Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Cum a decurs prima zi de colectare selectivă în Sibiu

Cum a decurs prima zi de colectare selectivă în Sibiu

Ziua de marți, 1 noiembrie 2016, a reprezentat prima zi în care în municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și în două din cele 18 comune arondate zonei I a județului a început proiectul de colectare selectivă.

Reprezentanții SC Soma SRL – operatorul căruia i-a fost delegată activitatea de colectare și transport – a lucrat cu 20 de autospeciale, fiind ridicate deșeurile biodegradabile și cele reziduale. Prima colectare a deșeurilor reciclabile este programată pentru ziua de joi.

Gunoiul ”istoric”

”Am avut 16 mașini compactoare, în Sibiu, două mașini în Cisnădie și una Ocna Sibiului. În cursul acestei prime zile s-au ridicat deșeuri și din comunele Șelimbăr și Poplaca”, arată reprezentanții SC Soma SRL, pentru Turnul Sfatului. În municipiul Sibiu, șapte dintre mașinile Soma au colectat deșeurile din recipientele amplasate pe domeniul public. ”Nu pot spune că am întâmpinat probleme foarte grave, dar problema spinoasă rămâne acel deșeu istoric, să îi spun așa, aruncat în zonele de platforme publice. În unele situații, mai ales în zona Văii Săpunului și a cartierului Valea Aurie, de exemplu, aceste cantități de deșeuri depășesc și capacitatea de încărcare a două autospeciale și este nevoie de încărcare manuală. Lucrăm, evident, și la ridicarea acestora”, declară Narcis Doru, directorul general al SC Soma SRL. Acesta apreciază modul în care sibienii au precolectat deșeurile biodegradabile. ”Cantitățile de deșeuri biodegradabile ridicate, chiar dacă vorbim de prima zi de colectare, nu sunt chiar timide. Iar sibienii care au precolectat în recipientele pentru deșeurile biodegradabile au acționat corect, în sensul că nu am avut probleme în recepționarea acestor deșeuri la stația de compost”. În noaptea zilei de marți spre miercuri, vor fi colectate și deșeurile din zona Centrului istoric al orașului, de către angajații Soma. În această zonă a orașului, la fel ca și în punctele de pe domeniul public, deșeurile reziduale și cele biodegradabile sunt colectate zilnic.

masini-gunoi-soma-2

Tot 16 autospeciale vor colecta deșeurile reziduale și biodegradabile în municipiul Sibiu și în cursul zilei de miercuri. În ceea ce privește zona rurală, colectarea din poartă în poartă este programată în cursul zilei de miercuri în comunele Boița, Păuca și Nocrich.

Un nou grafic de colectare

”La Cisnădie nu au fost deloc probleme, deoarece acolo s-a mers pe graficul vechi de colectare. La Ocna Sibiului am început să colectăm și deșeurile din punctele publice, după ce am observat că acestea erau pline”, mai arată reprezentanții Soma. Potrivit graficului de colectare, în cursul zilei de marți, la Ocna Sibiului ar fi trebuit ridicate doar deșeurile din zonele de case. În cursul acestei zile a fost programată și ridicarea deșeurilor din Șelimbăr, zona de case. Cum locuitorii erau obișnuiți cu zilele de miercuri și joi, nu toți și-au scos tomberoanele în fața casei. ”În schimb, nu am avut astfel de probleme în Bungard, Veștem și Mohu”, mai arată cei de la Soma SRL. La fel, arată ei, a decurs fără probleme colectarea de deșeuri din Poplaca. Pentru această localitate, însă, reprezentanții societății de colectare și transport au descoperit că în graficul de colectare impus lor prin contract nu se face nicio referire la zona Platoș, din apropiere de Păltiniș. ”În respectiva zonă a fost transmisă o autospecială, pentru a informa și colecta. Oamenii au început, astfel, să afle”.

Deșeurile reciclabile

În municipiul Sibiu, până acum, au fost amplasate recipiente destinate fracțiilor reciclabile (sticlă, hârtie și carton, plastic și metal) în aproximativ 130 de puncte de pe domeniul public. În următoarele zile, reprezentanții societății Soma intenționează să acopere întreg Sibiul cu astfel de recipiente. Aceste recipiente de tip iglu urmează a fi golite pentru prima dată în cursul zilei de joi. În municipiul Sibiu, amplasarea recipientele pentru deșeurile reciclabile a înregistrat întârzieri și din cauza faptului că, deocamdată, administrația locală nu a finalizat platformele pentru amplasarea acestor recipiente. Neoficial, se estimează că aceste platforme (peste 740) vor fi predate până la finele acestei luni.

Chestiunea agenților economici

Proiectul gestionat de autoritățile județene pentru implementarea colectării selective prevede că, în cazul firmelor, acestea trebuie să își ridice singure recipientele de colectare. Al căror număr și dimensiuni tot firmele și-l stabilesc prin completarea formularului pentru stabilirea taxei de salubrizare, formular care trebuie depus la primăriile pe raza căruia firmele au puncte de lucru. Doar că, în Sibiu, de exemplu, până pe 31 septembrie (termenul limită inițial, prelungit acum până pe 30 noiembrie) au completat și depus astfel de declarații de impunere doar 20% din persoanele juridice (societăți comerciale, dar și instituții de stat), potrivit reprezentanților Primăriei. Și mai puțini sunt cei care, cu aceste formulare completate, au mers mai apoi și la Soma, pentru a-și ridica recipientele de precolectare.

În paralel, cei de la Soma continuă distribuirea recipientele către populație acolo unde oamenii cer schimbarea acestora sau unde, din diferite motive – în special pentru că nu au fost găsiți la domiciliu – astfel de recipiente nu au fost încă folosite. Sibienii care vor să sesizeze astfel de cazuri pot apela dispeceratul Soma la nr. de telefon 0269 988 sau pot folosi datele de contact de pe pagina de Facebook a societății.

Pentru graficul de colectare pe străzi în municipiul Sibiu, dar și în cele 18 comune unde de asemenea se colectează selectiv, precum și pentru modul în care trebuie precolectate deșeurile, citește articolul de mai jos.

http://www.turnulsfatului.ro/2016/10/28/ce-zile-se-vor-ridica-deseurile-sibiu-pe-fiecare-strada-parte-ce-tip-de-deseuri-trebuie-aruncate-fiecare-pubela/

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

xap

Acum 5 ani

Gunoiul bio-degardabil poate fi pus in pungi speciale inainte de a fi dus la tomberon? Nu am gasit informatii in acest sens. Pt cei care stau la casa unde gunoiul este ridicat o data la saptamana ar fi problematic sa lasi gunoiul sa se imputa, mai ales vara
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Am sunat la cele doua numere de telefon de mi-a venit rau si nu am reusit sa vorbesc cu nimeni de la societate.Nu am fost acasa cand au trecut cu pubelele dar nici nu au lasat vreo informatie cand mai trec sau cum pot sa intru in posesia tomberoanelor.Poate ne spune reprezentantul societatii cum sa procedam .
Raspunde

Sib

Acum 5 ani

Sunt exact in aceeasi situatie cu dumneavoastra. Dupa ce am sunat zile intregi la dispecerat, cineva s-a indurat intr-un final sa si raspunda. Un cetatean glumet, ca altfel nu-l pot numi, m-a poftit sa-mi ridic singur pubelele de la Cisnadie! Motivul? Ei lucreaza pana la ora 17 si n-au cum sa le aduca in alt interval orar. Desi i-am spus ca n-am cu ce masina sa le transport, m-a asigurat amabil ca pubelele incap una in cealalta si ca le pot indesa in masina rabatand bancheta din spate. Nu stiu insa de unde reiese ca bancheta din sparte s-ar rabata la modelul de masina pe care il am... Probabil vom fi nevoiti sa ne invoim de la serviciu ca sa ne prezentam la onor sediul societatii respective. Inteleg faptul ca lucreaza dupa acelasi program ca si restul angajatilor, ce nu admit este ca nu s-au putut organiza nici macar acum, la inceput, astfel incat sa aduca recipientele pana spre seara, eventual sa lucreze timp de 1-2-3 saptamani in doua schimburi.
Raspunde

scarba....

Acum 5 ani

la vestem nici macar nu au adus pubele! suni la telefon si este doar ton de ocupat!
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

ati facut rahatul praf.... in zona blocurilor din hipodrom... pubelele vechi de gunoi dau pe dinafara....cele noi maro si negre nu exista... extraordinara oraganizare pentru un serviciu intrat in vigoare si pentru care deja platim...
Raspunde

@Sibian

Acum 5 ani

@Sibian, ai dreptate, am colectat selectiv menajer si biodegradabil, am dus gunoiul de dimineata si nu am avut unde sa il arunc separat, erau doar vechile containere, totul la gramada, sunt numai minciuni in declaratiile astora, @TS, puteti verifica...
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

pe strada lunga la case nu s-a strans nimic, nu s-au schimbat pubele...
Raspunde

Ema

Acum 5 ani

Iglurile din Strand (str. Strandului in fata la Simar) au fost „acoperite„ cu saci plini cu diverse gunoaie. Asta da civilizatie.
Raspunde

Cici Namol

Acum 5 ani

Is de tat cacatul tomberoanele aste noi, daca am un bidon de plastic de 5/10 l si vreau sa-l arunc, cum plm il introduc in tomberon prin gaurica aia? Daca imi cumpar mobila spre exemplu, stau sa rup cartonul bucatele ca sa il arunc selectiv tot printr-o gaurica? Suntem departe de tarile civilizate si cu asa conditii plus spatiul mic din apartamente, sigur se va colecta selectiv!
Raspunde

...

Acum 5 ani

Ei se asteapta sa suni la ei sa comanzi un transport special pentru orice deseu care nu incape in orificiile alea :) Eu ii tot sun sa aflu cat ma costa sa dau la reciclat o saltea si nu raspunde nimeni. Am incercat si pe FB si tot nimic... O sa fie un pic mai bine ca inainte dar pe alocuri mai rau din pacate. Noi aveam in Valea Aurie niste containere mari pentru deseuri la care puteai sa ridici capacul si sa arunci deseuri mai mari. Erau mult mai practice. Acum asta va fi motiv pentru multi sa arunce cutiile mai mari pe langa igluuri si va arata ca la usa cortului...
Raspunde

laura

Acum 5 ani

JALNIC! O stradă întreaga de oameni binevoitori care ca si pana acum , ne am conformat si am selectat frumos ,după cerințe ,gunoiul ,ne- am uitat cu stupoare cum gunoierii soma au amestecat cu intenție gunoiul din toate lăzile . Încercam în numele mai multor persoane să aflu cum vom plăti si când , bineînțeles prețul , dar ce să vezi ,au numerele blocate de o lună ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus