Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Numărul obiectelor de activitate a PFA-urilor și Întreprinderilor Individuale se va limita din 16 ianuarie

Numărul obiectelor de activitate a PFA-urilor și Întreprinderilor Individuale se va limita din 16 ianuarie

Numărul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN, precum și numărul angajaților pe care îi poate avea o persoană fizică autorizată (PFA) sau o întreprindere individuală (II) se vor limita începând cu data de 16 ianuarie 2017, se arată într-o informare publicată pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), transmite Agerpres.

"Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I în data de 19.10.2016), se modifică modul de înregistrare și de funcționare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) și întreprinderilor familiale (IF). Principalele modificări vizează numărul maxim de angajați și numărul activităților pe care PFA/II le pot avea în obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că "PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN", în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că "întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN", menționează sursa citată.

În ceea ce privește numărul de angajați, art. 17 alin. (1) prevede că "PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii".

Întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariați, terțe persoane, cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii și poate stabili relații contractuale, în condițiile legii.

"Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale vor solicita oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii. Potrivit alin. 4, modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii, de oficiul registrului comerțului, cu titlu gratuit", informează ONRC.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus