Duminică,
06.10.2024
Light Intensity Drizzle
Acum
13°C

Centrul Cisnădiei devine zonă pietonală. Șoferii se revoltă și cer drum liber. ”Vreau și două-trei terase acolo”

Centrul Cisnădiei devine zonă pietonală. Șoferii se revoltă și cer drum liber. ”Vreau și două-trei terase acolo”

Faptul că de joi, 10 noiembrie, o porțiune a Pieței Revoluției din centrul orașului Cisnădie va fi închis circulației auto generează nemulțumiri în rândul unor șoferi ai orașului. Primarul intenționează să elimine definitiv traficul auto, pentru a crea o zonă pietonală, unde să fie amenajate inclusiv terase sezoniere.

”Pentru siguranţa cetăţenilor, pentru protejarea zonei istorice, cât şi pentru organizarea unor evenimente culturale, spaţiul cuprins între Biserica Evanghelică (Biserica saşilor) şi agenţia Loto-Pronosport va deveni unul pietonal. Aproape în fiecare oraş european există o zonă pietonală, de obicei centrul istoric, unde se pot desfăşura diferite manifestări culturale sau artistice. Dorim să creăm şi la Cisnădie un astfel de spaţiu, care să completeze aspectul mult îmbunătăţit al oraşului. Ne-am gândit şi la fluidizarea traficului auto, modernizând rutele ocolitoare pentru cei care circulă cu maşina, astfel încât şoferii să nu fie afectaţi”, este anunțul publicat de Primăria Cisnădie, ca urmare a unei decizii votată și în Consiliul local Cisnădie.

Porțiunea de drum care urmează a deveni zonă pietonală are o lungime de aproximativ 150 de metri, însă este folosită în prezent de mulți șoferi care tranzitează orașul. Cel puțin o parte din acești șoferi se opun proiectului de la Cisnădie și, cu o zi înainte de impunerea restricțiilor de circulație, au inițiat o petiție. ”Semnează petiția pentru a se redeschide traficul auto prin centrul orașului Cisnădie și automat revocarea HCL Cisnadie nr. 181/2016 care restricționează accesul prin centrul orașului (piața Revoluției)! Această hotărâre afectează toți conducătorii auto care locuiesc în, tranzitează orașul Cisnădie, dar și pe acei care locuiesc în Tocile, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu. Motivația hotărârii este greșită, pentru că ea nu fluidizează traficul, ci mai degrabă îl îngreunează!”, se arată în motivarea petiției, care poate fi consultată aici. Până la ora redactării acestui articol, petiția era semnată de 107 persoane.

Primarul: în fiecare an am închis acea zonă. Acum vrem definitiv

”În fiecare an am închis acea zonă a centrului în perioada sărbătorilor de iarnă. Acum am obținut aprobare pentru o închidere provizorie. Nici nu știu dacă sunt 100 de metri. Aici am avut și accidente, era să omoare un copil. Avem Primăria în zonă, magazine, farmacii și toată zona aceasta este foarte aglomerată de mașini acum. De aceea intenția noastră este ca restricția să rămână una definitivă. În toate orașele care se respectă există în centru o zonă pietonală, după cum e și cea din Sibiu. O zonă unde nu trec mașinile după cum vor. Va fi o barieră, de care vor putea trece la anumite ore doar mașinile de aprovizionare pentru comercianți sau doar cei care locuiesc în zonă, de exemplu”, spune primarul Gheorghe Huja, pentru Turnul Sfatului. El spune că traficul va fi deviat pe alte trei străzi, străzi care – în opinia șoferilor – au o infrastructură de slabă calitate, sunt deja aglomerate și vor genera cozi în trafic.

”În viitor, la vară, am dori să permitem și noi amenajarea a două-trei terase acolo, cu program până la ora nouă, să putem organiza spectacole acolo. Putem facem o grămadă de lucruri”, primarul Gheorghe Huja
”Cei care merg înspre Sadu intră prin zona centrală, ce mai, toată lumea intră pe aici. Acum, după închidere, ce se va întâmpla: când ajungi la intrarea în Cisnădie, alegi. Ori strada Țesătorilor ori Lungă ori Unirii. Iar dacă ai treabă în zona centrală, poți veni până aproape de Primărie”, mai declară Huja. Despre faptul că proiectul său are opoziție în rândul locuitorilor orașului, Huja nu își face probleme. ”Trebuie să vă gândiți că la fiecare proiect al meu au fost voci și pro și contra. Când am făcut primul sens giratoriu, au sărit o grămadă, acum spun toți că e bine. La fel și la al doilea sens giratoriu. Acum, poate și mie îmi va fi greu să ocolesc această porțiune. Dar trebuie să ne învățăm, nu?”.

”În siguranță pe 50 de metri”

Restricția din centrul Cisnădiei a antrenat locuitorii din zonă la discuții și pe Facebook. ”Astăzi a fost prima zi din viața mea când m-am simțit în siguranță. Dar cum să vă zic, siguranță din aia cum ar avea Obama când se află în biroul oval. Consilierii noștri locali au reușit să mai aprobe o nouă regulă în oraș. După multiple treceri de pietoni una lângă alta, hărți ale orașului așezate în mijlocul spațiilor verzi departe de trotuar și altele, iată că pentru siguranța cetățeanului (adică eu) și pentru fluidizarea traficului (aici tot eu, indirect) se închide centrul nostru cu o lungime de 50 de metri. Vă dați seama cât de în siguranță sunt, cum umblu eu țanțoș pe centru că nu mă deranjează nicio salvare care duce câte un bolnav, pentru care fiecare secundă contează și care merge pe străzile ocolitoare, cum particip eu la sutele de activități artistice care vor împânzi centrul Cisnădiei”, a comentat ironic un cisnădian pe pagina sa de Facebook.

Teodor Ardelean, pe de altă parte, invocă și faptul că administrației din Cisnădie îi lipsește viziunea pe termen lung, din moment ce închiderea centrului orașului va face ca cele două sensuri giratorii amenajate în zonă să devină inutile. ”Stau și mă întreb de ce au cheltuit bani pentru două sensuri giratorii (cel de la spălătorie și cel de la Victoria) care acum nu-și mai au sensul dacă centrul se închide? Vă dați seama că dacă vii de la Sibiu și mergi la blocuri nu mai ajungi în cele două sensuri pentru că poți aproape obligatoriu să mergi pe Țesătorilor? La fel, de ce mai trebuie cele două sensuri dacă din direcția centru spre Casa albă nu mai vine nicio mașină?”, scrie Ardelean pe același subiect.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Oltenia, eterna flacara nestinsa

Acum 7 ani

Pe cand, domnilor alesi, locuri special amenajate pentru gratare?
Raspunde

Cisnadian

Acum 7 ani

Ce a omis Huja sa spuna e ca centrul a fost inchis in anii trecuti pentru ca vantul tot dobora varful bradului. Si trebuia sa inchirieaza o macara pentru a-l pune la loc.
Raspunde

Ilie Rotariu

Acum 7 ani

Nu vaa stresati! Orice destinatie turistica TREBUIE sa aiba o zona pietonala. Asta invata toti studenti de la economice!
Raspunde

stundetii de la economie

Acum 7 ani

lipseste in i...nea Ilie, asta se invata in primele clase:). Ce destinatie turistica e Cisnadia? Ce HOTELURI aveti ?:)) sa ne cazam tot anul 2:)))
Raspunde

cosmin d.

Acum 7 ani

sa il ****..ca l-ati votat ..
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Na, gandire de cacao, daca se vrea neaparat o zona pietonala, se poate realiza in spatele bisericii fortificate, unde este Politia si piata agro, casele restaurate frumos, spatiul deschis spre santul si zidul cetatii...asa nu bloca vreo artera ! Lipsa totala de viziune.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus