Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Tu știi care e stomatologul copilului tău? Toate școlile și grădinițele din Sibiu au cabinet

Tu știi care e stomatologul copilului tău? Toate școlile și grădinițele din Sibiu au cabinet

Fiecare copil care merge la grădiniță sau la școală în Sibiu are dreptul la tratamente stomatologice gratuite. Sunt 13 cabinete dentare care funcționează în școli, iar fiecare dintre acestea are arondate și unități din jur, astfel încât toți copiii să beneficieze de pachetul de bază, fără niciun ban. Nu toți medicii își dau, însă, interesul să promoveze activitatea lor, astfel încât părinții și cei mici să știe unde să se îndrepte.

În cabinetele stomatologice din școli se pot face aproape toate intervențiile de urgență care pot apărea în legătură cu dantura copiilor. Cel mai frecvent, cei mici merg la medic ca să le fie extrași dinții de lapte. Sau atunci când o carie a ajuns atât de supărătoare, încât nu mai pot fi nici măcar atenți la ore. Unele cabinete sunt deschise pe tot parcursul zilei, iar copiii bat singuri la ușa dentistului.

Un caz fericit am găsit la Școala nr. 2, de pe Avram Iancu. Georgiana, elevă aici, abia dacă își mai putea stăpâni lacrimile, din cauza unei dureri supărătoare de măsea. A venit de bună-voie la cabinetul de la parter, însoțită de o colegă. “De obicei așa fac, vin însoțiți, ca să își facă curaj. Să vedeți ce drăguți sunt cei mai mici, vin câte zece ca să îl încurajeze pe unul care are un dinte de lapte care se mișcă”, mărturisește Alexandru Pușcă.

dentist-scoala-2-stomatolog-1

Medicul stomatolog nu mai lucrează în niciun alt cabinet și își dedică toată ziua tratamentelor pentru copii. Este un atu foarte important pentru școala de pe Avram Iancu. “Copiii sunt verificați periodic, au fișe dentare. Dar domnul doctor și doamna asistentă ne sar în ajutor de câte ori avem nevoie. Dacă este o urgență și un copil a căzut, s-a lovit la picior, la mână, un-doi îl dezinfectează, îl pansează. Și cadrele didactice mai vin aici, pentru situații de urgență. Consider că este un mare avantaj să avem acest cabinet, sunt și situații de prim-ajutor care se ivesc, nu doar pe partea stomatologică”, spune directorul școlii, Simona Greavu.

Părinții nu prea știu

În urma vizitelor în cabinetele din școli, copiii primesc de obicei recomandări pentru tratamentele mai complicate sau pentru problemele de ortodonție, care nu se pot rezolva aici. Cu toate acestea, puțini părinți știu de existența acestor cabinete. “Copilul meu este în clasa a V-a și, de când e în școală, nu am auzit de așa ceva. Nu a venit nimeni să ne spună că există acest cabinet sau să îi îndemne pe copii să meargă, din câte știu eu. Chiar am avut o problemă, anul trecut. Pe băiețel îl durea foarte tare măseaua, a plâns la școală și învățătoarea m-a sunat să vin să îl iau, să-l duc la dentist. Nici vorbă să îl trimită la cabinetul arondat”, povestește Daniela Rus, care are copilul înscris la o școală din Ștrand.

dentist-scoala-2-stomatolog-9

Puțini medici se dedică prevenției, iar stomatologii spun că nici învățătorii nu se arată interesați. Au lăsat cu totul această sarcină în seama părinților, care merg la cabinete private, dacă își permit. “Noi mergem pe rând, în clase și luăm câte 10, în fiecare zi, la vizită. Dacă nu îi chemăm noi, ei nu vin, așa, preventiv. Și nici profesorii nu îi aduc, să aibă o oră de educație dentară, nu există așa ceva. Din școala noastră îi luăm, dar din cele arondate, nu avem cum să mergem după ei. Ar putea să vină învățătorii cu ei, dar nu o fac”, spune medicul de la Școala 2, Alexandru Pușcă. La cabinetul său mai sunt arondați copiii de la Liceul de Artă, Colegiul Brukenthal și grădinițele 17, 37 și 7. Luna trecută, în cabinetul medicului au intrat 153 de copii, care au beneficiat de diferite tratamente stomatologice.

Dotări decente

Dotările cabinetelor din școli nu sunt la cele mai înalte standarde, dar nu sunt nici dintre cele mai joase. Acestea aparțin de Primărie, iar în ultimii ani, administrația locală a făcut mai multe investiții. “Inițial, am ținut de DSP, apoi de Spitalul Județean. Eram tot ultimii pe lista investițiilor, aveau tot timpul alte priorități. De ceva timp, e mult mai bine, avem echipament, avem materiale, putem să funcționăm la un nivel decent”, mai spune Alexandru Pușcă.

Care este medicul copilului tău

Primăria Sibiu a furnizat lista cabinetelor stomatologice funcționale din școli și toate unitățile de învățământ arondate. Turnul Sfatului îndeamnă toți părinții care observă nereguli, care găsesc cabinetele închise sau nefuncționale să trimită sesizări fie pe pagina de facebook a ziarului, fie la adresa de mail [email protected]

 

Nr. crt. Cabinet medical școlar Medicină dentară Unitate de învățământ Medic școlar Unități arondate
1. Cabinet medical școlar nr.1 Colegiul Ghe.Lazăr

 

1. Hoza Maria Luana Liceul tehnologic A. Iancu
2. Cabinet medical școlar nr.2 Colegiul Tehnic Cibinium

 

2. Boitor Ovidiu Liceul Agricol Barcianu,

Școala Gimnazială Regina Maria,

Grădinița Nr.28, Nr.1, Nr.16, Nr.26, Nr.14

3. Cabinet medical școlar nr.3 Colegiul Tehnic Independența

 

3. Radu Cătălin Liceul Lia Terezianum,

Grădinița nr.15,

Liceul Carol I

4. Cabinet medical școlar nr.4 Școala Gimnazială nr.4 4. Heinrich Marinela Școala Gimnazială nr.12,

Grădinița  nr.19

5. Cabinet medical școlar nr.5 Școala Gimnazială nr.2

 

5. Pușcă Alexandru Liceul de Arta,

Colegiul S. V. Brukenthal,

Grădinița nr.17, nr.37, nr.7

6. Cabinet medical școlar nr.6 Școala Gimnazială nr.21 6. Silivășan Simona Școala Gimnazială nr.19,

Colegiul Ec. G. Barițiu,

Grădinița nr.33, nr.35,

Grădinița Frații Grimm

7. Cabinet medical școlar nr.6 Bis Liceul Teoretic C-tin Noica 7. Micoiu Elena Liceul Teologic Baptist Betania,

Școala Gimnazială N. Iorga,

Grădinița nr.42 și nr.43

8. Cabinet medical școlar nr.7 Cabinet Stomatologic

Str. V. Aaron nr.20

8. Picu Oana Școala Gim.Regele Ferdinand,

Colegiul Tehnic Energetic,

Școala Gimnazială Radu Selejan,

Colegiul Pedagogic A.Șaguna,

Grădinița nr.14 și nr.29

9. Biberea Ana Maria
9. Cabinet medical școlar nr.8 Școala Gimnazială nr.25 10. Kegel Karin Școala Gim.I.L.Caragiale, Școala Gimnazială nr.10,Liceul Teoretic O. Ghibu,

Grădinița nr.10, nr.20, nr.44, nr.8, nr.22 și nr.5

10. Cabinet medical școlar nr.8A În curs de reamenajare

 

11. Cabinet medical școlar nr.9 Colegiul O. Goga 11. Boitor Adriana
12 Cabinet medical școlar nr.10 Școala Gimnazială nr.13       Heinrich Marinela Școala Gimnazială nr.13, nr.18,

Grădinița nr.36, nr.18, nr.15

13. Cabinet medical școlar nr.11 Liceul Tehnologic Henri Coandă

 

12. Olteanu Radu Școala Gimnazială nr.20, nr. 8, nr.11,

Grădinița nr.7, nr.8, nr.11 și nr.13

 

 

Notă: toate unitățile de învățământ sunt arondate unuia dintre cabinetele de mai sus.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Ioana

Acum 4 ani

Scoala 16 Ioan L.caragale unde trebuie sa mergem pt.dentist?
Raspunde

CX

Acum 4 ani

9. Cabinet medical școlar nr.8 Școala Gimnazială nr.25 10. Kegel Karin Școala Gim.I.L.Caragiale, Școala Gimnazială nr.10,Liceul Teoretic O. Ghibu, Grădinița nr.10, nr.20, nr.44, nr.8, nr.22 și nr.5
Raspunde

Irina

Acum 1 an

Bun ziua, Aici scrie ca este cabinet stomatologic in cadrul Scolii Gen. Nr. 2, insa doamna invatatoare a fiului meu spune ca nu mai stie sa fie deschis de vreo luna.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus