Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Factura autostrăzii reconstruite: 10.000 de euro, metrul de autostradă. Fără TVA

Factura autostrăzii reconstruite: 10.000 de euro, metrul de autostradă. Fără TVA

Două milioane de euro, fără TVA, este valoarea lucrărilor de refacere a celor 200 de metri din autostrada A1 demolată de italieni în zona Aciliu. Lucrările au fost executate într-un fel de regie proprie de către CNAIR (fosta CNADNR).

”Costurile fără TVA pentru refacerea autostrăzii Sibiu - Orăştie, lot 3, km 60+500 - km 60+700 sunt după cum urmează: consolidare teren fundare - 1.517.816,84 lei, refacere corp autostradă -  7.337.260,01 lei”, răspund reprezentanții Companiei naționale de administrare a infrastructurii rutiere (fosta CNADNR) la solicitarea Turnul Sfatului.

Valoarea comunicată este mai mică decât valoarea contractelor semnate cu firmele care au asigurat, pentru CNAIR, materialele și utilajele (cu tot cu operatori) necesare pentru lucrările de refacere. Căci, în fapt, cei de la CNAIR au lucrat cu utilajele și muncitorii altor companii, pe care le-au angajat în două etape. În prima, cea de consolidare, valoarea contractelor semnate cu trei firme (Trameco Oradea, Elis Pavaje Alba și Novatex Oradea) a fost de 3,71 mil. de lei, fără TVA. Pentru cea de-a doua etapă a fost semnat un singur contract, cu Hidroconstrucția SA, în valoare de 7,47 de milioane de lei, fără TVA. Diferența între valoarea contractelor și valoarea lucrărilor la cei 200 de metri se regăsește în celelalte lucrări executate pe lotul de autostradă dintre Săliște și Cunța. Lucrările au început în aprilie, iar traficul a fost redeschis în data de 10 octombrie 2016.

redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-17

Banii pentru achitarea lucrărilor de refacere provin din garanția de bună execuție constituită de fostul antreprenor – Salini Impregilo SpA. Această garanție are o valoare de 60,4 milioane de lei, sumă ce a fost încasată de CNAIR de la banca emitentă în 28 aprilie 2016.

Cu italienii a fost ”mai ieftin”. Și mai prost

Pentru cei 22,11 km de autostradă prost executați de Salini Impregilo SpA și din care fac parte și cei 200 de m în discuție, autoritățile române au plătit în total 602,9 milioane de lei, fără TVA, informează CNAIR (din care 35,3 milioane reprezintă actualizări de preț, restul de 567,6 fiind valoarea lucrărilor executate). Dacă luăm în calcul aceste valori, rezultă că italienii au încasat echivalentul a 6.060 de euro, fără TVA, pentru fiecare metru liniar de autostradă. Merită amintit, însă, faptul că autostrada executată de italieni are, în continuare, numeroase deficiențe, dar și lipsuri (cum ar fi spațiile de servicii sau funcționalitatea sistemului de semnalizare electronică). Contractul cu Salini a fost reziliat în luna ianuarie a acestui an, după ce muncitorii au demolat cei 200 de metri și au părăsit șantierul.

”În regie proprie se vor mai executa restul lucrărilor de remediere ce au fost stabilite în cadrul proiectului de remediere (…), care a fost contractat de CNAIR SA după rezilierea contractului de lucrări. Aceste lucrări sunt în afara platformei drumului și nu afectează desfășurarea traficului rutier pe autostradă”, mai arată reprezentanții CNAIR pentru Turnul Sfatului.
Cât de prost? Greu de precizat

Pentru a constata cât de prost au lucrat cei de la Salini Impregilo SpA, autoritățile au lansat o licitație la începutul lunii aprilie 2016, având drept obiect ”Expertiză tehnică asupra lucrărilor executate pentru obiectivul Autostrada Orăştie - Sibiu, lot 3, cuprins între km 43+855 – km 65+965, în lungime de 22,11 km”. După amânări repetate ale termenului limită pentru depunerea ofertelor, la licitație s-a înscris o singură asociere, formată din SC Spc Elite Consulting SRL din Iași, Eerre.vi.a. Ricerca Viabilita' Ambiente și Pro Iter-Progetto Infrastrutture Territorio, ambele din Italia. Acestea au cerut 1,66 de mil. de lei, fără TVA, pentru expertizarea celor 22 de km de autostradă, dar oferta le-a fost respinsă din motive procedurale: garanția de participare la licitație era expirată (cei de la CNADNR au extins de trei ori termenul de depunere a ofertelor). Firmele au contestat respingerea ofertei lor, dar CNSC le-a respins contestația.

CNAIR a anulat licitația rămasă fără ofertanți pe 4 octombrie.

”În prezent, CNAIR SA este în tratative cu reprezentanții Băncii Europene pentru Investiții, în vederea contractării acestor servicii prin intermediul BEI. Se estimează că, la începutul anului 2017, BEI va avea finalizate toate procedurile astfel încât să poată demara realizarea acestei expertize”, mai comunică autoritățile la solicitarea ziarului Turnul Sfatului.
redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-12 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-7 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-8 autostrada-redeschidere-1 autostrada-saliste-cunta

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

xxx

Acum 6 ani

puneti nota de plata lui ponta rus sova si toti celor care au fosti implicati in treaba la nas sa vada ce lucru bun sa executat si sa plateasca din banii lor..
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Pai o să plătească dar tot din banii tăi numai să vină la putere! Dar asta se rezolva că e plina tara de asistați, anteniști, comuniști, baroni și pomanagii care să-i voteze!
Raspunde

NICI O SCHIMBARE

Acum 6 ani

tara condusa de neispraviti,si uite ca ne place .....ne fac astia de 27 ani,si nu se opresc....ne place !!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus