Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
7°C

Cindrel. Peste o tonă de gunoaie, aruncate de iubitorii muntelui

Cindrel. Peste o tonă de gunoaie, aruncate de iubitorii muntelui

Traseele montane din Cindrel au devenit hărți ale gunoaielor. Cei care străbat drumurile de munte au uitat una dintre regulile de căpătâi ale montaniarzilor: nu lăsa niciun semn al trecerii tale. Nici vorbă de așa ceva, în zilele noastre.

Șapte saci a câte 160 de kilograme de gunoaie, adică peste o tonă de deșeuri, au fost strânse doar săptămâna aceasta, de membrii unei asociații de voluntari. Toate, de pe traseele de munte din apropiere de Păltiniș. "Așa nu se mai poate. Pur și simplu nu facem față", spune Gheorghe Mirea, președintele Asociației Eco Drumeții Montane.

gunoaie-munti-cindrel-8

"Vrem să curățăm Cindrelul"

Membrii asociației și-au propus, încă de acum 3 ani, să curețe traseele din munții Cindrel. Au ajuns, însă, la concluzia că sarcina este mult prea ambițioasă. Chiar dacă eliberează periodic anumite trasee de gunoaie, ajung tot timpul să găsească altele în loc. "Ne strângem câte 6-8 persoane și încercăm să facem cât putem. Suntem un grup de prieteni, mai degrabă. Dar vrem să anunțăm din timp și să promovăm acțiunile noastre de ecologizare. Oamenii care iubesc cu adevărat muntele și vor să ni se alăture, să vină să ne ajute. Altfel nu vom reuși niciodată", spune Gheorghe Mirea.

Membrii asciației au, însă, și o problemă: pentru că nu au o remorcă, sunt nevoiți să facă mai multe drumuri ca să transporte toate gunoaiele pe care le strâng. În plus, nici administrațiile locale nu le oferă suportul. "Până acum, am colaborat bine cu Primăria din Rășinari. Săptămâna aceasta au refuzat, însă, să ne mai preia gunoaiele. Au spus că sunt obligați să le colecteze selectiv. A trebuit să ne descurcăm singuri", explică președintele asociației.

gunoaie-munti-cindrel-2

Săptămâna aceasta, voluntarii au fost pe traseul Păltiniș-Poiana Găujoara și în jurul cantonului silvic Muncel, de la 1515 metri altitudine.

Montaniardul este convins că va reuși, cu ajutorul altor sibieni, să facă traseele de munte să arate ca-n palmă. Are planuri chiar și după acest punct-cheie. "După aceea, vrem să ne apucăm de marcaje. Traseele de iarnă aproape că lipsesc cu desăvârșire. Vedeți apoi la televizor că sunt turiști care sunt pierduți, căzuți și îi caută Salvamontul. Păi normal că îi caută", mai spune Mirea.

Cine e de vină?

Munții Cindrel au devenit un punct turistic important pentru iubitorii de trasee la altitudine, mai ales după ce stațiunea Păltiniș a început să se dezvolte. Ușor accesibilă, zona a devenit atractivă și pentru cei mai puțin obișnuiți cu rigorile muntelui. "Vin tot felul de oameni, care se plimbă și numai câteva minute, o oră și aruncă pe unde apucă. Să zicem că, poate, aici vin turiști din alte părți. Dar nu vă mai spun câte acțiuni de ecologizare am făcut pe Valea Ștezii, la Curmătură. Iar acolo merg sibienii la grătare, nu alții", susține Gheorghe Mirea.

Pe traseele montane, ridicarea deșeurilor este, însă, o problemă complicată. "Dacă le-ar arunca pe potecă, tot ar fi ceva. Dar le aruncă în râpă, de unde e foarte greu să le aduni", mai spune președintele asociației Eco Drumeții Montane.

Și salvamontiștii cunosc problemele din zona Păltinișului. "În jurul stațiunii e foarte multă mizerie, într-adevăr. Gunoaie sunt peste tot, dar în jurul stațiunii e mai grav", spune și Adrian David, șeful Salvamont Sibiu.

gunoaie-munti-cindrel-5 gunoaie-munti-cindrel-6

Comentarii

12 comentarii

slipknot

Acum 5 ani

bine ca mai exista si astfel de oameni BRAVO
Raspunde

funny

Acum 5 ani

"Iubitori ai muntelui". Cei care arunca gunoaie in natura sunt niste nesimtiti, nicidecum iubitori ai muntelui. Din pacate asta e una din trasaturile de baza ale unei natii cu un nivel de educatie foarte scazut. Tot ce putem face e sa le atragem atentia cand ii vedem. Cateodata e riscant, mai dai de cate o ceafa lata care abia asteapta motiv de scandal. Dar daca nimeni nu le zice ...
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

Aur pur pentru arheologii viitorului ! Lasati cat mai multe gunoaie, asa vor afla cyborgii peste 10,000 ani cum eram noi...
Raspunde

alzara

Acum 5 ani

Ne - am stricat cu totul : toate văile munţilor străbătuţi vara asta ( Făgăraş ,Retezat, Parâng ,Cindrel ) exceptând crestele ,peste tot resturi ,peturi,etc. Foarte mulţi turişti străini; ghiciţibdacă vor mai veni !'Aici nici Iliescu nici Băsescu nu - s vinovaţi .Ce facem noi cu copiii / nepoţii noştri ? Acum 50 de ani turişii erau mai numeroşi dar munţii curaţi .
Raspunde

.....

Acum 5 ani

Articolul pleaca de la o idee TOTAL gresita: NU turistii arunca gunoiul ci ciobanii, tiganii care culeg ciuperci, fructe de padure, etc si diversi lucratori (forestieri, baraj, ...). Si posibil, cei care vin la gratare - in urma cu 2-3 veri, intr-o duminica, in jurul Iezerului Mare, am vazut mai multe grupuri care faceu gratar!!! Dar nici gratareii nu sunt turisti.... Se observa in fotografii pet-uri de bere, o bucata de lighean, deci accesorii care nu au ce sa caute intr-un ruscac. Deci redactia, macar titlul schimbati-l, pentru a nu induce idei eronate ...
Raspunde

.....

Acum 5 ani

Revin: probabil, nici ciobanii nu arunca foarte mult gunoi. Campionii sunt tiganii si forestierii ...
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, întrebarea ta de pe final" oare sunt chiar atâția țigani, culegători....." este una de nota 10+
Raspunde

PSD for life!

Acum 5 ani

Mandri ca suntem romani!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus