Sâmbătă,
04.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Afacerea teraselor de la Ocna Sibiului, trimisa de procurori in judecata

Constantin Ciocoiu, administratorul orașului Ocna Sibiului, și Florin Orlățan, șeful Cancelariei prefectului Sibiului, sunt printre funcționarii trimiși în judecată de procurorii de la Alba în Dosarul teraselor de la Ocna Sibiului. Terasele respective – situate în stațiunea recent renovată - au fost concesionate pe 25 de ani unor apropiați ai funcționarilor din Primăria Ocna Sibiului, în detrimentul altor interesați, după cum arăta Turnul Sfatului în urmă cu doi ani. Procesul se va judeca la Sibiu.
 
Luni, 21 noiembrie 2011. În sediul Primăriei din Ocna Sibiului sunt deschise ofertele depuse în cadrul licitației pentru concesionarea pe 25 de ani a unor terenuri, situate în zona lacurilor recent reabilitate. Scopul concesiunii: amplasarea de terase (alimentație publică) sau spații de cazare. Firma care a licitat cele mai mari sume pentru patru dintre terenuri este Ivan Group SRL, reiese la deschiderea ofertelor. Însă licitația nu va fi câștigată de această firmă, ci – la prețuri mai mici – de către SC Rareș SRL și SC Caraiman SRL. Despre Rareș SRL putem spune că a lucrat în antrepriză la amenajarea zonei lacurilor sărate de la Ocna Sibiului, dar și la consolidarea și amenajarea unui teren pe care ginerele primarului din Ocna Sibiului a ridicat spații de cazare. SC Caraiman SRL are drept asociat pe unul din nașii de cununie ai fiului lui Constantin Ciocoiu - Muntiu, administratorul public al oraşului Ocna Sibiului şi membru al comisiei de licitaţie mai sus amintite. Din comisie a mai făcut parte și Florin Orlățan, cel care în decembrie 2012 a fost aproape de a deveni deputat. Acum este directorul Cancelariei prefectului Ovidiu Sitterli.
Pe scurt, sunt câteva din datele făcute publice de Turnul Sfatului în primăvara lui 2012. Perioadă pre-electorală, motiv pentru care a fost repede bătută monedă pe faptul că toată povestea are iz electoral. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba nu au ținut cont de alegeri și au anchetat cazul. Săptămâna trecută, pe urma acestui dosar au fost trimiși în judecată șase sibieni.
 
De la conflict de interese la abuz în serviciu și avantaje necuvenite
 
”Inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin şi Cristea Ioan în calitate de funcţionari publici în cadrul Consiliului Local Ocna Sibiului şi membri într-o comisie de licitaţie constituită la nivelul acestui consiliu, în vederea concesionării a şase parcele de teren proprietate publică, în perioada noiembrie - decembrie 2011, cu ştiinţă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu privind desfăşurarea lucrărilor acestei comisii, cauzând astfel o vătămare intereselor legitime ale unuia dintre participanţii la licitaţie şi totodată obţinerea de către alţi doi participanţi a unor avantaje necuvenite”, arată procurorii. Alături de cei patru a mai fost trimisă în judecată și Florentina Pribeagu, reprezentanta fostei Direcții a Finanțelor Publice în cadrul comisiei de licitație, acuzată de încălcarea din culpă a atribuțiilor de serviciu. Cea de-a șasea persoană trimisă în judecată este Ioan Besoiu, membru consultant în comisia de licitație, deși nu avea ce căuta acolo deoarece nu avea pregătirea necesară, susțin procurorii. 
”Inculpatul Besoiu  (...) a procedat, în înţelegere cu inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin şi Cristea Ioan, la întocmirea mai multor documente cu scopul de a-i ajuta şi a le înlesni acestora îndeplinirea actelor defectuoase ce au dus la vătămarea intereselor legitime ale unuia dintre participanţii la licitaţie, respectiv la obţinerea de foloase necuvenite de către alţi doi participanţi”, au stabilit procurorii.
 
”Suntem nevinovați”
 
Administratorul Ocnei Sibiului este acuzat și de conflict de interese, procurorii susținând că de la una din firmele care a câștigat licitația și de el controlată a obținut ”anumite foloase” cu doar o lună înainte de licitație. Ciocoiu știa de ancheta procurorilor, dar nu și de faptul că dosarul a fost finalizat cu trimiterea lui în judecată. ”Nu știu, nu am văzut, trebuie să primesc o hârtie oficială. Voi face apoi mai multe declarații”, a afirmat Constantin Ciocoiu.
Actualul șef de Cancelarie a prefectului, Florin Orlățan, se aștepta să fie trimis în judecată. ”Știam că au de gând să ne trimită în judecată, dar încă nu am primit nimic. Eu îmi mențin punctul de vedere, mă consider nevinovat. Asta am spus și în ultima declarație. Toți membri comisiei considerăm că nu am greșit și că am respectat caietul de sarcini, ca membri ai comisiei de licitație”, susține Orlățan.
Primarul orașului Ocna Sibiului nu a putut fi contactat înainte de închiderea 
 
Detalii și procese
 
2,6 milioane de lei este suma pe care bugetul orașului Ocna Sibiului nu o va încasa în următorii 25 de ani, în urma licitației prin care terenurile destinate amenajării de terase au fost închiriate ”prietenilor și rudelor” celor din Primărie și nu la celor care au oferit cele mai bune prețuri.  Firma care a oferit cele mai bune prețuri, Ivan Group SRL, a fost descalificată pe un motiv birocratic: termenul de valabilitate al scrisorii de confort (acel document care face dovada resurselor financiare disponibile pentru a realiza investiţiile promise) nu era egal cu cel al perioadei de valabilitate al ofertei, deși ambele termene corespundeau cerințelor din caietul de sarcini – minim 60 de zile.
Reprezentantul firmei Ivan Group SRL a contestat în instanță rezultatul licitațiilor. Procesul a fost strămutat la Arad, unde Tribunalul a anulat rezultatul licitațiilor câștigate de SC Caraiman SRL. Dar a menținut rezultatul licitației câștigate de SC Rareș SRL. Decizia de la Arad a fost atacată cu recurs de toate părțile implicate. Remus Ivanciuc, reprezentantul SC Ivan Group SRL nu a vrut să facă, deocamdată, niciun fel de comentariu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

41 comentarii

Ocna

Acum 10 ani

cea mai mare mafie posibila se afla la ocna , si capul este PRIMARUL IOAN BALTES care de ani de zile a prosperat la maxim impreuna cu prieteni lui.
Raspunde

dydy

Acum 10 ani

primaria ocna coruptie mafye intereSE POLYTYCE
Raspunde

max

Acum 10 ani

li se rupe la toti INCULPATII de legi si justitie,mafiotul de Baltes a construit la Toparcea o casa de vacanta in doar cateva luni anul trecut,Cristea, zis Bula nu se lasa mai prejos cu pensiunea Cryss si exp.pot continua,mai multe despre Baltes va poate spune muzicantul Jan Oprisor,care daca nu a dat SPAGA se judeca cu Primaria de ani buni,pt.campingul de langa gara.
Raspunde

vasiladi

Acum 10 ani

cind il va agata pe padureanu din porcesti cu datoriile neplatite la ocna de ani de zile da pe voicu -pensiune care fura curent si gaz cu ajutorul unor politisti din ocna ocna orasul lui nuti udrea!!!
Raspunde

un ocner

Acum 10 ani

minciuni,minciuni si iar minciuni
Raspunde

un ocner

Acum 10 ani

nu mai vorbiti aiurea...nici macar ocneri nu sunteti niciunul din voi...va ascundeti prin bucuresti,italia,sibiu...de acolo sunteti voi..cum puteti vorbi la adresa unui om pe care nu il cunoasteti ? nesimtire din partea voastra..
Raspunde

maria

Acum 10 ani

sa se faca dreptate vrem schibare, jos mafia
Raspunde

la ocna sibiului

Acum 10 ani

vrem sa stim cind se termina blocu anele gata sau ramine paragina se incepe 10 lucrui o data cerem bani nu necauta nimeni facem cevrem. eczat cum o spuscneva mai sus in primarie sint finuta nepoata neamuri cunostinte si se copere unu pe altu. se poate as ceva sa se faca cotroale la singe in toate primarile din tara. sa lasm sa fim mai cu adevaru in fata, sa lasam prietenia deoparte sa facem ce trebuie oameni buni, dreptatea este lucru sfint,,,,
Raspunde

ocna sibiului

Acum 10 ani

eram vara trecuta in alimentara era controale la magazine, din suflet va spun vinzatoare a inchis usa repede, ca au controale 5 minute 2 3 masini sau dus la primaru acasa, saiomeneasca putin ca doar o flaminzit. si magazinu o scapat ne vatamat, si cotinua mai departe,
Raspunde

un ocner

Acum 10 ani

agramat mai esti...cum te suporti?
Raspunde

parnaie

Acum 10 ani

la parnaie cu hotzul de baltes,costea ,gaborul rus,motanul si alti cocliti din cocina ocna....nea ilie va asteapta
Raspunde

din ocna, s,

Acum 10 ani

ie bolnav sa stea acasa sa lase pe claudiu ca primar sa faca la ocna s,magazine cm e lidal cu auto servire cum ie in avrig in ciznadie, ca primaru actual nu da voie la masini cu legume sau pepne ca nus mai vinde marfa si trimite politia dupa ei deaia nu face piata in ocna sa aiva el vnzare cu finuti, rusinica tineri nauunde se distra , claudiu vrem primar si restu schibati toate rudele nepoatele finuta sora are un handicap si tine locu ocupat si cei cu facultate sta pe margina, sa pleaca si spala pahara in spania. varugam sa fie anonim,
Raspunde

stalin

Acum 10 ani

toti care a ti comentat mai sus sinteti niste javre uni sinteti fustrati alti sinteti analfabeti baltes este si va fi cel mai bun primar pe care la avut ocna este singurul primar care a facut treaba ex; scoala,bloc anl,sosele , lacurile exterioare ,sala sport,regularizare rau visa;gradinita noua una din cele mai frumoase din tara piata agro alimentara capela si canalizare
Raspunde

din Ocna Sibiului

Acum 10 ani

D -le STALIN ; Daca sinteti asa bun prieten si admirator al primarului Baltes rugati-l sa va spuna si citi bani s-au alocat pentru toate aceste investitii si cu siguranta o sa va cada fata.CURTEA DE CONTURI stie bine care e dezastrul de la Ocna,dar au primit si ei terenuri in zona lacului mitelor si multi alti aparatori ai falnicului fost TORTIONAR al arestului din Sibiu.Trebuie verificata si aceasta concesionare de terenuri din zona lacului mitelor de catre procurori si cind o sa vedeti lista cistigatorilor o sa va mai cada inca o data fata.Daca esti un asa bun ocner cere un bon fiscal pentru un sezlong,o factura fiscala cind faci o pomana,nunta sau botez la pensiunea DARIA ,si o sa-ti mai cada inca o data fata tie si mai ales ANAF-lui care ar trebui sa-si faca datoria.Bravo pentru procurorii care au demarat actiunea si sa continue investigatiile ca sa iti cada stimate concetatean de tot fata.
Raspunde

din ocna sib

Acum 10 ani

nimeni nu spune ca nu sint frumoase panselutele.dar in ue nu am intra cu cota de panselute am intrat cu cota de lapte domnu baltes asa ca lasati lumea de pe str. de mijloc etc,sa scoata vaciile in ciurda ca doar ati fost si fermier. e greu sa numeri panselutele asa ca aici se poate fura cum scrie la carte nu la blocul care stie domnul cind va fi gata, sinteti cel mai mincinos pervers si hot primar care la putut da ocna. ocna e mosia dumneavoastra si a acolitiilor dumneavoastra asa ca e cazul sa se ichee epoca marilor realizari.
Raspunde

gheo

Acum 10 ani

sustin afirmatiile legate de legitimitatea afacerilor necurate din Ocna SIbiului......bravo d-lui Din Ocna Sibiului, se pare ca sunteti informat corect! Intradevar s-au sustras milioane de lei prin via Primarie-acolitii primarului. .....rusine primare!
Raspunde

gheo

Acum 10 ani

mai d-le Stalin se pare ca ti-ai luat uiumul de la primar din moment ce il aperi asa de inversunat, sau esti cumva ruda cu el.....iar sa faci analfabeti pe cei care nu ii cunosti denota mult.... Caracter ZERO!
Raspunde

din ocna sibiului

Acum 10 ani

multumesc d-le gheo. Ocnerii mei sint timorati de d-l Baltes prin natura lucrurilor facute pe parcursul celor 14 ani de domnie.Acest primar e responsabil de multe lucruri penale ,iar cei care le-au trait nu au curajul sa vorbeasca, a fost intotdeauna salvat de clanul relational la nivel inalt. Cei trimisi in judecata special i-a impins in fata ca sa fie scutit de responsabilitati. Realizarile materiale sint o catastrofa, riul Visa se colmateaza, drumurile trebuie sparte pentru canalizare,in zona lacurilor s-au ridicat trei saivane unde turistii beau bere ,pentru ca plaja trebuie sa faca in picioare,statiunea e in insolventa etc...etc.D-le STALIN acest primar a gestionat mil. de euro care nici jumatate nu se regasesc in investitiile mult laudate.
Raspunde

un ocner

Acum 10 ani

de fapt ...singurul ocner ADEVARAT..care a scris ceva ADEVARAT aici..exceptie fiind stalin..care e si el ocner..restul sunteti niste retardati de bucuresteni,de buzoieni care nu fac altceva decat sa confirme ca sunt retardati...cum pot eu sa vb urat despre primarul din Bucuresti?..asa cum faceti voi..vorbiti urat despre primarul vostru din bucuresti sau din buzau..sunteti culmea..NICI MACAR OCNER NU SUNTETI SI MAI VORBITI..daca tot vreti sa afirmati ceva adevarat..dativa un nume,adresa..dar de Ocna Sibiului sa fie..astfel sunteti zero barati..
Raspunde

gheo

Acum 10 ani

1016mai\"un ocner\".....se pare ca intradevar te \"ataci\" rau de tot din moment ce critici si vb indecent....si ca sa fii linistit eu sunt un ocner din strabunici, care au luptat in cele doua razboaie mondiale, in prezent studiez istoria si cultura ocnerilor si a minoritatilor din Ocna.....dar se pare ca la tine mai presus de bunastarea ocnerilor primeaza foloasele materiale sau de alta natura, primite de la primarul infractor.....
Raspunde

ocna orasu tuturor hoţilor.

Acum 10 ani

Dom. Primar va pararsit banciu că lui nu iadat destu teren să facă bni. Perju. Hotu nu se încurca cu un milian cu zecile de milioane. Pdtru o stapila pe un act. Cinsute lei. numai vremflori oprisor borduri. Tot ceso făcut pe bani guvern bani de la lacuri undes .soinprtit la neamuri cabane in topircea ln avrig. toată casa alu feli cia la magasinu unguroaice. Ştie cinev. Aşa omi tine prin primărie ce in vrte joca cărţi.
Raspunde

din ocna sibiului

Acum 10 ani

D-le ocner ADEVARAT,de ce nu te prezinti cu numele ca sa fi un exemplu. Pe strada mica la apa cea buna refa troita care a mutato primarul ,dar sa nu uiti sa-ti scri numele,sau ca sa-ti fie mai usor scrie ,,UN OCNER ADEVARAT,,.Stimate ocner faci parte din aceiasi gasca otravita.
Raspunde

gicu caldarar

Acum 10 ani

Rares srl actioneaza \"Intre Lacuri\" ca pe propia mosie.In 2011 construieste o terasa pe care o demoleaza in 2013.In acelasi timp foloseste in mod abuziv trei plaje unde inchiriaza sezlonguri la concurenta cu sezlongurile SC Lacuri Naturale. Firmei General Computer si Roctogon i-au fost prelungite abuziv contractele de inchiriere mai mult decat atat firmele mai sus mentionate au subinchiriat mai departe terasele fara sa aibe acest drept. SC Caraiman a subinchiriat mascat terasa printr-un \"contract de administrator punct de lucru \". Pentru a se asigura ca nu este furat de administrator Caraiman a apelat la prietenii de la Garda Financiara Sibiu , astfel ca in luna august 2013 comisarii au efectuat un control asigurandu-l pe patron ca totul este in regula. Imediat dupa licitatii prima firma care a dat in judecata Primaria Ocna Sibiului a fost SC Bousix Hermanstadt.In schimbul renuntarii la proces Primaria a prelungit abuziv contracul de inchiriere al firmei General Computer cele doua firme avand acelasi patron pe dl. Nicu Martin
Raspunde

din ocna sibiului

Acum 10 ani

Toata stima GICA,esti un adevarat ocner.Asa este numai ca acele contracte nu sint de inchiriere sint de participatiune,si s-au aprobat asa cum ai mentionat. Singura societate care nu a beneficiat de de prelungire este Campingul Lacul fara FUND unde turistii au trait cele mai frumoase momente, dar jean oprisor are demnitate si onoare a caror valoare e mai mare decit sforile trase de ciocoiu si primar.
Raspunde

din ocna sibiului

Acum 10 ani

Toata stima GICA,esti un adevarat ocner.Asa este numai ca acele contracte nu sint de inchiriere sint de participatiune,si s-au aprobat asa cum ai mentionat. Singura societate care nu a beneficiat de de prelungire este Campingul Lacul fara FUND unde turistii au trait cele mai frumoase momente, dar jean oprisor are demnitate si onoare a caror valoare e mai mare decit sforile trase de ciocoiu si primar.
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

d nule jan op[rison nu mai scrie minciuni pe acest sait daca aveai dreptate nu pierdeai toate procesele pe care l eai avut cu primaria nu mai este varul tau primar care tea facut stapin pe 3 ha de teren si ai facut cel mai de c...t chemping din tara nu il puteti vedea pe primarul baltes ca a facut ordine in zona lacurilor si nu mai stiti ce sa faceti ca sa il compromiteti cum de altfel ati facut toti fustrati de mai sus la fiecare campanie electoralan dar tot degeaba ocneri il vor p tru ca este singurul care a facut treaba asa ca i ati acareturile si dute pa14
Raspunde

claudiu

Acum 10 ani

aideti sa nu nemai certam. ca de furat se fura inacontinu unes bani ce iese pe lacuri. de atitia ani. domniilor. ca sa intalegem odata. tot ce so facut, sint pe bani de la guvern. da daca intrebi la primaru cind sint gata blocurile, spune.ca sint bani blocati. domnilor. nuva mai certai aiurea ca vine rindu la toti ca la frati becali, pe rind.
Raspunde

ocna, da .

Acum 10 ani

stimate domn gogu. aveti mare dreptate, co pierdut toate procesele d, oprisor. daca avea si domnu oameni pe la primaria sibiu consiliu prin pol. cumare domni de mai sus gogule chear te credem pe cuvint. si acum la ocna mai sint mari probleme uni io bagat pe uni in fata uni stau pe margine. adic rosca. perjusa sa nuitam baltes ghita, so retras ca are treaba toata ziua la farmacie. sa da cu alifie alu farmacista. ce ziceti.
Raspunde

muzicantu

Acum 10 ani

jan oprisor un paduche
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

29, Dacă ăla e un păduche, atunci tu sigur ești o amoebă.
Raspunde

bai saramura

Acum 10 ani

DA MAI BINE PADUCHE, DECIT HOT,SI PERVES,
Raspunde

Vasile Maier

Acum 10 ani

Iti respect opinia domnule Gogu, dar sa stii ca Jan Oprisor are lucruri mult mai importante de facut. Succes alaturi de cei pe care ii slujesti cu credinta !
Raspunde

ocna are sare si piper.

Acum 10 ani

primaria ocna sibiului dupa cele intmplate. uni domni so gandit sa iese la pensie. co simtit.ca nui mai baga nimeni in sama si nu le mai ise nimic .perjo, de nu se descoperea unele probleme nu pleca si nici d, rosca, as ca soadus aminte ca sint pesionari. vine vremea sai cerceteze, cineva pe acei domni. justitia face traba buna bravo lor.
Raspunde

ocna are sare si piper.

Acum 10 ani

primaria ocna sibiului dupa cele intmplate. uni domni so gandit sa iese la pensie. co simtit.ca nui mai baga nimeni in sama si nu le mai ise nimic .perjo, de nu se descoperea unele probleme nu pleca si nici d, rosca, as ca soadus aminte ca sint pesionari. vine vremea sai cerceteze, cineva pe acei domni. justitia face traba buna bravo lor.
Raspunde

radu

Acum 10 ani

Brava primarie, in loc sa va pretuiti valorile e mult mai la indemana sa le umpleti de mizerie. Oprisor e un brand cu care ar trebui sa va mandriti, lasand la o parte meritele artistice incontestabile, el a venit si a pus in valoare un spatiu care era groapa de gunoi. Cu munca grea.Nu cu minciuni si hoteli. V-ati inchipuit probabil ca Oprisor o sa joace dupa cum cantati voi, ha,ha asa ceva n-o sa se intample in veci pentru ca voi cantati fals si strident, afonilor.
Raspunde

ocna, da .

Acum 10 ani

radu numai bagati pe oprisor in tot rhatu vostru treaba lui nici numa intresaza avem si alti ceva de spus va covine ca domni costea primaru, neamurileau facut cabane la lacuri case in toprcea lcasa la unguroici 2 case sus la dispesar la nepoate stiti teren la alti primari criss dela ferma sa cedem noi alucui afi radu sau poate sti tu ceseface acum in ocna sint din bani de guvern si cinesti restu pe unde ofi.
Raspunde

jan ratatu

Acum 10 ani

jane nu mai scrie prosti nu te mai lauda nu esti nici un brand nu te mai cheama nimeni la nunti esti si ai fost un ratat, ai scris mai sus ca esti un brend unul de c---t cine iti mai asculta muzica aia de 100 de ani plus ca esti foarte murdar ai tot timpul hainele ponosite murdare pantofi jalnici scilciati si murdari gras ca un porc si tu imi spui ca esti un brend, nu esti nimic ai trecut prin viata ca si gisca, ingineri spun ca esti muzicant muzicanti spun ca esti inginer dar de fapt nu esti decit un biet grasan care se lupta prin toate miljoacele sa isi cistige existenta ar fi bine cel putin sa fi demn cum de altfel sint adevaratele branduri ale sibiului ex. sergiu ,nelu albu, pitan ,bordeanu ,macrea, gherbe,alina bica, pe care i vad pe la televiziunea nationala uni dintre nu mai sint printre noi dar ii respectam si ca si ardelean ma mindresc cu iei asa ca nu te mai lauda singur p tru ca esti jalnic si murdar sufleteste si fizic
Raspunde

LACOMIE ....

Acum 10 ani

BALTES .....te-ai manjit prea tare, vezi unde duce LACOMIA ?....vrei tot , tu si cu acolitii tai ...Ai furat destul , AJUNGE !!!
Raspunde

marius

Acum 10 ani

valea nu ne trebuie mai vrei un mandat, la revedere.
Raspunde

ciocoiu vechi

Acum 9 ani

DNA ar trebui sa l ia pe Ciocoiu la puricat pt.matrapazlacurile de la Cisnadie. Afacerile cu terenuri din care a bagat in buzunar zeci de mii de Euro impreuna cu Krech.
Raspunde

gabi

Acum 8 ani

La lacuri se incalca Legea. Handicapatii de gradul 1 si 2 au dreptul la parcare gratuita, iar ei nu mai dau voie decat la gradul 1 (inclusiv la intrarea la lacuri). Sa afiseze Legea pe care se bazeaza schimbarea asta, sa vedem si noi. Nu exista asa ceva, dar le trebuie bani pentru procesele pe care le pierd.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus