Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Sibiul are 43 de km de rețea metropolitană. Gratuită, deocamdată

Sibiul are 43 de km de rețea metropolitană. Gratuită, deocamdată

Lucrările de realizare a celor 16,8 km de rețea metropolitană în municipiul Sibiu (tuburi subterane în care urmează a fi coborâte actualele rețele aeriene) sunt finalizate în proporție de 99%, anunță reprezentanții administrației locale. Deocamdată, însă, rețeaua nu poate fi închiriată, deoarece legea care reglementează acest domeniu a fost modificată.

Demarate în cursul acestui an din fonduri norvegiene, lucrările din cadrul proiectului ”Calea verde spre dezvoltare durabilă” sunt aproape finalizate. ”Rețeaua metropolitană pe cele cinci bulevarde este finalizată în proporție de 99%, constructorul SC Electro Con Impex SRL lucrând în paralel la repararea carosabilului și trotuarelor afectate. Lucrările în cadrul proiectului Calea Verde spre dezvoltare durabilă sunt finalizate în proporție de 90%”, se arată într-un răspuns al Primăriei, transmis la solicitarea Turnul Sfatului. Cele cinci artere principale pe care s-a realizat rețeaua metropolitană sunt Vasile Milea, Alba Iulia, Corneliu Coposu, Calea Dumbrăvii și Victoriei. Lucrările cu o valoare de aproape zece milioane de lei, fără TVA, nu acoperă – însă – integral cele cinci bulevarde: așa a fost scris proiectul de către reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu, cei care au atras fondurile norvegiene nerambursabile din care sunt acoperite o parte din lucrările mai sus amintite (fondurile alocate Sibiului sunt de 4,8 milioane de lei).

Peste 43 de km

”Centralizarea datelor referitoare la lungimea totală a rețelei de cablaj metropolitan existentă în oraș este în curs de realizare”, răspund reprezentanții Primăriei, care amintesc faptul că această rețea este extinsă în continuare. Într-un document depus în Consiliul Local Sibiu în vara acestui an, administrația locală vorbea de o rețea de cablaj metropolitan existentă pe o lungime de 26,2 km. La care se vor adăuga nu doar cei 16,8 km care acum se finalizează, ci și rețelele aflate în curs de amenajare pe străzile unde se lucrează, cum ar fi cele din cartierele Dioda sau Hipodrom II. ”De asemenea, anumite străzi din pachetele finanțate din împrumutul BERD prevăd realizarea acestei rețele”, se arată în răspunsul Primăriei.

Rețeaua construită în prezent pe principalele artere ale Sibiului este formată din cinci tuburi de PVC cu diametrul de 90 de mm, de trei tuburi cu un diametru de 50 de mm, un tub de 63 de mm și alte nouă tuburi de tip HDPE cu un diametru de 40 de mm. Într-un al 19-lea tub cu diametrul de 90 de mm vor fi introduse alte opt tuburi de polietilenă care vor fi la dispoziția primăriei Sibiu. Tuburile sunt îngropate la adâncimea de 1,2 m sub asfalt, respectiv 1,4 m sub carosabil.
Sibiul are un regulament. Dar mai trebuie unul

În vara acestui an, Consiliul local Sibiu a adoptat un regulament pentru utilizarea infrastructurii subterane pentru comunicații electronice. Potrivit acestui regulament, proprietarii de rețele aeriene de comunicații trebuie să anunțe intenția de a ”coborî firele în pământ” la cel mult 30 de zile de la publicarea informațiilor despre extinderea rețelelor de cablaj metropolitan. După depunerea acestei cereri de acces și aprobarea acesteia, în următoarele 30 de zile rețelele aeriene ar trebui să ”dispară”. Iar pentru fiecare metru liniar de rețea utilizată, proprietarii de rețele de comunicații ar trebui să achite Primăriei o taxă anuală de trei lei. Regulamentul adoptat în iunie 2016 în baza Legii 154/2012 nu poate fi, însă, aplicat. ”La scurt timp după adoptarea acestui regulament legislația s-a modificat. S-a adoptat Legea 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice, aceasta abrogând Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice. Municipiul Sibiu va modifica regulamentul in conformitate cu noile prevederi legislative. Până la operarea acestei modificări nu se vor încheia contracte de acces la infrastructură”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

babacloanta

Acum 6 ani

"Dinozaurii" astia din Sibiu, gen ElectroCon, lucreaza mizerabil. Pe dupa ca au facut numai carpituri asfaltice pe unde au trecut cu hei-rup-ul au distrus si spatiile adiacente lucrarilor cu pricina: spatii verzi, rigole, trotuare etc. Am inteles ca avem mega retea metropolitana care era necesara insa cind se vor reface drumurile distruse? Imi pare ca de cand cu noul primar Sibiul arata mai murdar si mai uzat.
Raspunde

Ion Popa

Acum 6 ani

Va rog sa veniti pe Aleea Calarasilor sa vedeti ce retea metropolitana de noroi s-a dezvoltat. Nu se poate ca dupa 2 saptamani de cand s-a finalizat lucrarea sa lase in urma un noroi mai rau ca drumurile de pe camp.
Raspunde

Gigi Nebunu'

Acum 6 ani

DLe Popa , puteti sa va adresati primariei printr-o sesizare.
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

sa mori tu 99 la suta din ce?>???????????????
Raspunde

sajsja

Acum 6 ani

sa ii fut in gura de evrei , tigani ,nemti si unguri care mentin starea de vechi si spart in toata tara pe langa subminarea economiei nationale ...ne dau ca la copii bomboane strazi asfaltate ca mai apoi sa isi bata joc de bomboana in fata noastra .... o sa va dam jos cat de curand o sa se intoarca roata , o sa mai vina si romanii adevarati la conducere
Raspunde

Gigi Nebunu'

Acum 6 ani

De la Ceausila , nu prea am mai avut romani in conducerea tarii. Doar tigani si evrei. No, da cine conduce de fapt tara ? ;)
Raspunde

Alfred

Acum 6 ani

O sfidare pentru Sibieni. si batjocura baniilor alocati! Execrabila lucrare! O retea care nu poate functiona! Au pus stapanire incompetentii si prostii pe primarie! Rusine!
Raspunde

STANCU DORUU

Acum 6 ani

V-ati batut joc de toate strazile si de sibieni. O gasca de golani de la ELECTRO CON si Primarie care nu verifica nimeni cum efectueaza repararea trotuarelor si a aleilor. Primaria nu are un reprezentant sa verifice lucrarile si sa-i intrebe pe sibieni daca sunt multumiti cum au reparat . Sa ii fie rusine conducerii primariei pentru ce au facut
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

Sibiul are probabil tot atatia km de trotuare distruse.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus