Luni,
17.03.2025
Ninsoare
Acum
1°C

Un singur candidat pentru postul de administrator al județului. Și nu e Șovăială, ci primarul din Marpod

Un singur candidat pentru postul de administrator al județului. Și nu e Șovăială, ci primarul din Marpod

Sebastian Dotcoș (foto dreapta), primarul comunei Marpod, este singura persoană care și-a depus dosarul în cadrul concursului pentru re-ocuparea postului de administrator public al județului Sibiu.

Înscrierea lui Sebastian Dotcoș, primarul liberal al comunei Marpod, apare după ce în urma alegerilor locale din acest an, numele lui Constantin Șovăială – fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu – era vehiculat drept candidat ”cu susținere” pentru postul de administrator public al județului. Cel care ocupă acest post are responsabilități ridicate la nivelul CJ Sibiu, inclusiv cele de direcționare și cheltuire a banilor publici (dar nu pentru contracte cu o valoare mai mare de un milion de lei). Prin delegare din partea președintelui CJ Sibiu, administratorul public poate deveni chiar ordonatorul principal de credite al instituției județene.

”Încă nu sunt hotărât”

Comisia de concurs condusă de secretarul județului, Cristina Linde, și din care face parte și un vicepreședinte al CJ Sibiu, Wiegand Fleischer, a comunicat în dimineața zilei de miercuri că selecția de dosare depuse pentru postul de administrator public a fost încheiată. Și că singurul dosar depus, cel al lui Sebastian Toader Dotcoș, a fost declarat admis. Prin urmare, acest singur candidat va fi cel așteptat la următoarele două probe: o probă scrisă și, mai apoi, un interviu. Proba scrisă este programată a avea loc vineri, dar primarul din Marpod spune că nu este tocmai hotărât să meargă mai departe. ”A fost o idee. Și greu m-am lăsat convins, sincer, încă nu sunt foarte hotărât”, spune Sebastian Dotcoș pentru Turnul Sfatului.

Sebastian Dotcoș este la al patrulea mandat de primar al comunei Marpod, procentele cu care el a fost ales fiind de fiecare dată mai mari decât cele anterioare: de la puțin peste 50% la prima candidatură, a urmat un rezultat de 73%, apoi 74%. Anul acesta, Sebastian Dotcoș a fost reales în funcția de primar cu un procent de aproape 90% din totalul voturilor exprimate. ”Cred că experiența mea în administrație poate ajuta județul. Mi-am depus dosarul, dar până la concurs mă mai gândesc”, a mai declarat Dotcoș.

Proba scrisă programată vineri constă în redactarea unei lucrări și/sau rezolvarea unor teste grilă și nu poate depăși trei ore. În cadrul interviului vor fi verificate, printre altele, abilitățile și cunoștințele impuse de funcție, capacitatea de analiză și sinteză, motivația, comportamentul în situații de criză și capacitatea de a lua decizii, precum și capacitatea managerială.

Până în 2020

”Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management, încheiat în acest sens cu președintele Consiliului Județean, atribuții de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor de interes județean. Președintele Consiliului Județean poate delega către administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite”, este o descriere minimalistă a postului de administrator public al județului. Contractul de management poate fi încheiat pe o perioadă cuprinsă între unu și patru ani, dar nu pe o perioadă mai mare decât cea a mandatului președintelui CJ în funcție. Eliberarea din funcție a administratorului poate fi făcută la expirarea contractului de management, în urma demisiei, dar și în urma revocării din această funcție pe baza unei dispoziții emise de președintele CJ Sibiu.

Potrivit criteriilor adoptate, cei care aspiră la o astfel de funcție trebuie să aibă studii universitare în domeniul științelor juridice, administrative, economice sau inginerești. Vechimea în specialitatea urmată trebuie să fie de minim cinci ani, iar în ceea ce privește cerințele specifice postului se menționează ”disponibilitatea pentru deplasări și disponibilitatea pentru program flexibil”.

La inițiativa Danielei Cîmpean

Postul de administrator public al județului Sibiu a fost înființat în al doilea mandat al președintelui Martin Bottesch, cel care l-a susținut pe această funcție pe Iosif Moldovan, fost vicepreședinte al CJ Sibiu. În 2012, după ce Martin Bottesch a pierdut președinția CJ Sibiu în fața lui Cindrea, acesta din urmă a renunțat la Iosif Moldovan, iar postul de administrator public a rămas vacant.

Alegerea Danielei Cîmpean în funcția de președintă a CJ Sibiu în acest an a dus, încă din prima ședință ordinară condusă de aceasta, la adoptarea unui nou regulament referitor la administratorul public al județului. Surse din rândul liberalilor arătau la începutul acestei veri că pentru acest post se pregătește Constantin Șovăială, fost vicepreședinte al CJ Sibiu care, în actualul mandat, a renunțat la funcția de consilier județean. Daniela Cîmpean l-a ”ținut aproape”, oferindu-i postul de consilier al președintei CJ Sibiu. În toamna acestui an, însă, numele lui Șovăială a apărut pe listele de candidați ale PNL pentru Camera Deputaților, iar în urma alegerilor de duminică Șovăială a fost ales deputat.

Foto: pagina de Facebook a Ralucăi Turcan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

M

Acum 8 ani

A mers acest domn Sebastian....iar faptul ca a reușit sa asfalteze si drumul de intrare in Marpod ( ce tine de CJ ,in mandatul lui Cindrea,cand penalul era suspendat ) e si mai tare....deci...da se poate.....si asta pt cei care in afara de a se plânge nu stiu nimic......cu excepția campaniei electorale cand e lapte si miere
Raspunde

...

Acum 8 ani

Dar bronzatul acela cine e?
Raspunde

ultima stire

Acum 8 ani

umbla vorba ca cei 2 sunt combinati. iar "bronzatul" e primarul din gura raului, om gospodar si destoinic
Raspunde

...

Acum 8 ani

Care cei doi? Primarii?
Raspunde

Marian

Acum 8 ani

Din cate am auzit Marpodul s-a mișcat foarte bine în ultimii ani ceea ce înseamnă că acest domn are inițiativă și idei despre cum se poate face o administrație eficientă. Consiliul județean totuși nu este o comună așa că pentru el va fi o mare provocare care fie îl va consacra fie îl va distruge. Oricum eu îi doresc ”baftă” ... indiferent de decizia pe care o va lua.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus