Duminică,
17.08.2025
Partial Noros
Acum
30°C

Restaurant Union. Aceeași Mărie cu altă pălărie

Restaurant Union. Aceeași Mărie cu altă pălărie

Generații întregi au venit aici la o cinzeacă prin anii 90, la un biliard prin 95, ori la un club vremelnic până în 2005. Dintr-o scorbură de bar în care nu găseai decât niște drojdieri ceva mai spălați, Unionul s-a transformat de ceva vreme într-un restaurant cu mâncare decentă. Nu foarte special, nu cu mâncare care să te dea pe spate, nu cu prețuri care să te îmbie să te abonezi aici, ci doar în media destul de joasă a restaurantelor din centrul Sibiului. O medie care se aprovizionează în grup de la Metro și care împarte aceeași gașcă plictisitoare de bucătari specializați undeva pe la Cercul Militar.

De câteva săptămâni, Unionul a ieșit dintr-o restaurare generală. S-au schimbat niște mese și niște scaune, s-a dat cu o lavabilă, totul pare ceva mai nou. Dar nu deosebit. Pare ca sufrageria unui șofer de camion care a fost prin Germania și a văzut niște locuri pe lângă autostradă. Dar un șofer care nu s-a despărțit niciodată la mai mult de 50 de metri de camionul pe care-l îndrăgește și căruia i-a dat probabil și un nume. Costel.

Ne-am așezat la o masă lângă fereastră, pentru că ce poate fi mai frumos decât să privești Piața Mică, tihnit? Nu am prea văzut-o, pentru că în fața restaurantului, pe post de terasă se întinde un cort acoperit din toate părțile. Și care acoperă, desigur, și priveliștea. Atmosfera a fost și mai bine încinsă de boxa poziționată la câțiva centimetri de masă. Și din care răsunau insistent ritmuri de clubbing. Gusturile nu se discută, e adevărat, dar cine și-ar dori să asculte muzică de club, în timp ce ia masa la un restaurant în oraș? Nu numai că ne-a enervat în timp ce așteptam, dar a făcut așteptarea și mai iritantă: secunda și beat-ul, secunda și beat-ul, secunda și beat-ul...

Am încercat o ciorbă de pui și a fost așa cum ziceam mai sus: decentă. Cu de toate cums scrie regulamentar în rețetă, dar cu nimic special. Ceva să ții minte locul și să mai dai o tură când ți-e foame și cauți un loc drag. Și ca orice jnapani de prin partea locului, îți aruncă în scârbă pe nota de plată smântâna și ardeiul iute. Nu cred că s-au îmbogățit cu cei doi lei adăugați în notă, însă s-a simțit de departe obrazul gros de Piața Mică.

restaurant-union-1

Am luat și o porție de tocăniță de vițel cu mămăliguță și am găsit același ton. Carne puțin nefăcută, un sos ce părea proaspăt scos din conservă. N-a fost rău pentru o crâșmă de pe DN10, dar pentru centrul Sibiului, la 41 de lei cu tot cu mălaiul fiert și bolul de murături asortate. O fi fost scumpă lavabila de albastru – ciel, dar cât de lacom să fii să încerci să-ți scoți banii din prima lună?

Ca să nu zică oamenii că am mâncat o pită și ne-am dat cu părerea, am mai încercat ceva: mușchiuleț de porc sibian. Nu aveam idee ce ar putea însemna asta, dar mă așteptam la un fel greoi, având în vedere ingredientele enumerate: mușchiuleț, smântână, cașcaval, șuncă, ciuperci, sos tarhon... Drept pentru care nu am mai comandat nimic altceva.

Bun la gust, dar nu spectaculos, mușchiulețul seamănă izbitor cu un cordon bleu reinterpretat. La care adăugăm ciuperci și sosul de tarhon, în fond o salată de murături cu maioneză și cu tarhon în oțet. Mâncare plină de calorii, pentru sibieni hotărâți care s-au întors, nemâncați, după două zile de munci ale câmpului. Dacă nu sunteți în această situație, pregătiți-vă de două zile de mers pe jos, altfel nu veți scăpa de senzația de stomac plin, greu și saturat.

Despre preparat, nimic de rău, nimic de bine. Decent, să-ți stăpânească foamea, dar fără să te surprindă cu nimic.

Dacă ar fi ceva de apreciat, ar fi servirea. O doamnă cu zâmbetul pe buză ne-a avertizat din start că sunt câteva mese rezervate de un grup și dacă nu ne grăbim cu comanda s-ar putea să dureze. Nu a durat absolut nimic, totul a venit uns, ca pe tavă. Din acest punct de vedere, nimic de reproșat.

Am plătit 111 lei plus ceva pentru doamna care ne-a servit. Au intrat aici două sticle de apă – 12 lei, ciorba de pui – 8 lei, smântâna și ardeiul iute – 4 lei, mușchiul de porc – 31 de lei, cartofii aurii care au însoțit carnea – 7 lei, salata de ardei copți din conservă – 8 lei (cât costa tot borcanul made in Bulgaria) tocănița de vițel – 28 de lei, mămăliga – 6 lei (cât un kil de mălai), murăturile asortate 7 lei – cât un borcan, la fel de neam bulgăresc.

Dacă ne întoarcem? Numai dacă e un permanent 1 Decembrie în Sibiu și totul e plin, mai puțin o masă lângă geamul de unde nu se vede nimic și de unde bubuie o boxă a club distrus din Mamaia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

8 comentarii

Turist

Acum 8 ani

minunat articolul...pacat ca nu ati specificat ca in acea terasa numita cort cu acoperis si niste pereti care va cam lua privelistea se fumeaza cu nonsalanta...oare politia locala si isu cam.unde sunt??sau legea nu e pt toti??tupeu maxim sa se fumeze in nasul primariei si nimeni sa nu ia nici o masura...defapt de ce ne mai miram...Romania tara tutoror posibiliatilor!!!
Raspunde

Nico

Acum 8 ani

Dacă treceți pe lângă geamul de la bucătărie și aruncați o privire e clar că nu mai intrați să mâncați. Arată oribil, zici ca e o bucătărie de la tara...
Raspunde

cartus

Acum 8 ani

cu soferul de camion ce a-ti avut?
Raspunde

ToTo

Acum 8 ani

Un foate placut articol ! Pacat insa pentru acest local de legendă, care se confundă cu romantismul evului mediu si care, datorita locatarilor spatiului, incearca din rasputeri sa isi renege istoria si sa para un restaurant shic, un loc de fitze care sa isi merite locul printre pretentioasele cârciumi din piața mică. Oricum nu este rau deloc, bine ca nu s-a transformat in bancă sau farmacie, sau în casino.
Raspunde

marius

Acum 8 ani

Niste hoti ordinari...am fost 4 persoane sa mancam ciorba si am fost intrebati daca dorim paine si ceapa...si am spus bineinteles DA. La final cand a venit nota de plata, surpriza: 4 ciorbe cu 3 boabe de fasole si indoita cu apa=44 lei, 2 farfurii cu 3 felii de ceapa si 7 jumatati de felie de paine: 32 lei. Sa va fie rusine...daca mergeti sa mancati, sa va luati ceapa si paine de acasa...Nu mai merg ever si nici nu recomand.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Ultima data cand am mancat acolo se dadea placinta cu branza cu 2,80 lei/suta, iar berea era 3 lei. Un snop de tigari (8 tigarete Carpati), un leu. Intrebarea era: mancam o placinta sau mai bem o bere? Prin anii 80 ai secolului trecut. Acolo merg sa beau cafei, si sa dreg amintiri. Restaurante unde se manaca bine sunt destule prin Sibiu.
Raspunde

Pop

Acum 8 ani

Si langa era cafea la nisip la un moment dat :-) Vremuri frumoase , din multe puncte de vedere ...
Raspunde

Codrut

Acum 8 ani

Un printscreen dupa articol era bina sa il trimiteti si domnului patron.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus