Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Pasiune și armată: ”Ca sportiv, voi continua să alerg, iar ca militar, Servesc Patria”

Pasiune și armată: ”Ca sportiv, voi continua să alerg, iar ca militar, Servesc Patria”

Daniel Roșu spune că reprezintă cu mândrie Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Student în anul III și pasionat de sport, el și-a adjudecat mai mereu locul I la concursurile militare, atât la individual, cât și pe echipe.

Pasiunea pentru sport a tânărului militar a început încă din generală, când îi plăcea să se plimbe mult cu bicicleta.  Ca sportiv, însă, a început în perioada când se afla la Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia. „La liceu aveam posibilitatea să fac un sport și am ales să fac atletism pentru că la probele pentru examenul de admitere am ieșit primul din seria mea și m-am gândit să încep să fac un sport. Mi-a plăcut, am fost la mai multe competiții, iar primul meu concurs a fost la Blaj, unde am luat locul 3, și îmi amintesc că am fost foarte încântat”, spune Daniel Roșu.

daniel-rosu-2

„Aici am găsit oameni talentați”

Pe timpul liceului a continuat cu atletismul, iar după terminarea ciclului liceal a făcut un an la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, unde a continuat cu antrenamentele. Apoi a ajuns la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, unde spune că a găsit un colectiv foarte frumos, cu mulți sportivi buni.  „Aici am găsit mulți studenți talentați și am aici cu cine să alerg. În plus, am întâlnit și persoane din oraș, oameni cunoscuți ca Daniela Cîrlan, Andrei Bălășan. Am un instructor foarte bun, Francisc Saroși, cadru militar care mai nou practică ciclismul”, spune Daniel.

daniel-rosu-5

Timp de trei ani la rând a ocupat locul întâi la Campionatul Militar de Orientare, iar cei mai mulți kilometri alergați au fost în cadrul maratonului Piatra Craiului: 41 de kilometri cu diferență de nivel de 2250 metri. „A fost cea mai grea competiție pentru mine, dar cum siguranță am să mai merg și la altele. Toamna, prima competiție la care particip este orientarea, și de când particip la individual tot pe locul I termin. Anul acesta, la competiția de orientare, se bucurau colegii de la Brașov și cei de la Academia Tehnică Militară de la București  că «în sfârșit pleacă Roșu».  La competiția din toamna asta m-am încurcat la un post, diferența dintre posturi era cam de două minute și eu am făcut opt.  Am avut puține emoții la sfârșit, oricum diferența între primele locuri a fost una foarte mică, de 9 secunde. Am realizat foarte repede că nu sunt în locul potrivit, a fost mai greu să îmi dau seama unde sunt, dar m-am redresat repede”, povestește tânărul.

Munca în echipă și voluntariat

Și la competițiile în echipă, Daniel contribuie ca Academia Forțelor Terestre din Sibiu să ocupe locul I. „Particip și la competiții de patrulă militară. O patrulă este compusă din șapte militari ai Academie Forțelor Terestre. În fiecare an noi luăm locul I. Tot cu echipa am participat la Pentatlonul Militar, compus din cinci probe, tragere, înot, aruncarea grenadei, o pistă formată din 20 de obstacole și alergare opt km. În primul an când am participat am luat locul I atât la individual, cât și pe echipe”, spune Daniel Roșu.

daniel-rosu-1

Tânărul se antrenează aproape zilnic, fie că urcă pe munte, fie că aleargă în cadrul academiei sau în parc. Noua lui pasiune este muntele, a început să facă și alpinism. Mărturisește că sportul reprezintă modul lui de a se relaxa, dar și de a socializa. În cadrul academiei se specializează în finanțe-contabilitate. Ideea de a ajunge la birou îl sperie puțin, fiind o fire tare energică. „Niciodată nu mi-a plăcut să alerg singur. De obicei, când alerg povestesc, mă descarc, și mai ales când mergi pe munte nu este indicat să alergi singur, acolo oricând să poate produce un accident. Atâta timp cât îmi place ceea ce fac, fac cu pasiune. Nu de fiecare dată ai starea necesară să faci ceva, dar când există pasiune uiți de asta. Nu mi-ar plăcea ca cineva să îmi spună cum să alerg sau la ce competiții să merg”, mărturisește tânărul.

Pe lângă faptul că este pasionat de sport, Daniel face și voluntariat. A participat ca voluntar în cadrul competiției Raliul Sibiului, la competiții de ciclism și este membru Invictus România. Pe lângă asta, iubește să facă fotografii. „I-am făcut pe mulți colegi să își schimbe poza de profil de pe facebook, iar asta mă mulțumește cel mai mult. În schimb, mie nu îmi place să pozez. Îmi place și să fac fotografii, dar tot sportul e pe primul loc”, punctează tânărul militar. Pe viitor, Daniel spune că nu vrea să părăsească Transilvania  și crede că viitorul va fi așa cum îl visează pentru că el va lupta pentru a-și atinge acest scop. „Ca sportiv, voi continua să alerg, iar ca militar, Servesc Patria”.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus