Miercuri,
01.12.2021
Innorat
Acum
6°C

The Sun: Copiii români sunt plătiţi cu 22 penny pe oră pentru a asambla jucăriile din ouăle Kinder

The Sun: Copiii români sunt plătiţi cu 22 penny pe oră pentru a asambla jucăriile din ouăle Kinder

Actualizare Femeia care apare în articolul The Sun asamblând jucării din ouă Kinder alături de copiii ei spune că totul este o înscenare

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această temă, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie, scrie news.ro

”Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este ok. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus <<Haide, fă şi tu poză>>. S-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză”, a declarat Timea Jurj, marţi, pentru Digi 24.

Întrebată dacă reportajul publicat de cotidianul britanic The Sun a fost o înscenare, femeia din Satu Mare a răspuns afirmativ, precizând că jurnaliştii i-au promis soţului ei un loc de muncă în Marea Britanie.

”Da. S-au oferit că îl ajută pe soţ să meargă în Anglia la serviciu. Atât”, a mai spus Timea Jurj.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, a declarat că instituţia s-a autosesizat marţi, în urma articolului publicat în cotidianul The Sun, pentru a vedea dacă faptele prezentate sunt reale, dacă acei copiii au fost supuşi la diverse forme de abuz şi le-au fost periclitate dreptul la viaţă şi la educaţie.

Mariana Dragoş a precizat că doar în urma anchetei se va putea stabili dacă este o situaţie reală şi dacă se poate vorbi de exploatare prin muncă a copilului de către părinţi, arătând că în analiză vor fi implicate şi alte instituţii abilitate, respectiv autorităţile locale, poliţia, Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Directorul DGASPC Satu Mare a arătat că în situaţia în care părinţii, care sunt responsabili pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, i-au supus unui abuz fizic sau emoţional, vor fi luate măsurile care se impun, pentru interesul superior al copilului.

Mariana Dragoş a precizat că în cadrul anchetei vor avea loc discuţii cu părinţii şi cu copiii, pentru a putea fi trasă o concluzie şi a se întocmi un raport din care să reiasă dacă este vorba de un abuz şi de o formă de exploatare prin muncă, raport care ar putea fi gata într-o săptămână.

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare a început controale la firmele Romexera şi Prolegic, ale căror nume apar în materialul cotidianului The Sun.

Ioan Flore, de la ITM Satu Mare, a declarat că două echipe de control au plecat la cele două firme, iar verificările sunt în curs.

El a precizat că ITM a făcut controale la cele două firme în 2014 şi, respectiv, 2015, iar atunci acestea nu aveau contracte de muncă la domiciliu şi nici nu au fost semnalate situaţii de minori prezenţi la muncă.

Ioan Flore a precizat că din informaţiile prezentate în articolul The Sun rezultă că părinţii acelor copii ar fi salariaţi ai celor două firme, însă, în urma verificărilor, numele prezentate nu figurează în registrul de evidenţă a salariaţilor. În aceste condiţii, până la finalizarea controlului, veridicitatea şi autenticitatea informaţiilor prezentate în acel articol vor fi luate cu rezervă.

Acesta a arătat că, dacă informaţiile prezentate în cotidianul The Sun sunt reale, cele două firme riscă să fie amendate dacă nu aveau încheiate contracte de muncă la domiciliu cu acele persoane. De asemenea, în cazul în care s-ar confirma o situaţie de exploatare a copilului, vor fi sesizate organele de cercetare penală.

Știrea inițială

Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Părintele unor copii implicaţi în asamblarea de jucării a declarat că este vorba de o muncă de sclavi, scrie news.ro.

Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline.

Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.

Familia Jurj este implicată în proces. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani) alături de soţul ei Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani).

”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

Se pare că familia primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA.

Reprezentanţii Romexa SA au declarat că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace.

foto news.ro

Comentarii

2 comentarii

marginan

Acum 5 ani

degeaba urla unii si zbiara ca nu-si vand tara, ca vestul ii trateaza ca pe sclavi, cei mai rai exploatatori in sclavie, prostitutie, cersit, care profita si se imbogatesc de pe urma lor sunt tot conationalii lor, sau in caz mai rar rusi, jugoslavi, polonezi.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, nu ti-e rusine?!Cum poți sa vorbești asa ceva? "Ăștia" au venit acilea sa ne fie noua "bine" ca sa nu ne fie rau...Si stai sa vezi , mintenaș cu Nuie micusor si cu Clotilda, cum va "curje" si lapte su nghiere pe ulițe ! Grija mare sa nu va "lichiti" ca muștele...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus