Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
7°C

Ministrul Muncii: 20% din ajutoarele sociale, acordate fraudulos

Ministrul Muncii: 20% din ajutoarele sociale, acordate fraudulos

O verificare făcută în 2015 în sistemul ajutoarelor sociale a scos la iveală fraude de proporţii, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24. În unele cazuri, 20% din aceste beneficii au fost acordate fraudulos, a susţinut ministrul, care a adăugat că a cerut ca aceste verificări să fie făcute din nou, iar cifrele au reconfirmat această situaţie. Dragoş Pîslaru a anunţat că, în cel mult două săptămâni, va fi publicat proiectul care va reforma „din temelii” sistemul.

„În anul 2015 Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României a lucrat împreună cu ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de şomaj, de beneficii sociale. Ce au scor în evidenţă făcând un inventar la două mii şi ceva de primării. Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigaţie, într-un alt caz aveam undeva pe la 11% ceea ce reprezintă nişte sume exorbitante. Eu, când am auzit, în urmă cu câteva luni de aceste evidenţe am întrebat: «de ce nu s-a reacţionat?» şi răspunsul a fost: «mai bine se ţin sub preş că sunt lucruri care deranjează» şi doi, care este un lucru foarte important, este esenţial, am comandat o nouă anchetă ca să văd şi cu instrumentele pe care le am eu cât de grav stăm. Şi am făcut ancheta mai ales pe persoanele cu dizabilităţi. Şi rezultatele mi-au reconfirmat şi acele rezultate din 2015”, a spus Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a anunţat că va prezenta, în următoarele zile, cifrele acestor noi verificări și a spus că fraudele sunt „un procent semnificativ”. „Ajutoarele acestea sociale sunt date pe baza unor documente, fără nişte anchete sociale care să se facă serios, în teren. Asta este ideea”, a explicat acesta.

Dragoş Pîslaru a spus şi că în cel mult două săptămâni vor fi iniţiate o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern prin care aceste situaţii vor fi corectate, iar inspecţia socială va fi „reaşezată in temelii” şi va avea puteri sporite, asemănătoare Inspecţiei Muncii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Solomon

Acum 5 ani

Situatia este reala,adevarata si cunoscuta de toata lumea!Nu se face nimic insa;ajutoarele sociale se acorda discretionar si constituie o arma electorala in mainile politicienilor nemernici!Asa s-a ajuns la situatia paradoxala ca un pensionar cu vechime integrala sa ia bani mai putini decat un beneficiar de ajutoare sociale care voteaza pe cine "trebuie"!Tot astfel un om sanatos poate beneficia de pensie de invaliditate nerevizuibila in timp ce un mare mutilat(de ex.cu membre amputate) sa fie tarat periodic prin comisii de "experti" pentru revizuirea si eventual, prelungirea pensiei!
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, aceste lucruri se cunosc nu de ieri, de azi; in calitate de ministru, si "tehnocrat" pe deasupra, deci neinregimentat politic, se putea emite un ordin de stopare a acestor"scurgeri".Asta, doar pentru a da un semnal societății civile in privința "onestități" Dvs. ca tot este agreata sintagma in acest Executiv...De ce n-ati facut-o?... Veniți acum in ajun de campanie electorală si arătați cu degetul.... încotro, in ce scop si-al cui joc politic faceți?...
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Și cum anume propui ca domnul ministru sa stopeze aceste pierderi în an electoral fără susținerea legislativului, pesedistă mică?
Raspunde

Satui

Acum 5 ani

Sa se impute tuturor miniștrilor toate pierderile din cei ,26 de ani!!!!! Asta așteptăm,banii dați înapoi. Nu ne mai aburiti,cs vedem cu ochii nostrii la sate în parcuri sau cum se organizează frățește pe ajutoare cu munca si la cei cu vaci.....care dau tonul politicii,......
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

E greșit scris 20% sunt cele date pe drept și legal!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus