Sâmbătă,
05.10.2024
Cer Senin
Acum
14°C

NextCARDIO. Proiectul prin care medicina viitorului este adusă la Sibiu | Video

NextCARDIO. Proiectul prin care medicina viitorului este adusă la Sibiu | Video

Reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au organizat în prima zi a acestei săptămâni evenimentul de lansare a unui proiect european care își propune, printre altele, să creeze un institut internațional de cercetare în domeniul medicinei minim-invazive.

Denumit ″Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare - NextCARDIO″, proiectul beneficiază de un buget total de peste 8,8 milioane de lei, din care cea mai mare parte sunt asigurați din fonduri europene. ”Proiectul NextCARDIO crează un institut internaţional de cercetare şi o iniţiativă de excelenţă în cadrul ULBS. Domeniul căruia se adresează este cel al sănătăţii, cu precădere prin asocierea noilor tehnologii endovasculare la metodele de asistenţă computerizată şi simulare 3D în managementul patologiilor cardiovasculare”, se arată în prezentarea proiectului care va fi implementat pe o perioadă de 36 de luni. Alături de institutul internațional de cercetare, proiectul are printre obiective și realizarea de prototipuri de instrumente clinice de diagnoză inovativă şi inteligentă pentru administrarea şi tratarea pe cale endovasculară a bolilor cardiovasculare. Totodată, NextCARDIO își propune realizarea de studii clinice, creșterea cu 15% a numărului studenților doctoranzi și a cercetătorilor post-doc, în cadrul Facultății de Medicină, precum și colaborări internaționale pentru crearea a patru aplicații care să fie depuse pentru finanțare în cadrul ORIZONT 2020, secțiunea Provocări ale societății.

Cercetare, medicină, tehnologie, bio-inginerie

”Prezența în această echipă de cercetare a unor reputați specialiști și profesori din țară și din străinătate va face ca acest proiect să își atingă obiectivele. Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu devine un pol de cercetare așa cum ne-am propus în Strategia 2020 a universității noastre”, a declarat Ioan Bondrea, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, la evenimentul de lansare a proiectului. Prorectorul Claudiu Kifor a remarcat faptul că echipa proiectului este una multidisciplinară, inițiativa fiind una ”de importanță majoră”. ”Ne dorim așa ceva, în mai multe domenii. Să creăm poli de cercetare, de excelență, înspre care să atragem resurse umane, resurse financiare și să dovedim că putem aduce contribuții la nivel internațional”, a mai spus Claudiu Kifor.

De rezultatele acestui proiect pot beneficia atât spitale, cât și medici sau companii, a arătat și Daniela Preda, manager administrativ în cadrul NextCARDIO. ”Acest proiect interdisciplinar care combină cercetarea în medicină. tehnologia și bio-ingineria pune România pe harta cercetărilor inovative ale mileniului III, crește vizibilitatea științifică a ULBS, creează noi oportunități de colaborare și crește calitatea procesului de educație și cercetare, nu doar pe plan național, ci și internațional”, declară Daniela Preda.

conf-dr-victor-costache-directorul-proiectului-nextcardio

Sibienii și efectele NextCARDIO

Proiectul lansat luni la Sibiu este condus de dr. Victor Costache, nume tot mai cunoscut și la nivel național, după întoarcerea din Franța, unde a profesat mulți ani. ”În România doar 1% din intervențiile chirurgicale realizate în caz de anevrisme sau disecții aortice sunt făcute folosind proceduri minim invazive, în timp de 99% din tratament este realizat prin operații clasice. Comparând această situație cu nivelul european, procedurile minim invazive sunt făcute la aproximativ 70% din cazuri și doar 30% sunt făcute prin operație clasică. Acest fapt se datorează în principal costurilor mari, dar și lipsei de cunoștințe și de specialiști. Prin urmare, cea mai importantă componentă a acestui proiect este diseminarea tehnologiei endovasculare în tratarea pe scară largă a întregii patologii vasculare”, explică Victor Costache, directorul proiectului NextCARDIO.

”Avem ținte clare. Din nefericire, birocrația afectează viața cetățeanului din Sibiu și România, în special în domeniul sanitar. Sunt foarte multe aberații care nu ar trebui să existe. Să sperăm că vom găsi alături energii constructive și factori politici care să își dorească să lucreze și mai mult în sprijinul cetățeanului, inclusiv prin eliminarea acestor aberații. Vedeți, deficiențele sistemului sanitar pot genera chiar și cutremure în societate. Suntem la un an de la evenimentele de la Colectiv și noi, din nefericire, trăim un «Colectiv» în fiecare oră în patologia cardiovasculară, care deocamdată văd că nu se conștientizează că reprezintă problema de sănătate publică numărul 1 a românilor. Cu schimbările care vin în România în următoarele luni sper să se producă și o ameliorare a sistemului sanitar, deoarece în momentul de față noi în acest domeniu suntem în Europa doar cu numele”, dr. Victor Costache, directorul proiectul NextCARDIO
În cadrul conferinței de lansare, dr. Costache a prezentat tehnologiile folosite acum în tratarea minim invazivă a anevrisemelor aortice, una din bolile asociate cu cea mai mare rată a mortalității. Astfel de tehnologii permit pacienților să părăsească spitalul la trei zile de la intervenții. ”Efectele acestui proiect se simt deja în cadrul Universității, iar în Sibiu funcționează deja o secție de chirurgie cardiovasculară și endovasculară care tratează, în premieră în România, prin tehnici minim invazive. Practic, toată patologia valvulară se tratează la Sibiu fără deschiderea sternului, prin incizii de cinciș-ase cm. La fel, bolile aortice se tratează prin aceeași tehnologie. Sibienii, datorită Universității și a Facultății de Medicină, au privilegiul de a beneficia de un centru de boli cardiovasculare unic și de înaltă performanță în care de trei ani, de când funcționează, mortalitatea este de 1%. Am reușit să realizăm această tranziție înspre tehnologia viitorului în viața de zi cu zi, cu succes pentru pacienți, în primul rând”, afirmă Victor Costache

”Viitorul e aproape de noi”

Una din prezențele importante în cadrul NextCARDIO este cea a dr. Sherif Sultan, președintele Societății mondiale de chirurgie vasculară. În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, dr. Sultan a susținut o prezentare ruptă – parcă – din filmele SF (din care a și împrumutat câteva imagini). ”Viitorul e aproape de noi”, a fost una din principalele idei ale prezentării dr. Sultan. În ideea în care, prin NextCARDIO vor fi redactate proiecte care să fie depuse pentru a obține finanțări prin intermediul programului european HORIZON 2020, dr. Sherif Sultan a cerut celor prezenți să îndrăznească să creadă că lucruri importante pot fi realizate în medicină la Sibiu.

prof-dr-sherif-sultan-presedintele-societatii-mondiale-de-chirurgie-vasculara ”Cărțile sunt depășite. Tipăritura a murit. Realitatea virtuală este cea care ne înconjoară, în jurul nostru este o grămadă de tehnologie”, a arătat dr. Sherif Sultan. Prezentarea lui a făcut apel la tehnologiile deja existente și cele a căror perfecționare este aproape certă. Tehnologii care, la un moment dat, vor putea duce la tratarea oricărei afecțiuni prin ”intrarea într-o capsulă”. ”Tehnologii există și vor mai fi dezvoltate. Problema este doar de dezvoltarea de software. Iar aici, la voi, în România, știu că aveți printre cei mai buni specialiști în software din lume”, a mai spus, printre altele, dr. Sherif Sultan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

cercetator

Acum 7 ani

Manager administrativ???? Doamne, dar unii chiar nu mai au limite?? De la Rebreanu la ... Costache... Hahahaha!!!! Proiect avangardist (sic!) de cercetate în medicină, gestionat de filologi... Chiar e tare! Vedem cine se va distra până la urmă...și cine va plânge
Raspunde

////

Acum 7 ani

Totuși, de ce a revenit dl. Costache în România?
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, "tehnocrat" fiind.....tu ce îndrăznești a crede?...
Raspunde

alzara medic

Acum 7 ani

Traiane ,până la "viitorul apropiat " al reclamei Polisano sibienii se îmbolnpvesc in prezentul continuu şi plătindu - şi asigurările plus cheltuielile conexe se internează la Judeţean .Vizitează medicala ,chirurgia ,urologia ; apoi fă 100km până la judeşeanul vâlcean .Scrie ce ai văzut .Fotografierea e permisă . "Te bagi " ? Apoi înceară să deduci de ce...
Raspunde

Cnp

Acum 7 ani

Pasii sunt fffff inceti în sănătate,atata timp cât neamurile dețin spitalele!!!!! UE=unde ești ...sa te găsesc..... Dacă s/ar introduce sistemul de graf rudenie după CNP în sănătate dezvăluirile ar fi poate....$OK
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus