Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Curtea de Apel i-a achitat pe toți cei trimiși în judecată în Dosarul licitațiilor trucate. Definitiv

Curtea de Apel i-a achitat pe toți cei trimiși în judecată în Dosarul licitațiilor trucate. Definitiv

Condamnați la câte doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sibiu, toți reprezentanții Primăriei Ocna Sibiului trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost achitați.

Achitarea a fost pronunțată în cursul zilei de 15 decembrie, de către Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost atacată cu apel hotărârea pronunțată de Judecătoria Sibiu, după un proces de un an și jumătate. ”Admite apelurile declarate de inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan (foto principală), Cristea Ioan şi Besoiu Ioan Petru împotriva sentinţei penale nr. 551/19.10.2015 pronunţate de Judecătoria Sibiu în dosarul nr. 3563/306/2014. Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată, în ce priveşte soluţiile de condamnare a inculpaţilor pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în hotărârea Curții de Apel Alba. Magistrații Curții au menținut și achitarea - pronunțată și pe fond - în ceea ce o privește pe Florentina Pribeagu, fost funcționar în cadrul Fiscului sibian.

”Ați sunat să vă cereți scuze?”

Administratorul orașului Ocna Sibiului, Constantin Muntiu Ciocoiu, fostul viceprimar Gheorghe Banciu, fostul expert în achiziții publice Florin Orlățan (fost subprefect și, mai apoi, șef de cabinet al prefectului Sibiului), referentul Ioan Cristea și expertul cooptat de la Alba Iulia – Ioan Petru Besoiu - au fost trimiși în judecată în primăvara lui 2014 (detalii aici). După cum Turnul Sfatului scria încă din 2012, cei cinci au făcut parte dintr-o comisie de licitație pentru închirierea pe 25 de ani a unor terenuri din zona lacurilor sărate, terenuri pe care să fie amenajate terase sezoniere.

Licitația a fost câștigată de apropiați ai celor din conducerea Primăriei de la Ocna Sibiului (SC Rareș SRL, societate angajată și în proiectul reabilitării lacurilor, și SC Caraiman SRL – unul dintre asociați este nașul de cununie al fiului lui Constantin Ciocoiu), în timp ce reprezentanții Ivan Group SRL, spre exemplu, au fost descalificați pe motive procedurale (în condițiile în care a avut cele mai mari oferte). Rezultatul licitației organizată în noiembrie 2011 a fost anulat în 2014 de Curtea de Apel Timișoara, dar imensele terase sezoniere construite din lemn la Ocna Sibiului au rămas așa, având în vedere încurcatele ițe ale situației.

Constantin Muntiu Ciocoiu crop Constantin Muntiu Ciociu așteaptă scuze din partea presei

Turnul Sfatului a încercat să îi contacteze telefonic pe cei achitați de Curtea de Apel. Singurul care a răspuns este Constantin Muntiu Ciocoiu. ”Ați sunat să vă cereți scuze? Că m-ați făcut șmenar fără să fiu judecat definitiv? De aceea m-ați sunat? Dacă nu de aceea, mai sunați o dată și cereți-vă scuze”, a scurtat discuția Ciocoiu, făcând referire la titlul dat articolului care relata condamnarea lui și a celorlalți inculpați din dosar, de către Judecătoria Sibiu.

Dosar ”politic”

”Să o spunem pe cea dreaptă: Ivan Group este o firmă din apanajul PDL și ar fi trebuit să câștige, dar în alte vremuri, atunci când PDL câștiga tot. Voiau și acum să câștige, culmea, la o primărie PSD”, arăta avocatul lui Florin Orlățan, la unul din ultimele termene de la Judecătoria Sibiu.

Varianta politică a fost susținută și de Gheorghe Banciu, profesor de sport și viceprimar al orașului la data organizării licitației, pe urma căreia a fost construit rechizitoriul de procurori. ”Eu zic că da, categoric da (este o sentință politică – n.r.). Altfel nu aveau niciun motiv să ia hotărârea pe care au luat-o. De la capătul locului de când au început acel dosar s-a văzut”, declara Gheorghe Banciu pentru Turnul Sfatului, după pronunțarea Judecătoriei Sibiu, desființată acum de Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2015/10/19/dosarul-licitatiilor-trucate-de-la-ocna-toti-smenarii-din-primarie-inchisoare-cu-suspendare-hotararea-nu-e-definitiva/

http://www.turnulsfatului.ro/2015/09/27/procesul-sefilor-din-primarie-la-final-de-la-n-am-facut-la-procurorul-diavol/

http://www.turnulsfatului.ro/2012/04/29/terasele-din-ocna-sunt-quot-aranjate-quot-pentru-urmatorul-sfert-de-veac/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zzz

Acum 5 ani

adica "culmea, tocmai la o primarie PSD vor astia sa castige, nu stiu ca si noi avem firmele noastre?". cam asta e mentalitatea de comunist vopsit
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea,"noi" nu mai insinuăm chiar nimic-nimic?....Doamne, da' cu ce-am greșit ?....
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Din păcate, fără să avem motivările instanțelor, nu putem ști exact ce s-a întâmplat și de ce s-au dat decizii de achitare. Spre exemplu, acum câteva luni Curtea Constituțională a decis că „abuz în serviciu” este doar dacă „îndeplinirea în mod defectuos” care e în textul codului penal nu poate fi interpretată constituțional decât dacă se referă la încălcarea legii primare (adică legi și ordonanțe). E o bună posibilitate să fi avut așa ceva și aici, și atunci n-avem nici dosar politic, nici greșeală a procurorilor, nici vreo decizie strâmbă a instanței. Dar, repet, motivările trebuie obținute și atunci o să știm precis ce a fost cu dosarul ăsta.
Raspunde

Jus

Acum 5 ani

Din păcate "marii ziariști" nu stiu să-și ceară scuze atunci când greșesc. Mai ales dl Deleanu.
Raspunde

Un sibian

Acum 5 ani

Normal ar fi să vă cereți scuze. Bucurați-va că nu cer daune morale. Dar e de notorietate că presa si oamenii din presă scriu adeseori la comandă sau din interes.
Raspunde

Tanya

Acum 5 ani

Ca să fii capabil să-ți ceri scuze îți trebuie curaj, coloană vertebrală, bun simt, să fii OM..iar astea lipsesc. Unii dacă au posibilitatea aruncă cu noroi în oricine. Doar pentru că pot.
Raspunde

Varujan

Acum 5 ani

Cine-i cunoaste pe cei care au fost acuzati c-ar fi trucat licitatia, e convins c-au facut-o. Eu cunosc bine doi dintre ei si sunt convins c-au participat la vre-un fals. De ce? fiindca sunt predispusi la asa ceva, au mai facut-o.
Raspunde

Petra

Acum 5 ani

Și eu cunosc pe unul și pot să bag mâna în foc că e cel mai corect om pe care Îl cunosc.
Raspunde

Nelu

Acum 5 ani

Felicitari ,, Justitiei Romane " adevarul trebuie sa triumfe in special la el acasa.....pacat de cate vorbe urite si grele au indurat, acesti oameni, pacat, !? ...cine va repara, moral si etic toate tracasarile, emotiile, sanatatea, care a macinat in timpul asta, trupul atat de firav al fiecaruia, dintre cei invinuiti. Prea usor se trece peste cei ce se fac vinovati, de aceste procese lungi si chinuitoare, unde sant compensarile, obligatorii pentru echitate si dreptate.
Raspunde

Moș Crăciun

Acum 5 ani

Ii urez copilului celui care scrie asemenea mizerii sa fie pus în situația copiilor acelora despre care s-a scris. Fiecare are în spate copii, părinți. Ar trebui că ziarul să-și ceară scuze macar copiilor și părinților care au trebuit să suporte toate mizeriile scrise.
Raspunde

Iancu

Acum 5 ani

Patronul Turnul Sfatului beat la Hilton Spa, cu curve dupa el, cum suna titlul asta pupincuristilor venetici?
Raspunde

Claudiu

Acum 5 ani

Suna foarte bine Iancule :) Ai actiuni la firma care administreaza Tutnul Sfatului ? Administreaza bani publici ? Probabil nu . Primaria Ocna in schimb are multi actionari saraci lipiti pentru care 100 lei e mult . probabil ca nici ce e parlamentul nu sti ..... ca si 80 % din populatia de gheto daci a tarii .
Raspunde

Vasi

Acum 5 ani

Daca au trucat licitatia , habar nu am si de fapt nici nu ma intereseaza ! DAR , dar , sa autorizezi constructia unor asa hidosenii care nu respecta nicio regula a designului - nu pot sa accept ! Sunt imense , urate , strambe ! Iti taie tot cheful cand le vezi ! Cine este arhitectul care le-a proiectat ? Putem sa aflam ?
Raspunde

coruptia ucide

Acum 5 ani

O veste buna si pentru primaria sibiu si consiliu judetean sibiu!!!!!.
Raspunde

Ardeleanul

Acum 5 ani

Nevinovații cu vină..nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, fie pesediști, pedeliști etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus