Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
13°C

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, arestat preventiv

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, arestat preventiv

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost arestat preventiv, marţi seară, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF, Blejnar fiind suspectat că a primit 20% din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei.

Magistraţii Tribunalului Prahova s-au pronunţat marţi seară, după câteva ore de deliberări, şi au decis să admită propunerea de arestare preventivă formulată de DNA Ploieşti pe numele lui Sorin Blejnar, transmite News.ro

Ordonanţa de reţinere emisă de DNA pe numele lui Blejnar expirase la ora 16.10, iar fostul şef al ANAF nu a fost prezent în sala de judecată în momentul pronunţării deciziei, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Tribunalului Prahova.

Decizia de arestare preventivă poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Luni, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Blejnar, la data faptei preşedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru trafic de influenţă.

Întrebat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, dacă a primit bani de la patronul firmei Romsys, despre care surse apropiate anchetei susţin că l-a denunţat la DNA pe fostul şef al ANAF, Blejnar a răspuns: ”Nici măcar nu-l cunosc”.

De asemenea, întrebat dacă crede că denunţul împotriva sa a fost făcut de către omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, patronul firmei IT Romsys, pentru ca acesta să-şi uşureze situaţia juridică, Blejnar a spus: ”Da, eu zic că da”.

Marţi, Sorin Blejnar a fiost prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociaţi sunt cu precădere cetăţeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la o societate în favoarea căreia a intervenit pentru ca aceasta să câştige două contracte cu ANAF, susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii DNA, care îl acuză pe Sorin Blejnar de trafic de influenţă susţin că, după ce a primit de la o firmă care a încheiat două contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentând peste 20 la sută din valoarea celor două contracte, Blejnar a folosit mai multe firme fantomă care au făcut tranzacţii de tip evazionist, pentru a scoate banii din bancă.

”Din raport mai rezultă că suma de 13.172.520 lei, reprezentând un procent de 20,46% din valoarea totală achitată de ANAF, în virtutea celor două contracte, a fost redirecţionată prin conturile bancare ale unor firme folosite în efectuarea de tranzacţii de tip evazionist, în virtutea unor documente fiscale cu un conţinut nereal, scopul final al acestor procedee şi manopere fiind acela de a retrage sumele de bani în numerar, în acest sens fiind folosit un lanţ de societăţi comerciale tip fantomă, respectiv SC (...) SRL, SC (...) SRL, SC (...) SRL, SC (...) SRL şi SC (...) SRL, toate din Bucureşti, ai căror asociaţi, de regulă, sunt cetăţeni arabi, în anumite cazuri aceştia fiind cooptaţi în firmă după data redirecţionării sau retragerii sumelor de bani în cauză” se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Documentul citat precizează că fostul preşedinte al ANAF a intervenit pentru ca o firmă să primească, în octombrie 2011, două contracte cu instituţia pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280 lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei şi un contract cu valoarea de 28.066.780 lei din care fostul şef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei.

Banii ar fi fost viraţi prin intermediul unei firme subcontractoare către o societate de tip fantomă.

foto știripesurse.ro

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Sando

Acum 5 ani

Ne pleaca valorile! :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus