Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Drama din Cristian. A ars casa celei mai sărace familii

Drama din Cristian. A ars casa celei mai sărace familii

Cu lopețile în mână și plini de cenușă. Așa i-am găsit pe cei șapte membri ai familiei Tănase. Le-a ars casa duminică seara, înainte de Moș Nicolae. Primarul Seuchea era și el acolo. Împreună așteptau buldozerul să curețe molozul. Până acum câteva zile, aici, era o casă din lemn, cu o singură cameră. „Am avut noroc. Acum poate mai stăteam și la priveghi, nu mai făceam curățenie”.

Georgeta are 34 de ani și este mama a șapte copii, patru băieți și trei fete. Cel mai mic copil are trei ani, iar cea mai mare, Roxana, este căsătorită. Împreună cu trei copii și încă unul pe drum, ea locuiește la doar câțiva metri distanță de mama și de frații ei, iar în momentul incendiului, toți erau la ea.

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-9

„Nu facem foc în ambele locuri, că nu are rost să cheltuim atâtea lemne și eram acolo cu copiii. Am încălzit și apă să dau la porci tot la ea și trebuia să merg să le dau. Un vecin a strigat că arde, și atunci am ieșit afară”, povestește Georgeta.

Două încăperi, dintre care una este bucătăria. Atâta are casa în care dorm acum 12 oameni. Cum pășești pe covoarele roase, îți dai seama că dedesubt e pământ. În casă nu e frig, dacă stai lângă soba cu lemne. Într-un colț, merge o mașină de spălat. „Am întins deja niște haine și am băgat din nou. Sunt mulți copii și acum am primit și niște ajutoare și trebuie spălate”, ne spune Roxana de îndată ce am intrat în odaie.

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-20

O pisică stă ghemuită lângă soba din colț. „Ea a scăpat din incendiu. A ieșit din foc. Și-a pârlit toată blana, dar măcar e vie. Am mai avut una, dar ea a ars”, spune Georgeta. Pisica ar mai avea șapte vieți, după ce a scăpat din incendiu și din gura unui câine care a lăsat-o cu o coastă ruptă.

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-21

Când am întrebat unde dorm, ne-au arătat cu degetul spre cealaltă odaie. La fel de mică și aceasta, cu o canapea și un televizor ce se auzea pe fundal. „Ne culcăm pe jos. Am mai primit două saltele de la o vecină, dar până acum am dormit pe pături și cum am putut. Măcar aveam un acoperiș deasupra capului”, spune Georgeta.

Cei de la primărie le-au făcut rost și de câteva paturi, până reușesc să reconstruiască casa. „Sperăm să terminăm casa aceasta de reabilitat cât mai repede. Să-i punem acoperiș și să o mobilăm. Nu e mare, dar până la primăvară, e o soluție bună. Eu am vrut să le plătesc chirie, dar ei nu au vrut să se mute de aici și nu îi pot obliga”, povestește Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian. La primăvară le va construi o casă mai încolo, pe câmp, „e cea mai săracă familie din localitate, trebuie să rezolvăm cumva”, mai spune el.

primar-seuchea-familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-6

„Facem curat și cel târziu de luni ne apucăm să facem acoperișul, geamurile și o ușă. Spălăm, dezinfectăm și facem totul bine. Le aducem mobilier, paturi. Spre după amiază vine cineva cu zece saci de haine, de la Asociația Philadelphia și din Germania. La ce comună mare avem, ar fi culmea să nu ajutăm”, spune Gheorghe Pipernea, viceprimarul comunei.

Chiar dacă viața i-a încercat destul de greu, iubirea îi ține puternici și încrezători. Fata cea mare nu s-a distanțat de frații și mama ei chiar dacă s-a căsătorit. Au crescut împreună, într-o singură familie. „E greu, dar ce să fac? Unde să-i las, unde să-i trimit? Erau la mine când a luat foc casa. Am avut noroc. Acum poate mai stăteam și la priveghi, nu mai făceam curățenie”, spune aceasta.

„Baba”, spune fetița de șase ani în timp ce-și îmbrățișează bunica și zâmbește cu gura până la urechi. „Niciodată nu mi-a spus bunică. Așa mi-a zis mereu, Baba și lui bunică-su, Moșu”, povestește Georgeta.

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-22

Incendiul a pornit de la câteva scântei scăpate pe coșul de fum neizolat. Lemnul a luat foc imediat. Pe lângă casă, a ars și cotețul în care se aflau doi porci, dar au fost salvați la timp de către vecini. Acum, se gândesc să taie unul, să aibă ce să pună pe masa de Crăciun. „Dumnezeu așa a vrut. Bine că nu am pățit noi nimic”, spune Georgeta. Bărbatul cu care are copiii este în închisoare de trei ani, iar anul acesta de Crăciun trebuie să vină acasă. Femeia spune că s-a bătut cu cineva și așa a ajuns acolo.

Mihai are 12 ani și își amintește de bicicleta pe care abia de o lună și-a cumpărat-o cu un milion jumătate. Acum a ars și ea, dar își dorește de la Moș Crăciun alta, chiar dacă nu mai crede de mult în moș. „O să merg la colindat, iar cu banii pe care o să-i strâng vreau să-mi iau altă bicicletă”, spune băiatul.

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-14

Băiatul cel mare, Ionuț, este singurul care aduce banii în casă. Are 21 de ani și lucrează ca electrician în Sibiu. Îi vine greu să vorbească despre ce s-a întâmplat. „Asta e, nu avem ce face. De luni nu am mai fost la lucru. S-a întâmplat ce s-a întâmplat și am stat să facem curățenie”, spune băiatul. Și cei de la firma unde lucrează au fost pe aici și îi vor ajuta la reconstrucția casei.

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-2

Comunitatea locală s-a mobilizat prima și, pe lângă ajutorul primăriei, Georgeta și copiii ei au primit mâncare și haine. Cei care vor și pot să ajute, pot suna la Primăria din Cristian, la numărul 0269579101.

foto Silvana Armat

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-8 primar-seuchea-familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-10 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-3 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-4

familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-19 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-18 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-17 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-16 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-15 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-13 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-12 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-7 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-24 familia-tanase-cristian-casa-arsa-copii-23

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Țigan

Acum 7 ani

Fff rău ca primarul ajuta asemenea țigani ciorditori si pușcăriași......vai de mama lor.... asemenea exemplare nu trebuie să îi ajutăm
Raspunde

Debandada

Acum 7 ani

Mi se rupe inima de copiii aia nevinovati, dar sa nu ai ce pune pe masa si sa faci 7 copii mi se pare inconstienta. Bine ca protectia copilului s-a autosezizat si va lua masuri pentru protectia minorilor... ....vezi sa nu. Genul asta de oameni ar trebui sterilizati! Mai rau e ca le dam apa la moara si ei cred ca pot sa faca ce vor fara consecinte ....ca oamenii milosi ii ajuta...total gresit...in loc sa ajutam copiii noi incurajam fenomenul.
Raspunde

PMB

Acum 7 ani

Daca cei ce au postat aici cu atatea rautate sunt oameni, eu nu sunt din acelasi trib feroce cu ei. Rusine, daca cunoastei cuvantul. Tiganii nu sunt fiinte umane??
Raspunde

Debandada

Acum 7 ani

@PMB : Cu stima, dar vorbesti la plural...nu am folosit nici cuvantul tigan si nu cred ca am fost nici rau. Nu avem metode de contraceptie bine puse la punct pt familiile defavorizate iar copii care ies in numar mare din aceste familii sunt CHINUITI ! Din ce zici reiese ca e OK sa ai 7 copii pe care nu ai cu ce sa ii hranesti, sau sa ii imbraci si nu ai cum sa ii trimiti la scoala, ca e OK sa folosesti un copil la munca, ca e OK ca acel copil sa traiasca in mizerie si sa nu aiba un viitor.....atunci da....sa imi fie rusine ca nu sunt de acord cu tine. Aspectul social nu are nimic de a face cu rasa...dar copii asta nu au nici un viitor !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus