Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Avocata Rodicăi Baștea a făcut cerere de recuzare în procesul privind casa familiei Iohannis

Avocata Rodicăi Baștea a făcut cerere de recuzare în procesul privind casa familiei Iohannis

Judecătorul a fixat un nou termen pe 24 noiembrie, în procesul privind casa în care deține un apartament președintele Klaus Iohannis și soția sa Carmen, după ce avocata Rodicăi Baștea a făcut o cerere de recuzare, a precizat joi, pentru AGERPRES, Cornelia Prundaru, de la Biroul de Informare și Relații Publice al Tribunalului Sibiu.

"Acordă termen de verificare la data de 24 noiembrie pentru a se soluționa cererea de recuzare formulată de reprezentanta reclamantei. Asta în situația respingerii cererii. În cazul admiterii cererii, cauza se va repartiza aleatoriu", a declarat Cornelia Prundaru.
În acest proces, Rodica Baștea, soția lui Nicolae Baștea, care a decedat și de la care Iohannis a cumpărat o parte din locuință, a deschis o acțiune contra Statului român.

Acest dosar este înregistrat cu numărul 897/85/2016 la Tribunalul din Sibiu. "Este vorba despre o acțiune civilă în care se urmărește recunoașterea calității de succesor a reclamantei asupra unei cote din două imobile situate în Sibiu, pentru unul dintre ele Statul român având certificat de moștenitor, așa cum rezultă din actele existente în acest moment la dosar. Este vorba de dezbaterea a patru succesiuni subsecvente", au precizat pentru AGERPRES surse judiciare.

Klaus și Carmen Iohannis se judecă de 17 ani pentru apartamentul din casa din centrul istoric al Sibiului care a fost închiriat unei bănci comerciale. Iohannis a cumpărat o parte din apartamentul din această casă de la Nicolae Baștea, care a murit în SUA. Soția lui, Rodica Baștea, stabilită în SUA, a angajat o firmă de avocatură din România și cere succesiunea.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din centrul Sibiului, unde Klaus și Carmen Iohannis au cumpărat o parte, la parter, a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. Ulterior, această casă din Sibiu a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept al lui Nicolae Baștea.

În prezent, Klaus și Carmen Iohannis sunt radiați din Cartea Funciară, legat de această casă aflată în litigiu, la cererea Fiscului, în temeiul unei decizii civile emise de Tribunalul Brașov.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014 prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare, prin care familia Iohannis a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea.

Pe 16 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut casa, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune căi de a o contesta.

Ulterior, instanța supremă a admis o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Brașov la o altă curte de apel din țară, decizia fiind definitivă. Pe 6 aprilie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că se va judeca la Curtea de Apel Pitești contestația în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanței, din noiembrie 2015, prin care cei doi soți au pierdut imobilul aflat în centrul Sibiului.

Curtea de Apel Pitești a stabilit pentru data de 7 decembrie un nou termen în procesul privind casa din Sibiu pierdută de familia președintelui Klaus Iohannis.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Zid

Acum 7 ani

Prea multa zarvs pt nimic. Până la urmă este Președinte al unei țări ,drept pt care trebuie cântărit si acest aspect. Cred că viața poporului este mai importantă decât niște ziduri,in care de fapt a investit bani.
Raspunde

vrem egalitate, dar nu pentru catei

Acum 7 ani

“All animals are equal, but some animals are more equal than others.”
Raspunde

Schwartz R.

Acum 7 ani

" Zid" te-ai autoporeclit , si chiar ca un zid comentezi ... In opinia ta , sau mai degraba prostia ta , consideri ca presedintele e mai presus de lege ! Intr-adevar multa zarva pt. o ilegalitate dovedita de justitie . Tocmai ca fiind primul om in stat ar trebui sa fie imaculat , dar chiar nu e cazul ... nici al lui Johannis , nici al clasei politice din care a provenit si parvenit .
Raspunde

KJF

Acum 7 ani

Eu as vrea sa stiu daca aceasta cucoana Bastea a declarat vreodata veniturile pe chiriile incasate pe aceste case fiscului american. Ca cetatean american trebuie sa declari TOATE veniturile, chiar si pe acelea dobindite in alte tari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus