Vineri,
30.09.2022
Partial Noros
Acum
9°C

Situație fără ieșire. Străzile de pământ ale Șelimbărului riscă să rămână așa

Situație fără ieșire. Străzile de pământ ale Șelimbărului riscă să rămână așa

Dezvoltarea fulminantă a comunei Șelimbăr din ultimii ani a făcut ca multe detalii să fie ignorate. Administrația s-a bucurat de boom-ul imobiliar însă n-a fost capabilă să vadă ce se poate întâmpla după. Micile detalii, din anii 2008-2009 ies acum la suprafață și fac imposibilă viața a sute de locuitori ai localității.

Cei care au cumpărat case și apartamente în această perioadă, dar și în anii de după, nu s-au gândit nicio clipă la dezavantajul pe care îl au dacă sunt și proprietarii străzii care le trecea prin față. Dimpotrivă, poate unii chiar s-au bucurat. Nu avea nimeni nicio problemă cu mașinile parcate sau cu locurile de parcare înființate peste noapte. De ceva vreme, însă și-au dat seama că au o problemă. Primăria Șelimbăr refuză pe bună dreptate să intre pe străzi cu instalațiile de apă și canalizare, dar și cu asfalt. O unitate administrativă nu poate investi bani publici într-o lucrare pe care nu este proprietar, spune legea. Iar noul primar al comunei, Marius Grecu, dar și restul consilierilor, suflă în orice caserolă de iaurt. Chiar și scoasă din frigider.

Studiu de caz, strada Tudor Vladimirescu

Aici sunt o sută de proprietari pe o stradă. Fiecare, în cotă parte în funcție de imobilul pe care l-au cumpărat de la constructor. După ce au luat a rost primăria pentru că strada nu le este asfaltată, au realizat că au o problemă. S-au unit și au fost de acord cu toții să transmită în mod gratuit Primăriei Șelimbăr strada pentru a se putea interveni pe ea. Doar că există o mică problemă.
”Suntem o sută de proprietari, dar 20 au cumpărat locuințele prin credite. Indiferent că sunt pe Prima Casă sau prin credite imobiliare, lor le este foarte greu acum să scoată de sub gajul băncii o porțiune din proprietate, ca s-o transmită apoi primăriei. Cu 80%, primăria nu poate construi nimic. Are nevoie de 100%, iar acest procent e imposibil de realizat acum”, se plânge un locuitor al străzii Tudor Vladimirescu.
La ședința de consiliu local de vineri au venit și doi șelimbăreni care locuiesc aici. Le-au cerut consilierilor o soluție. Acum.
”Nu mai vrem vorbe, domnilor. Gata! Ne-am săturat. Vrem soluții. Așa s-au făcut toate străzile din Șelimbăr, de ce nu se poate face și strada asta?”, le-a cerut consilierilor, Marian Hampu. Răspunsul a fost prompt: ”Nu se mai poate! Nimeni nu mai are curajul să semneze o lucrare, o hotărâre de consiliu pentru așa ceva”, au replicat consilierii.

Soluția: instanța

Primarul Marius Grecu susține că există o posibilitate ca primăria să devină proprietar în urma unui act în instanță. ”Îmi asum în fața oamenilor să facem toate demersurile legale pentru a rezolva această problemă. Vom depune o solicitare către Curtea de Conturi pentru a afla exact situația și pentru a debloca această chestiune. Ne vom consulta și cu juriștii pentru a încerca să preluăm această stradă pe cale judecătorească”, a spus primarul Grecu.

Secretarul comunei Șelimbăr, Elena Scumpu, i-a sfătuit pe consilieri să nu aprobe o hotărâre de consiliu prin care să se aloce bani pe o stradă care nu se află în proprietatea localității.

”Indiferent că este vorba de 80% sau mai puțin, nu se pot executa lucrări pe o altă proprietate decât cea publică”, a  spus secretarul comunei.
Până când toți proprietarii nu vor putea ceda terenul străzii în proprietatea Primăriei Șelimbăr, nu se va face nimic. Problema este că acesta nu este un caz singular.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

tudor

Acum 5 ani

Construiti oamenilor, construiti fara cap...
Raspunde

Daniel S.

Acum 5 ani

Sa cumperi in Selimbar sau spre iesirea Cisnadie...pai cam meriti sa fi bataia de joc a bisnitarilor emancipati. Se vede din avion ce fel de "dezvoltatori imobiliari" sunt aia. Cele mai ieftine terenuri, cele mai ieftine materiale de constructie, cei mai ieftini meseriasi...da, asa e, rezulta cei mai ieftini cumparatori...
Raspunde

Cisnadian fara acte

Acum 5 ani

@Daniel S. Eu zic sa nu mai vb tu de bataie de joc. Bataia de joc e si dai 40.000 EU ...pt o garsoniera ceausista pe Mihai Viteazu. Bataie de joc e sa dai 400-500 EU /mp de pamant la Arsenal .....nu sa dai 20 EU /mp si sa ai drum de pamanat. Toti cei care si-au luat acolo au acceptat conditiile respective .... incluzanduma si pe mine desigur.....mai ales stiind ce Primari Mafioti sunt si la Selimber si la Cisnadie.
Raspunde

io de la tara

Acum 5 ani

se poate rezolva fara instanta: primaria Selimbar impreuna cu cei care au credit prin prima casa trebuie sa trimita o adresa catre ministerul de finante in care sa solicite acordul ca proprietarii sa cedeze terenul cota parte din strada primariei, apoi dupa ce au acordul de la ministerul de finante bancile isi vor da acordul. motivul: prin realizarea infrastructurii creste valoarea imobilelor. Dnul Grecu ar trebui sa stie chestiile astea...
Raspunde

Pentru io

Acum 5 ani

Logica nu-i punctul forte al primarului semidoct de Selimbar...
Raspunde

Ciprian Nedelcu

Acum 5 ani

Dar de ce nu s-a rezolvat problema cedarii cotei parte intre constructor si Primarie? Era mult mai simplu ca Primaria sa rezolve situatia inca din stadiul de proiect, sau nu au stiut ca e nevoie de canalizare, asfalt, iluminat si locuri de parcare??? Pe strada Tudor Vladimirescu sunt vreo 5-6 blocuri care incalca PUZ-ul. Desi s-a stabilit ca se vor face doar cladiri cu parter + 2 etaje smecherii, mana in mana cu Primaria (care, bineinteles ca si-a luat partea) au mai adaugat cate-un etaj. Cel mai nou exemplu este cladirea construita la intersectia cu strada Decebal, care are trecut pe panoul cu datele constructiei "parter+etaj+etaj retras", dar, intre timp s-a mai intercalat un etaj si asta fara sa comenteze nimeni. Daca la Primaria Selimbar ar fi fost oameni corecti si interesati sa fac o treaba ca lumea, nu se ajungea in situatia asta. Dupa penalul Maricuta, s-a instalat pe fotoliul de primar finul lui, Grecu. Cei doi sunt mana in mana de 15 ani, deci nu are de ce sa se lamenteze Grecu acum, ci ar trebui sa se agite sa rezolve problemele cauzate tot de ei. Dar cel mai simplu e sa o dai cotita si sa arunci pisica in curtea altora
Raspunde

SIBIANUL

Acum 5 ani

Normal era ca la aprobarea PUZ ,proprietari sa cedeze cota de drum primariei Selimbar,conditie esentiala pentru autorizare de constructie blocuri.Se pare ca administratia de atunci era preocupata de afaceri personale, fapt pentru care sunt cercetati de DNA. Din pacate constructorii si-au luat banii si i-au lasat pe amaratii care au cumparat sa repare greselile altora!
Raspunde

Marina

Acum 5 ani

Noi cedam,s-au făcut toate demersurile posibile,dar și Primăria Selimbar pune bete in roate! Exemplu:am cerut documente din care sa reiasă ca strada este inclusă in bugetul pe 2016 pentru asfaltare,document cerut de banca,însă adeverința pe care am primit-o nu a fost conforma cererii băncilor și anume sa fie specificata exact hotărârea/din data! Adevarata pe care tot noi am plătit-o deși nu a fost buna de nimic! Promisiuni și vorbe!
Raspunde

Oarecare

Acum 5 ani

Buna seara nu fiti asa sigur ca toata lumea incalca puzul domnul Ciprian Nedelcu nui frumos sa vb in liosa de informati
Raspunde

Ciprian Nedelcu

Acum 5 ani

Vorbesc exact cu informatii. Locuiesc in zona si chiar am avut discutii cu cativa constructori pe care i-am intrebat de ce scrie una pe panoul de afisaj cu datele construtiei si in realitate e altfel, iar raspunsul lor a fost ca ei fac ceea ce le spun patronii si construiesc conform planurilor primite de la acestia. Si ca sa fie treaba clara, de ce nu faceti o excursie in zona ca sa vedeti cu ochii dvs cum stau lucrurile? Sau sunteti unul dintre cei care au construit in zona unul sau mai multe dintre blocurile la care fac referire?
Raspunde

tcc

Acum 5 ani

Ce spuneti dvs e o mare dezinformare. Luati ca studiu de caz str. G. Tătărescu din Șelimbăr asfaltată cu ceva mai mult de un an in urma, unde au existat de asemenea locuinte cumparate cu credite imobiliare. Orice proprietar poate ceda terenul stradal printr-un act notarial desigur cu accordul bănci. Inca nu am auzit nici o bancă sa refuze o asemenea cerere având in vedere ca valoarea imobilului creste odata cu asfaltarea străzii de access.
Raspunde

tcc

Acum 5 ani

Daca tot vreti sa va numiti jurnalisti ar fi fost de preferat sa investigati ce interese are primăria in acea zona având in vedere ca sunt in cardasie cu firme de constructii care nu respecta nici un plan urbanistic. De mai bine de un an de zile au inregistrate sesizari la care evita sa dea vre'un raspuns.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus