De aproape două săptămâni la Păltiniș se schiază. Temperaturile scăzute, ninsoarea ocazională și interesul administratorilor complexului Arena Platoș, care au folosit la maxim tunurile de zăpadă, toate au făcut ca turiștii să se bucure deja de iarnă. La Jina condițiile atmosferice au fost aproape identice, însă dezinteresul autorităților locale face ca pârtia de schi, în care s-au investit peste șase milioane de lei din bani publici, să stea închisă.
Pârtia de schi de la Jina a fost inaugurată în 11 decembrie 2013 de o mulțime de politicieni locali. S-au înghesuit să o declare deschisă mai mulți consilieri județeni, prefectul de la acea dată, Ovidiu Sitterli, deputatul Mircea Cazan și mulți alții. L-au adus chiar și pe Ghiță Ciobanul, care era vedetă în plină ascensiune. „Mărginimea Sibiului este un brand care trebuie valorificat și promovat. Potențial există, dar important este ca turiștii să viziteze zona, să aibă facilități de cazare și acces la divertisment”, declara atunci prefectul Ovidiu Sitterli. Astăzi nu este nici urmă de turist și pârtia a devenit un deal obișnuit. Primarul Iancu Beschiu ridică din umeri și dă vina pe vreme. ”Pârtia nu e deschisă că nu e zăpadă. A viscolit acum vreo săptămână, dar numai a nins așa, de vreo doi, trei centimetri și cum a mai bătut vântul pe unele locuri este de cinci centimetri zăpada, pe altele nu e deloc. Dacă ninge, noi îi dăm drumul, dar să ningă bine”, a declarat Beschiu pentru Turnul Sfatului. L-am întrebat de tunurile de zăpadă, cumpărate tot în cadrul proiectului ”Schi pe muntele din Jina”. ”Avem tunuri de zăpadă, dar dacă nu e strat mai mare de zăpadă nu avem ce face cu ele, că tunurile sunt pentru surplus, să mai nivelăm, nu ne putem baza pe ele să facem un strat consistent”, spune primarul. În condițiile acestea, singurii care s-au încumetat să folosească pârtia au fost copiii din sat, iarna trecută. ”Schiori mai puțini au fost, nu prea vine lumea. Au fost mai mulți localnici, copii de pe la noi de prin comună”, a mai completat Iancu Beschiu.
Date tehnice Lungime: 540 metri, lățime 26 metri Diferență de nivel plecare-sosire: 950 m – 870 m Transport pe cablu: 1200 persoane pe orăPârtia a costat 12.422.192 lei, dintre care 6.056.644 lei au reprezentat contribuția Uniunii Europene. Printre rezultate vizate și asumate în proiect se numărau ”creșterea cu 20 la sută a numărului de pensiuni din zonă și creșterea cu 50 la sută a numărului de turiști”. De asemenea, fiind proiect finanțat cu bani europeni, pârtia trebuie să rămână deschisă cel puțin cinci ani de la inaugurare. ”Exploatarea pârtiei intră în responsabilitatea autorităților locale. Prin tot ce a însemnat finanțare pe partea de construcție și dotări proiectul s-a încheiat în 2013, iar din acel moment întreținerea, utilizarea și modul de funcționare aparține de autoritățile publice locale. Într-adevăr obiectivul trebuie să fie disponibil pentru funcționare, în anumite condiții de siguranță, cinci ani de la data inaugurării, însă cât timp țin dânșii deschis pe an nu este specificat, nu este o cerință în proiect”, au explicat reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, de la Alba-Iulia.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Uniunii Europene , Mircea Cazan , marginimea sibiului , jina , Turnul Sfatului , Primarul Iancu Beschiu , La Jina , iancu beschiu , Ghiță Ciobanul , Fonduri Europene , Ovidiu Sitterli , Arena Platoș , Dezvoltare Regională Centru , Keith Schilling , pârtie , investitie publica
Vizualizari: 7775
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Muresan
Acum 5 ore
Rob
Acum 6 ore
Asdfasdf
Acum 6 ore
Pixelul albastru