Marţi,
28.09.2021
Innorat
Acum
12°C

1177 de sibieni mușcați de căpușe vara aceasta. 24 de cazuri de Boală Lyme raportate

1177 de sibieni mușcați de căpușe vara aceasta. 24 de cazuri de Boală Lyme raportate

Săptămâna aceasta a avut loc la Instituţia Prefectului ultima întâlnire din acest an a membrilor Grupului tehnic de lucru pentru gestionarea în anul 2016 a problematicii legate de combaterea transmiterii bolii Lyme prin înţepătura de căpuşe. A fost cel de-al şaptelea an în care la nivelul judeţului Sibiu funcţionează acest grup, pe parcursul sezonului cald fiind organizate şedinţe periodice.

În anul 2016, prima întâlnire a fost organizată în data de 7 aprilie, dată la care s-au făcut propuneri pentru elaborarea Planului de măsuri pentru supravegherea şi controlul Bolii Lyme în judeţul Sibiu, în anul 2016, plan aprobat ulterior de Instituţia Prefectului.

Planul de măsuri a cuprins şi în acest an acţiuni de dezinsecţii în zonele verzi, cosirea ierbii din parcuri, aliniamente stradale, zone de blocuri, monitorizarea zonelor cu infestare şi identificarea unor zone considerate cu risc biologic ridicat.

Potrivit coordonatorului Grupului tehnic de lucru, dr. Georgeta Marga, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, perioada de monitorizare a prezentărilor pentru înţepături de căpuşe la serviciile primiri urgenţe din judeţ s-a făcut pe parcursul a 40 de săptămâni, în intervalul martie – octombrie. În acest timp, la cele 6 spitale din judeţul nostru s-au prezentat 1177 de persoane înţepate de căpuşe, cu circa 32% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2015 (1720), dar mai multe decât în anul 2014 (985 cazuri). De asemenea, cele 24 cazuri de Boală Lyme raportate în judeţ în primele 9 luni din 2016 sunt sub nivelul cazurilor din 2015 aceeaşi perioadă (43 cazuri), dar şi din 2014 (31 cazuri).

“În sezonul cald 2016, mai puţin favorabil înmulţirii căpuşelor din punct de vedere climatic decât anul trecut, a fost atins obiectivul fixat pentru acest an în planul judeţean de supraveghere şi control al Bolii Lyme, acela de scădere a numărului de persoane expuse cât şi a numărului de cazuri de boală. Aceasta s-a realizat prin aplicarea riguroasă a măsurilor cuprinse în plan, de către toate instituţiile judeţene şi locale implicate”, a declarat dr. Georgeta Marga.
Potrivit medicului epidemiolog, deşi se numără printre cele 9 judeţe din centrul ţării cu risc major pentru contactul cu căpuşele, judeţul Sibiu a reuşit să depisteze în cei aproape 7 ani de supraveghere a borreliozei în România, cele mai multe cazuri (peste 670), circa un sfert din totalul pe ţară.
“Acest lucru se datorează, în egală măsură, faptului că, avem în judeţ atât personal medico-sanitar foarte bine instruit, cât şi o populaţie foarte bine informată  cu privire la boală, inclusiv la transmiterea şi prevenirea ei”, consideră dr. Georgeta Marga.
În anul 2016, prima întâlnire a grupului de lucru a fost organizată în 7 aprilie, dată la care s-au făcut propuneri pentru elaborarea Planului de măsuri pentru supravegherea şi controlul Bolii Lyme în judeţul Sibiu, în anul 2016, plan aprobat ulterior de Instituţia Prefectului.
“Le mulţumesc primarilor pentru că au pus în practică la nivel local Planul de măsuri pentru supravegherea şi controlul Bolii Lyme în judeţul Sibiu şi s-au luat măsuri pentru  combaterea căpuşelor, pentru ca numărul persoanelor înţepate de aceste insecte să fie redus. De asemenea, consider că este important că populaţia a înţeles că această boală gravă poate fi prevenită prin prezentarea la medic, imediat după înţepătura de căpuşe şi prin respectarea recomandărilor personalului medical”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Sibiu.
Planul de măsuri a cuprins şi în acest an acţiuni de dezinsecţii în zonele verzi, cosirea ierbii din parcuri, aliniamente stradale, zone de blocuri, monitorizarea zonelor cu infestare şi identificarea unor zone considerate cu risc biologic ridicat.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus