Luni,
28.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

Ce însemnă să fii minor în România. Un spectacol ce provoacă la dialog

Ce însemnă să fii minor în România. Un spectacol ce provoacă la dialog

Este nevoie de o școală pentru părinți și ce înseamnă să fii minor în România sunt numai două dintre întrebările pe baza cărora tânărul regizor Bogdan Georgescu, împreună cu un grup de actori masteranzi din Sibiu, provoacă publicul să participe la un dialog deschis în sala de teatru. Într-un turneu susținut de BRD, spectacolul „#minor” va ajunge în șapte orașe din țară, în perioada 11-28 noiembrie.

#minor pornește de la două cazuri intens mediatizate anul acesta – situația familiei Bodnariu și scandalul de la Opera Română – care, deși aparent diferite, aduc într-o zonă comună anumite metehne naționale precum pasarea responsabilității sau tendința de a ne crede mai buni și de a-i critica pe ceilalți fără a ne vedea propriile greșeli.

„Nu știm să ne punem în pielea celuilalt”

La finalul reprezentației, actorilor li se alătură pe scenă un psiholog care îi invită pe spectatori să intre într-o discuție deschisă despre spectacol și despre alte subiecte controversate sau tabu care se înscriu în tema piesei. „România este pe ultimul loc în Europa privind capacitatea de a empatiza. Nu știm să ne punem în pielea celuilalt, nu ne învață nimeni cum să facem asta, cum să înțelegem și să analizăm situații din perspective complet diferite. O majoritate nu poate stabili reguli și principii sociale care să încalce drepturile și demnitatea unei minorități, oricare ar fi aceasta. Vreau să cred că mai e timp pentru dialog, pentru a ne pune întrebări și nu a ne impune punctele de vedere, chiar dacă, din păcate, societatea românească ratează sistematic posibile șanse de emancipare”, spune Bogdan Georgescu, autorul și regizorul #minor.

#minor este al doilea spectacol al platformei „Manifest pentru dialog” după Antisocial, promovat anul trecut. Proiectul din 2015 a generat o dezbatere despre debusolarea și tensiunea din școlile românești, urmărind un alt caz mediatizat, cel al elevilor unui liceu din Cluj-Napoca, sancționați din cauza unor postări pe un grup secret de Facebook.

„Manifest pentru dialog” contiuă și anul viitor

„Succesul de care s-a bucurat anul trecut Antisocial ne-a confirmat interesul general pentru problemele actuale cu care se confruntă tinerii, precum și o apetență mai mare pentru dezbatere a tinerei generații, care înțelege că trebuie să fie mai activă în spațiul public pentru a produce schimbările pe care și le dorește”, adaugă Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” spune că la momentul începerii proiectului Manifest pentru dialog cu Antisocial, a promis că v-a dezvolta o trilogie cu actorii tineri de la ULBS și TNRS, iar acest spectacol vine în susținerea acelei promisiuni, cu mențiunea că spectacolele vor continua și la anul. „#minor, a doua parte a trilogiei, care a fost programată, la fel ca Antisocial, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2016, își începe călătoria în orașele din România încercând să atragă atenția asupra violenței care, în toate formele ei, întunecă viața de zi cu zi a întregii lumi. Încercăm, împreună cu psihologi din orașele unde jucăm, să dezbatem cu publicul această problemă după fiecare reprezentație. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm în organizare și suntem convinși că va da roade importante”, afirmă Constantin Chiriac.

Programul turneului include câte o reprezentație în următoarele orașe:   Târgu Mureș – 11 noiembrie, ora 19:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” Pitești – 13 noiembrie, ora 19:00, Teatrul „Alexandru Davila” Ploiești – 14 noiembrie, ora 18:30, Teatrul „Toma Caragiu” Râmnicu Vâlcea – 20 noiembrie, ora 19:00, Teatrul „Anton Pann” Sibiu – 24 noiembrie, ora 19:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Cluj-Napoca – 27 noiembrie, ora 19:00, Fabrica de Pensule Craiova – 28 noiembrie, ora 19:00, Teatrul Național „Marin Sorescu”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 8 ani

Buna! Nenea, auzi ce vorba: "nu stim sa ne punem in pielea celuilalt"! Pai, ce treaba avem "noi" ăștia, "ardelenii" cum s-ar zace, sa ne punem in pielea unui "oltean"?...Pai "noi" ai cărui părinți sau bunici se "trag" din Oltenia sau Moldova si-au venit "aici" odata cu "industrializarea" lu' Ceașca, ce "traba" avem cu "iei"? Știi "tu" câți ani "ni-o trabit" ca sa ștergem "urmele"? Si azi "can' isim" in societate ni greu sa nu ne deconspiram, de aia "combatem" atat de aprig pe forumuri, ca "aia ne miros minteni"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus