cad din ceruri” pe o suprafață de aproximativ 90 de hectare, strada Podului – principala arteră a cartierului Gușterița – are un sistem de colectare și transport a apelor pluviale format din ”șanțuri înierbate”.

”Din cauza stării avansate de degradare, precum și secțiunii la care au fost dimensionate, aceste șanțuri nu pot asigura transportul apei meteorice către zonele de evacuare, fără a pune în pericol de inundare zona carosabilă și locuințele din jur”, concluzionează proiectanții de la Aspire Design SRL, firmă din Sibiu. Aceștia au realizat proiectul de construire a primei rețele de canalizare pluvială de pe strada Podului: proiectul prevede realizarea unei rețele principale cu o lungime de 1,8 km și a unei rețele secundare, cu o lungime de 2,4 km.

Proiect de două milioane de euro

Pe baza acestui proiect, indicatorii tehnico-economici propuși pentru această lucrare sunt estimați la 8,69 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Din această sumă, lucrările de construcții și montaj sunt estimate la 7,8 milioane de lei. Valoarea lucrărilor va fi stabilită, însă, în urma procedurii de atribuire pe care administrația locală va trebui să o deruleze pentru încredințarea execuției proiectului.

Trei ramuri

În raportul care însoțește proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru această lucrare este descris, în mare, și modul de realizare a canalizării pluviale pe principala stradă a cartierului Gușterița.

Sistemul principal (format din tuburi cu diametru cuprins între 800 și 1200 de mm) va avea rolul preluării debitului total atât de pe strada Podului, cât și de pe străzile adiacente. Sistemul va fi compus din trei ramuri. Prima (cu o lungime de 714 m) este cuprinsă între strada Smârdan și râul Cibin, în care se și varsă. Această ramură va prelua apele pluviale de pe străzile Oltețului (a cărui sistem, la rându-i, preia apele pluviale de pe străzile Anul 1848 și Cedonia), Muncitorilor, Vasile Pârvan (care preia pluvialul de pe str. Octavian Niță), Flacăra, Smârdan (parțial, și care preia pluvialul de pe străzile Gorunului, Mălinului, Bradului, Stejarului și Viilor, tot parțial). A doua ramură a sistemului principal (lungă de 373 de m) este prevăzută a fi cuprinsă între străzile Smârdan și Viilor, preluând apele pluviale de pe cele două străzi. În fine, cea de-a treia ramură a sistemului principal (790 de m) este prevăzută pentru tronsonul cuprins între strada Viilor și fabrica Tondach și a cărui descărcare va fi tot direct în râul Cibin (înspre care va subtraversa calea ferată). Această a treia ramură va prelua apele pluviale și de pe străzile Viilor (parțial), Pinului și Carpenului.

Sistemul secundar de canalizare pluvială (format din tuburi cu diametru cuprins între 160 și 315 mm) este prevăzut a prelua apele meteorice ”căzute pe acoperișurile locuințelor cu fațade la stradă).

Fără termen

Indicatorii tehnico-economici propuși pentru această lucrare vor fi dezbătuți în ședința Consiliului local Sibiu de la finele lunii octombrie (joi 27 octombrie). Acești indicatori nu fac, însă, nicio referire la termenul în care această lucrare ar trebui realizată.

Foto: Google Street View

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

M

Acum 4 ani

Și străzile de Ev Mediu din Gusterita ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus