Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Localnicii nu vor parc naţional în Munții Făgăraş

Localnicii nu vor parc naţional în Munții Făgăraş

Inițiativa guvernului de a transforma Munții Făgăraș în parc național îi nemulțumește pe oamenii care au păduri în zonă. O parte însemnată din munte este proprietate privată sau aparţine primăriilor din localităţile de la poalele muntelui. Oamenii se tem că, după finalizarea procedurilor, parcul natural va avea un administrator unic care va putea lua decizii de unul singur fără să îi mai consulte.

Și până acum, multe parcele erau protejate pentru că faceau parte din situl Natura 2000. Noul memorandum va impune restricții mult mai drastice. În unele zone de pădure se va putea intra doar pe poteci bine stabilite, iar accesul auto şi exploatarea lemnului vor fi interzise, scrie digi24.ro

„Proprietarii de păduri trebuie să respecte regimul de exploatare al acestor păduri, care a devenit din ce în ce mai restrictiv. Restricţiile s-au abătut şi la persoanele fizice care la un nivel mic de proprietăţi, trăiau din aceste lemne”, spune Constantin Văcariu, primarul comunei Arpaşu de Jos.

Constituirea parcului va dura câţiva ani. Oamenii sunt speriaţi că administratorul regiunii, care va fi numit în acest proces, nu-i va asculta când va lua decizii. Reprezentanţii ONG-urilor implicate îi contrazic.

"Administratorul va percepe tarife pentru vizitare, va percepe tarife pentru filmare, pentru fotografiat. Va monitoriza prin rangeri respectivul acces”, spune Sorin Udrea, şeful Ocolului Silvic Padurile Şincii, Braşov.

Oamenii au trimis un document către Ministerul Mediului prin care cer anularea sau măcar amânarea punerii în practică a acestei decizii. Este semnat de peste 70 de reprezentanţi ai primăriilor din Braşov şi Sibiu, dar şi de proprietari privaţi.

În jurul Munţilor Făgăraș trăiesc 73.000 de locuitori în 128 de localități. Cu o suprafață de 200.000 de hectare, Munții Făgăraș sunt cel mai important rezervor de biodiversitate din Munții Carpați.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

da

Acum 7 ani

numai smecherii gen natura2000. o porcarie ca astia cu mediul nu am mai vazut.
Raspunde

ovi

Acum 7 ani

Lasa sa taiem toate paduriile ca nu avem nevoie de ele de ce sa le protejam ? Dupa aceea ne plangem de inundatii aunecari de teren etc E o porcarie sa potejezi mediul. Si acum serios e foarte bien sa se faca parc national macar asa nu se mai taie din paduri ca si asa se fura in draci si nimeni nu face nimic. Cei care au semnat aceasta petitie vor sa distruga in continuare padurile
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

sa faca dar sa nu impuna taxa de fotografiat si de filmat pentru ca nu este padurea lor, nu ei au plantat-o si ingrijit-o. Azi maine nu mai ai voia sa faci nici un partz fara sa fi taxat... oricum in ziua de azi toate telefoanele au camere de filmat si fotografiat, te apuci sa il perchezitionezi pe om si sa ii iei telefonul? idiotenie mai mare nu am auzit. inteleg sa fie protejata padurea si vietuitoarele ei de taiere, distrugere de cei cu masini si ATV-uri si motoare dar sa nu te mai poti plimba decat pe carari si sa nu poti face poze este strigator la cer. unde mai este placerea de a te plimba prin padure si sa mai si platesti taxa pentru asta...
Raspunde

...

Acum 7 ani

pai daca azi faci o poza, si dupa un an mai faci o poza si vezi ca lipseste un copac? nu-i mai simplu sa-ti interzica sa pozezi?
Raspunde

Foto

Acum 7 ani

Poti fotografia/ filma linistit, nimeni nu are treaba cu tine. Poti spre exemplu sa mergi si astazi intr-un parc national sa-ti faci o poza la partzul tau si sa vezi ce o sa se intample. Dar te asigur, nu o sa-ti ceara nimeni bani. E vorba despre fotografiatul/ filmatul în scop comercial.
Raspunde

Dan Stefanescu

Acum 7 ani

Dupa cum cunoasteti, scopul principal al unui Parc National este acela de a conserva nealterat peisajul, flora, fauna, monumentele naturale, spre a fi oferite vizitatorilor in asa maniera si prin mijloace adecvate, incat acestea sa le lase nealterate, astfel ca si generatiile viitoare sa se poata bucura de ele. Ce protejam: aerul curat, padurile, lacurile, izvoarele montane, flora si fauna, cu statut de unicat nu numai in Romania, dar si in Europa, rezervatiile naturale si geologice, pesterile, padurile virgine si multe altele. Eforturi extraordinare se fac la nivel european si mondial pentru protejarea si conservarea prin toate mijloacele a mediului inconjurator; Cateva informatii de ordin economic, privind doua parcuri nationale remarcabile la nivel mondial, sunt elocvente si pot oferi un exemplu demn de luat in considerare: a) Parcul National Yellowstone (SUA) a primit 4,1 mil.vizitatori in anul 2015, vizitatori care au cheltuit in comunitatile de langa parc, cca. 493,6 milioane USD, suma care a asigurat 7.737 locuri de munca in zona locala, aducand economiei locale un beneficiu cumulat de 638,6 milioane USD; b) Parcul National Great Smoky Mountains (SUA), cu o suprafata de 211.415 ha (Muntii Fagaras – 200.000 ha) a fost vizitat de peste 10 milioane de persoane in anul 2014.
Raspunde

Ulise

Acum 7 ani

Cum de toate hotiile si furturile de care vorbesc toti (@ovi) au dus la atata frumusete si bogatie pe care si- o doresc ,,macelarii" acestui neam si mai trist vor reusii pentru ca suntem lipsiti complet de reactie si forta de stapanire a ceea ce avem !?.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus