Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Poftiți la fonduri europene: peste 200 de afaceri așteaptă de două luni ”să se deblocheze softul”

Poftiți la fonduri europene: peste 200 de afaceri așteaptă de două luni ”să se deblocheze softul”

Programul Operațional Regional, unul din cele mai de succes programe operaționale – inclusiv pentru Sibiu - în exercițiul bugetar european trecut este blocat în acest moment. Firmele care au depus proiecte așteaptă după deblocarea unui soft, iar autoritățile publice s-au trezit cu proiectele respinse pe bandă rulantă. Vorbim de proiecte în valoare de peste un miliard de lei.

Mai bine de 200 de microîntreprinderi din zona Centru (județele Sibiu, Alba, Brașov, Mureș, Covasna și Harghita) au decis să își dezvolte activitatea prin accesarea de fonduri europene, mai ales că din Fondul European de Dezvoltare Regională sunt alocate în acest scop peste 80 de milioane de euro. Bani nerambursabili care pot fi folosiți pentru construcția sau modernizarea și extinderea spațiilor de producție ori servicii, inclusiv dotări cu active corporale și necorporale.

De două luni vor pe hârtie

Până la jumătatea acestei luni, 211 proiecte au fost depuse pentru accesarea acestor bani, însă niciun proiect nu a apucat a fi evaluat deocamdată. Motivul: softul prin intermediul căruia aceste proiecte au fost transmise în atenția autorităților nu funcționează. Este vorba de aplicația MySMIS 2014, realizată de STS și Ministerul Fondurilor europene pentru ”a ușura” procesul de depunere și evaluare a proiectelor: acestea sunt transmise on-line autorităților, care tot on-line punctează aceste proiecte, alegând astfel care poate și care nu poate primi finanțări nerambursabile. Doar că, deocamdată, evaluarea nu poate fi făcută.

”Încă nu este funcțional noul sistem de management, noul MySMIS. Solicitanții pot încărca, dar noi nu putem evalua: modulul de evaluare electronică nu funcționează. Am cerut să ne lase să evaluăm proiectele în format tipărit. De vreo două luni ne-au spus că da, dar încă nu ne-au chiar dat drumul”, explică Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Acesta a venit la Sibiu, în cursul zilei de miercuri, pentru a participa la Consiliul pentru dezvoltare regională din cadrul ADR Centru. Potrivit informațiilor publicate în cadrul ședinței CDR, cele 211 proiecte care tot așteaptă după evaluare au o valoare totală de peste 200 de milioane de lei, sumele din care sumele nerambursabile solicitate sunt în cuantum de 134,7 milioane de lei.

Marile proiecte, respinse pe bandă rulantă

Din cele aproape 20 de priorități de investiții pentru care pot fi depuse proiecte pe fonduri europene, autoritățile centrale au deschis până acum apeluri doar pentru șase astfel de priorități din cadrul a șase axe prioritare. Iar în afara apelului deschis pentru fondurile alocate microîntreprinderilor, cel mai mare interes a fost generat de cel care poartă indicele 5.1, prioritate de investiții prin care Regiunii Centru i-au fost alocate aproape 30 de milioane de euro. Acești bani pot fi accesați atât de autoritățile publice locale (din mediul urban sau rural), cât și de ONG-uri sau unități de cult pentru proiecte de restaurare, protecție și conservare a patrimoniului.

fonduri-europene Situația proiectelor depuse pe POR (sursa: ADR Centru)

34 de proiecte în valoare totală de peste 270 de milioane de lei au fost depuse în Regiunea Centru pe această axă, iar până acum 26 din acestea au fost respinse, restul fiind încă în procedura de evaluare. Explicațiile sunt mai multe. ”Când s-au elaborat noile ghiduri, din punct de vedere procedural lucrurile au devenit mult prea «strânse», ca să spun așa”, arată Simion Crețu. Cele mai multe probleme ridicate de noile ghiduri sunt legate de justificarea statutului proprietății, dar cea mai mare dintre toate a fost una de procedură: potrivit noilor ghiduri, cei de la ADR Centru nu mai aveau voie să solicite clarificări. Drept pentru care, proiectele au fost ”respinse direct”. ”Adică au apărut situații în care noi nu mai putem cere clarificări de la beneficiari. Nu pentru completări, ci pur și simplu nu am avut voie să cerem clarificări”, amintește directorul ADR Centru.

Speranțe

În urma numeroaselor probleme, ghidurile generale și cele specifice au fost modificate parțial, iar cei care s-au trezit cu proiectele respinse din motive banale pot depune din nou solicitările lor. ”Parțial, acum, lucrurile s-au mai modificat. Să vedem cum merge. Proiectele depuse inițial pot fi din nou depuse acum. Sperăm ca lucrurile să funcționeze”, mai arată Simion Crețu.

ADR Centru a și purtat în ultima perioadă o corespondență cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pe tema acestor nereguli. În răspunsurile transmise, autoritățile centrale fac referire la măsuri care ar trebui să îmbunătățească situația.

Printre cele mai bune programe

Pentru Regiunea Centru a României, Programul operațional regional a fost unul din cele mai de succes în exercițiul financiar european trecut (2013 - 2020): gradul de absorbție efectivă a fost de 85,04%, echivalentul a peste 3,3 miliarde de lei bani veniți nerambursabil de la UE. Numai în municipiul Sibiu, de exemplu, din banii accesați prin POR au fost reabilitate Biserica din Piața Huet, a fost construit Centrul de afaceri, au fost reabilitate mai multe străzi (Faurului, Turnului, Ocnei și 9 Mai – de ex.), a fost construit viaductul M. Kogălniceanu, au fost reabilitate școli.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus