Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

De ce să mă duc la vot? (P.E.)

De ce să mă duc la vot? (P.E.)

Paradoxul este că în România minoritatea decide, pentru că mai puțin de 50% dintre alegători sunt de așteptat să meargă la vot în decembrie. Motivele pentru această situație sunt, de fapt, invocate de fiecare dintre cei care spun că n-or să mai aleagă: lipsa de interes și o clasă politică compromisă. Nu trebuie să argumentezi că lucrurile stau altfel, pentru că e greu de negat evidența falimentului instituțiilor politice din țara noastră, dar e important să vedem că tocmai această situație ne obligă să facem ceva. Rațional este să mergem la vot, oricât de straniu ar suna. O să încercăm să răspundem fiecărui tip de refuz în parte.

„Nu mă interesează politica, așa că, n-o să merg la vot.”

Este replica celor pe care nu-i interesează cine-i deputat, nici ce alianțe politice se anunță, nu se uită la televiziunile de știri și se feresc de discuțiile pe tema asta.

O situație extrem de plauzibilă și de legitimă. Interesul pentru viața politică mănâncă timp, energie și nervi. Politicienii sunt, de cele mai multe ori, anoști, inepți și inconsistenți. Și apoi, așa cum nu toată lumea e interesată de sport sau de muzica clasică, de ce ar fi atrasă de politică.

Dar poate vrei să poți circula pe autostrăzi, sau te preocupă defrișările sau îți dorești ca echipa te de fotbal să joace pe un stadion decent. Faptul că nu te interesează ce a mai declarat unul sau altul dintre politicieni nu înseamnă că nu te interesează politica. Politica e despre politici, despre distribuția resurselor către diferite zone ale vieții. Dacă îți pasă de grădinița copilului sau de modul în care îți procuri medicamentele, te interesează politica, fie că îți place sau nu. Iar in acest caz, a nu merge la vot e echivalent cu: “nu mă interesează nimic, dar chiar nimic!”

“N-are nici un sens, toți sunt la fel”

Așa pare, acum după mai bine de 25 de ani de democrație. Am avut parte de o clasă politică nediferențiată, formată din politicieni corupți şi incompetenți. Dar, ca orice generalizare, afirmația asta este eronată. Așa cum greșite sunt și cele care susțin că la fel sunt toți tinerii, toții corporatiștii, toţi preoții sau polițiștii. Cred că nimeni nu poate spune că între Iliescu, Constantinescu, Băsescu sau Johannis nu sunt diferențe. În realitate, ce îi apropie pe toți este că au dezamăgit mai mult sau mai puțin. Fiecare dintre ei și toți ceilalți au eșuat în a confirma ceea ce se aștepta de la ei. Da, din acest punct de vedere, sunt la fel.

Aici trebuie să ținem cont, însă, de două lucruri care reașează perspectiva. În primul rând, de-a lungul timpului, de la anumiți oameni nu am avut nici un fel de speranță. Am avut pretenții de la la unii și nici una de la ceilalți. Aste este prima dovadă că nu sunt toți la fel. Atunci când Dragnea afirmă că este îngrijorat de faptul ca PNL și USR ar pregăti fraudarea alegerilor, nu ești dezamăgit. Poți fi stupefiat de tupeul său, iar asta îl diferențiază de alții din politică. Ești, în schimb, decepționat de prestația celor de la care ai pretenții. Acest tip de senzație e dovada că politicienii sunt diferiți.

În al doilea rând, este problema iluziei noastre cu privire la politicieni. Eroii salvatori, personalitățile providențiale, oamenii de stat proeminenții, vizionarii sunt excepțiile istoriei, nu regula ei. Realitatea politică, indiferent de țară, este mult mai prozaică. Avem de ales între oameni mai buni sau mai răi, în funcție de momentul istoric în care ne aflăm, de gradul de cultură civică a societății, de gradul de educație a populației, de situația economică și așa mai departe. În România, din păcate, am avut de ales între grade diferite ale incompetenței, am trăit cu alternativa răului celui mai mic. Dar e foarte important să ținem cont că el era opozabil răului mai mare. Nu pare o mare diferență, dar este. Nu căuta infailibili, nepătați, căci ei sunt o utopie. Caută pe cel ce pare mai credibil, care e mai puțin compromis. Așa neînsemnat cum pare, gestul de a discerne într-o masă nediferențiată este esențial.

“Nu mă duc la vot pentru că m-am săturat să mai fiu mințit și luat drept prost”

Da, realitatea ne-a arătat că, până în acest moment, regula după care am funcționat în relația cu clasa politică a fost unidirecționată. Noi ofeream voturi și încredere, iar la schimb primeam minciuni și promisiuni neonorate. Da, am fost luaţi de fraieri şi e greu să susţii altceva. În acest caz, se poate însă pune problema abandonului, a resemnarii? Pentru că, în felul ăsta, singurii care ies în câștig sunt ei, mincinoșii.

Situația seamănă cu cea din Prostia omenească, în care două femei se văitau că poate să cadă drobul de sare pe bietul copil. A constata un pericol și a te complace într-o jale pasivă este păgubos. Atunci când cineva te-a înșelat și are șansa să ajungă din nou la putere, trebuie să faci tot ce poți pentru ca asta să nu se întâmple. E o naivitate să crezi că, dacă tu nu îl votezi, odată ajuns la putere n-o să fii în continuare fraierul lui. Așa că, votezi cu altcineva, cauți alternativa, ești obligat să o faci.

Marian Coman

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1126

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, nici macar tu nu crezi ce spui....Esti de toată jena, parol !! Putintica răbdare sa mai ai, si te vei convinge singur....
Raspunde

io

Acum 7 ani

alta sleahta de nimicuri care vrea la ciolan. usr-ul asta se plangea ca e sarac, ca nu are infrastructura etc etc. iata, acum baga bani in publicitate, promoveaza nulitatile, adopta tipicul celorlalte partide vechi. ce vor de fapt acesti indivizi? vor si ei sa-si asigure felia. as vrea sa votez oameni care, inainte de a face politica, au facut ceva pentru oras, judet, tara. ce au facut nulitatile astea? nimic. dar vor si ei putere, deh, ca o sa faca de acum incolo. prostire pentru toti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus