Marţi,
08.10.2024
Ceata
Acum
6°C

Micile afaceri din Sibiu. Aranjamente florale colorate ce pot rezista o viață întreagă

Micile afaceri din Sibiu. Aranjamente florale colorate ce pot rezista o viață întreagă

Voiau să dăruiască prietenilor și familiei niște cadouri făcute de ei. Așa s-a născut ideea realizării unor altfel de aranjamente florale, numite ”greenarii”. Frații Anton și Ciprian Balint, împreună cu Raluca Mitea, sunt cei care, de aproximativ un an, dau viață unor globuri de sticlă, prin nisipul și pietricele colorate care împrejmuiesc floarea din interiorul acestora.

Anton Balint este din București, dar de cinci ani s-a mutat la Sibiu și este actor, având mai multe colaborări la Teatrul Național „Radu Stanca” și Teatrul „Gong”. Anul trecut, în preajma Crăciunului, împreună cu prietena sa, Raluca Mitea, au vrut să le dăruiască prietenilor și membrilor familiei niște cadouri făcute de ei, la care să muncească împreună. Așa au apărut primele lor ornamente florale cu nisip și pietricele colorate.

Din joacă

„La un moment dat, am zis, hai să facem niște terarii. Și a început nebunia. Caută tot felul de vase de sticlă, super scumpe toate. Am făcut atunci vreo 12 vase și tuturor le-a plăcut super mult. Din joacă s-au născut toate lucrurile acestea și tot din joacă o să și evolueze. E foarte frumos când suntem toți trei și lucrăm împreună”, povestește Raluca.

mici-afaceri-greenarii-anton-balint-laura-mitea-3

Stând în jurul bradului și discutând despre modalitatea în care au realizat micile accesorii, Anton a venit cu propunerea să creeze și mai multe, iar Ciprian, care este manager la București, a vrut și el să contribuie la această mică afacere. Din ianuarie, cei trei s-au apucat serios de treabă, însă aveau nevoie de un nume. „Eram atât de nehotărâți încât am făcut și sondaje pe Facebook. Am făcut o listă și de acolo a ieșit Greenarium. Acestea sunt destul de cunoscute ca terarii, numai că este un cuvânt general care se folosește și la acvariile cu pești și cu animale. Ceva numai cu plante, nu avea un nume concret, dar acum are”, spune Anton.

Din materiale autohtone

Greenariile sunt, de fapt, niște globuri din sticlă, iar în interiorul acestora trăiește o plantă verde, înconjurată de pământ și pietricele colorate. Pentru a realiza un astfel de aranjament, tinerii au nevoie de sticlă, pământ, pietricele colorate și o plantă. „Tot ce folosim noi sunt materiale autohtone. Sticla subțire este suflată de un meșter din zonă, la fel și cealaltă, mai groasă, care este băgată și în cuptor. Plantele sunt crescute de noi, în mare parte. O parte din ele sunt și culese. Acum două săptămâni am fost într-o excursie pe munte să culegem”, spune Anton. Plantele pe care le folosesc fac parte din familia celor suculente, alături de aloe vera și cactuși, deoarece, spune tânărul, acestea sunt foarte ușor de întreținut. El recomandă udarea acestor plante o dată la două săptămâni cu două lingurițe de apă. „Tradus din latină, mot-a-mot, înseamnă «trăiește veșnic». Unii oameni le mai cunosc drept flori de piatră sau urechelnițe”, adaugă tânărul.

mici-afaceri-greenarii-11

Înainte de a fi pus în vas, pământul este uscat, după care se combină cu nisip. Realizarea unui astfel de aranjament, în funcție de mărime și complexitate, poate să dureze de la zece minute, până la câteva ore. Pe lângă cele în formă de glob, tinerii mai fac și așa numitele ”geogreenarii”, care iau diferite forme geometrice. Acestea sunt realizate prin tehnica numită tiffany, care se folosește și la vitralii. „De exemplu, la globurile medii, de zece centimetri, acum ne ia cam zece minute. Geogreenariile durează de la trei ore în sus. Cea mai simplă piramidă durează cam trei ore. De multe ori, ștersul piramidei poate să dureze la fel de mult ca realizarea acesteia, pentru că folosim tot felul de uleiuri, care trebuie curățate”, spune Raluca.

De la 10 la 320 de lei

Greenariile au ajuns la târguri, atât la Sibiu, cât și în alte orașe din țară. Raluca spune că accesoriile sunt livrate personal deoarece sunt destul de fragile. „Am încercat prima dată prin curier și nu a ajuns cum trebuie la destinație, chiar dacă erau semne cum să stea cutia. Așa am început să facem chituri, să le ambalăm astfel încât să fie în siguranță și am început să trimitem și în Germania, Austria, Canada și Africa de Sud”, povestește tânăra.

Când vine vorba de locul în care acestea pot fi așezate, tinerii spun că orice loc dintr-o casă poate fi potrivit atâta timp cât sunt oameni frumoși în jurul lor. ”Lumină și o cameră aerisită este tot ce le trebuie. Pot fi amplasate și în cele mai nebunatice locuri”, spune Anton. Prețurile pleacă de la 10 lei, pentru cele mai mici, și pot ajunge până la 320 de lei, pentru cele complexe, de 50 de centimetri.

Foto: Silvana Armat

mici-afaceri-greenarii-anton-balint-laura-mitea-1 mici-afaceri-greenarii-anton-balint-5 mici-afaceri-greenarii-anton-balint-3 mici-afaceri-greenarii-anton-balint-2 mici-afaceri-greenarii-12 mici-afaceri-greenarii-10 mici-afaceri-greenarii-8 mici-afaceri-greenarii-4 mici-afaceri-greenarii-3 mici-afaceri-greenarii-anton-balint-laura-mitea-4 mici-afaceri-greenarii-anton-balint-laura-mitea-2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus