Lucrările de realizare a celor 16,8 km de rețea metropolitană în municipiul Sibiu (tuburi subterane în care urmează a fi coborâte actualele rețele aeriene) sunt finalizate în proporție de 99%, anunță reprezentanții administrației locale. Deocamdată, însă, rețeaua nu poate fi închiriată, deoarece legea care reglementează acest domeniu a fost modificată.
Demarate în cursul acestui an din fonduri norvegiene, lucrările din cadrul proiectului ”Calea verde spre dezvoltare durabilă” sunt aproape finalizate. ”Rețeaua metropolitană pe cele cinci bulevarde este finalizată în proporție de 99%, constructorul SC Electro Con Impex SRL lucrând în paralel la repararea carosabilului și trotuarelor afectate. Lucrările în cadrul proiectului Calea Verde spre dezvoltare durabilă sunt finalizate în proporție de 90%”, se arată într-un răspuns al Primăriei, transmis la solicitarea Turnul Sfatului. Cele cinci artere principale pe care s-a realizat rețeaua metropolitană sunt Vasile Milea, Alba Iulia, Corneliu Coposu, Calea Dumbrăvii și Victoriei. Lucrările cu o valoare de aproape zece milioane de lei, fără TVA, nu acoperă – însă – integral cele cinci bulevarde: așa a fost scris proiectul de către reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu, cei care au atras fondurile norvegiene nerambursabile din care sunt acoperite o parte din lucrările mai sus amintite (fondurile alocate Sibiului sunt de 4,8 milioane de lei).
Peste 43 de km
”Centralizarea datelor referitoare la lungimea totală a rețelei de cablaj metropolitan existentă în oraș este în curs de realizare”, răspund reprezentanții Primăriei, care amintesc faptul că această rețea este extinsă în continuare. Într-un document depus în Consiliul Local Sibiu în vara acestui an, administrația locală vorbea de o rețea de cablaj metropolitan existentă pe o lungime de 26,2 km. La care se vor adăuga nu doar cei 16,8 km care acum se finalizează, ci și rețelele aflate în curs de amenajare pe străzile unde se lucrează, cum ar fi cele din cartierele Dioda sau Hipodrom II. ”De asemenea, anumite străzi din pachetele finanțate din împrumutul BERD prevăd realizarea acestei rețele”, se arată în răspunsul Primăriei.
Rețeaua construită în prezent pe principalele artere ale Sibiului este formată din cinci tuburi de PVC cu diametrul de 90 de mm, de trei tuburi cu un diametru de 50 de mm, un tub de 63 de mm și alte nouă tuburi de tip HDPE cu un diametru de 40 de mm. Într-un al 19-lea tub cu diametrul de 90 de mm vor fi introduse alte opt tuburi de polietilenă care vor fi la dispoziția primăriei Sibiu. Tuburile sunt îngropate la adâncimea de 1,2 m sub asfalt, respectiv 1,4 m sub carosabil.Sibiul are un regulament. Dar mai trebuie unul
În vara acestui an, Consiliul local Sibiu a adoptat un regulament pentru utilizarea infrastructurii subterane pentru comunicații electronice. Potrivit acestui regulament, proprietarii de rețele aeriene de comunicații trebuie să anunțe intenția de a ”coborî firele în pământ” la cel mult 30 de zile de la publicarea informațiilor despre extinderea rețelelor de cablaj metropolitan. După depunerea acestei cereri de acces și aprobarea acesteia, în următoarele 30 de zile rețelele aeriene ar trebui să ”dispară”. Iar pentru fiecare metru liniar de rețea utilizată, proprietarii de rețele de comunicații ar trebui să achite Primăriei o taxă anuală de trei lei. Regulamentul adoptat în iunie 2016 în baza Legii 154/2012 nu poate fi, însă, aplicat. ”La scurt timp după adoptarea acestui regulament legislația s-a modificat. S-a adoptat Legea 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice, aceasta abrogând Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice. Municipiul Sibiu va modifica regulamentul in conformitate cu noile prevederi legislative. Până la operarea acestei modificări nu se vor încheia contracte de acces la infrastructură”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Alba Iulia , Calea Dumbrăvii , Calea Verde , Turnul Sfatului , vasile milea , Consiliul Local Sibiu , cablaj metropolitan , Execuție Lucrări , Corneliu Coposu , Municipiul Sibiu , Pentru Sibiu , cabluri subterane , fire pe stâlpi , retea subterana , Electro Con Impex , rețea metropolitană
Vizualizari: 3174
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Carcotel
Acum 1 oră
Cm
Acum 1 oră
Vivi Dragan
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 2 ore
O lume (minunata) paralela