Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Două recorduri în aceeași Piață Mică: cea mai scumpă și cel mai lung șantier de reabilitare | foto

Două recorduri în aceeași Piață Mică: cea mai scumpă și cel mai lung șantier de reabilitare | foto

De cinci ani se lucrează la reabilitarea clădirii istorice din Piața Mică, nr. 25, perioadă care marchează astfel un record al ”șantierelor longevive” din Sibiu. La doi pași, clădirea de la numărul 22 a aceleiași piețe punctează un alt record: acela de cea mai costisitoare intervenție pentru salvarea unui monument istoric. Contractul pentru acest din urmă imobil are o valoare inițială de 9,6 milioane de lei, fără TVA.

cladiri-renovare-piata-mica-24

Toamna lui 2011. Muncitorii firmei Sinecon SRL din Sibiu încep lucrările de consolidare și reabilitare a Casei Breslei Aurarilor -  ”numele istoric” al imobilului din Piața Mică, nr. 25. Clădirea este deținută în proporție de 67% de către municipiul Sibiu, restul de șase apartamente fiind folosite drept locuințe de tot atâtea familii. Evident, la scurt timp după deschiderea șantierului, constructorii semnalează o serie de inconveniente: locuitorii celor șase apartamente nu pot intra și ieși din casă decât prin șantier, având în vedere că între parter și etaj există o singură scară de acces. În plus, echipele de muncitori nu pot interveni nici la rețelele de utilități, prin intermediul cărora încă locuitorii își iau apa, căldura și energia electrică necesare.

cladiri-renovare-piata-mica-3

”Pentru a putea continua lucrările de reabilitare și consolidare în condiții de siguranță este necesar ca imobilul să fie eliberat definitiv de locatarii celor șase apartamente. (…) Intervențiile sunt absolut necesar de executat pentru asigurarea stabilității și siguranței în exploatare a clădirii, care este un tot unitar ți nu poate fi tratat secvențial din punct de vedere structural, beneficiarul fiind direct răspunzător de impasul actual și de consecințele grave ce pot să apară dacă nu se consolidează în totalitate imobilul”, arată un raport al Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei Sibiu, în vara lui 2012. Este momentul începerii negocierilor cu ultimii proprietari de apartamente din Piața Mică nr. 25.

Nu mai prinde șase ani

”În anul 2012 Municipiul Sibiu a cumpărat două apartamente, unul cu 31.000 Euro și cel de-al doilea cu 26.000 Euro. În anul 2015 au fost achiziționate încă două apartamente, unul în valoare de 24.500 Euro și cel de-al doilea cu 40.300 Euro”, arată Primăria Sibiu într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului pe tema achizițiilor realizate în clădirea Breslei Aurarilor. Practic, 2015 a devenit anul în care cei de la Sinecon au putut să crească ritmul lucrărilor de reabilitare și consolidare. Iar anula cesta, au semnat un act adițional, prin care au stabilit ca termen de finalizare luna martie a anului viitor. ”Până în prezent s-au finalizat consolidările la acest imobil, precum și tencuielile exterioare și montarea țiglei pe acoperiș. Tencuielile interioare sunt finalizate în proporție de 80%, iar instalațiile interioare s-au executat în proporție de 60%. Valoarea decontată pentru lucrările executate este de 1.325.624,97 lei, TVA inclusă”, mai răspund reprezentanții Primăriei Sibiu.

cladiri-renovare-piata-mica-2

Cei aproape 1.100 de mp ai clădirii urmează să fie folosiți ca spații de birouri, utilizarea exactă a acestora urmând să fie stabilită de conducerea Primăriei Sibiu.

Salvată ”in extremis”

Vara lui 2004. În Piața Mică, la nr. 22, acolo unde funcționează o parte a Universității de arhitectură ”Ion Mincu” sunt recepționate câteva lucrări de reabilitare parțială. Nici patru ani mai târziu, o parte a clădirii se prăbușește. În vara lui 2008, prin urmare, pe masa consilierilor locali ajungea un nou proiect pentru reabilitarea și consolidarea casei din Piața Mică, de la nr. 22. Mai bine de 8,3 milioane de lei era valoarea aproximată a lucrărilor necesare.

cladiri-renovare-piata-mica-4

După alți trei ani, în vara lui 2011, Primăria încă lucrează la pregătirea licitației pentru atribuirea lucrărilor. Studiile sunt actualizate, iar valoarea estimată a lucrărilor crește la peste 13 milioane de lei, fără TVA. După alți trei ani, în noiembrie 2014, lucrarea este scoasă în sfârșit la licitație. Șapte firme sunt interesate de lucrare. Contractul este semnat în cele din urmă în aprilie 2015, pentru suma de 9,5 milioane de lei, fără TVA, iar ordinul de începere a lucrărilor este semnat pe 15 iunie.

cladiri-renovare-piata-mica-22

Constructorii, însă, sunt sceptici în ceea ce privește soluțiile ce mai pot fi aplicate. Scepticismul crește atunci când încep lucrările de consolidare. Cu atât mai mult cu cât, la primele intervenții, cărămizile încep să cadă precum nucile toamna. ”Clădirea a fost construită pe resturile din demolarea celui de-al doilea zid de fortificații al cetății. Practic, pe o grămadă de moloz, adică pe un teren care nu era bun pentru fundație”, explică Sorin Lețiu, cel care conduce cel mai costisitor șantier de reabilitare a unei clădiri publice.

cladiri-renovare-piata-mica-12

Prin urmare, înainte să intervină la clădire, echipele din Satu Mare ”defrișează” mai întâi jungla în care s-a transformat grădina terasată din spate. Apoi toarnă două rânduri de piloți forați până la zece metri adâncime, pentru a stabiliza terenul, piloți peste care mai este turnată o centură. Abia mai apoi încep lucrările la clădirea aflată în pericol de prăbușire: sunt realizate foraje la opt metri adâncime, sub fundația clădirii, unde sunt injectate diferite soluții pentru consolidare. ”Am folosit metode ultra moderne pentru terenul de fundare, metode care sunt compatibile cu cele acceptate în procedeele de restaurare a monumentelor istorice”, explică Sorin Lețiu. În urma aplicării acestor intervenții sub fundații, clădirea a fost înălțată cu câțiva milimetri.

cladiri-renovare-piata-mica-10 cladiri-renovare-piata-mica-11

Practic, în acest moment sunt finalizate lucrările la structura clădirii, la șarpantă și învelitoare. Urmează instalațiile și arhitectura.

Ca acum 100 de ani. Sau 200

”Vedeți, aici nu am folosit un cui. Sau o agrafă, măcar. Totul e făcut cu îmbinări și cuie de lemn. Cuie de lemn executate, de asemenea, manual. Vrem să facem ceva frumos și am respectat tehnicile tradiționale”, explică Sorin Lețiu, privind la șarpanta reconstruită peste corpul prăbușit în 2008. Cuiele de lemn executate manual și celelalte îmbinări nu vor rămâne însă la vedere. ”Dar peste 100 sau 200 de ani, dacă se mai intervine la această casă, cei care vor lucra aici vor vedea că s-a lucrat corect”, își motivează muncitorii lucrul făcut ”de amorul artei”.

cladiri-renovare-piata-mica-18

La vedere va rămâne însă extra-dosul unor bolți din șarpanta clădirii aflată peste Sala Frescă. Podul va fi deschis vizitatorilor, iar deasupra bolților va fi amenajată o pardoseală de sticlă, pentru ca cei pasionați să poată căuta ”cheile de boltă” folosite de cei care acum 400 de ani construiau casă respectivă.

Lucrările ar trebui să se încheie în primăvara lui 2018, potrivit graficului din contract. Primăria vrea să utilizeze clădirea tot ca spații de birouri, o parte din săli fiind destinată evenimentelor expoziționale.

foto Silvana Armat

cladiri-renovare-piata-mica-17

cladiri-renovare-piata-mica-25 cladiri-renovare-piata-mica-21 cladiri-renovare-piata-mica-20 cladiri-renovare-piata-mica-19 cladiri-renovare-piata-mica-16 cladiri-renovare-piata-mica-15 cladiri-renovare-piata-mica-14 cladiri-renovare-piata-mica-13 cladiri-renovare-piata-mica-9 cladiri-renovare-piata-mica-8 cladiri-renovare-piata-mica-7 cladiri-renovare-piata-mica-6 cladiri-renovare-piata-mica-5 cladiri-renovare-piata-mica-1 cladiri-renovare-piata-mica-26

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Vladimir Grigorov

Acum 5 ani

Un articol (ceva mai) bine informat ar fi trebuit să adune toate informațiile referitoare la subiect, chiar și de la concurență... http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/lucrarile-din-piata-mica-nr-22-tot-ce-nu-se-face-la-un-monument-istoric-120171.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus