Cu o suprafață de aproximativ 22 de ha, cea mai importantă zonă verde a Sibiului, care se-ntinde până aproape de centru ar trebui să aibă în câteva luni un proiect de reamenajare, care să fie implementat mai apoi în decurs de 12 luni cu o sumă estimată la aproape 44 de milioane de lei.
Un amfiteatru, un iaz amenajat în zona străzii Avrig, un totem uriaș, locuri de joacă, alei și zone senzoriale, zonă de activități în aer liber, alături de lucrări de reabilitare a spațiilor existente fac parte din detaliile contractului scos la licitație de către Primăria Sibiu cu un buget alocat de aproximativ 743.000 de lei, la care se adaugă TVA. Contractul are în vedere elaborarea proiectului tehnic și asigurarea asistenței tehnice pentru „Amenajarea parcului Sub Arini”.
„Necesitatea reabilitării și modernizării parcului Sub Arini derivă din nevoia de petrecere a timpului liber și recreere, contribuind la creșterea gradului de civilizație și la înfrumusețarea orașului, în vederea apropierii de standardele europene, cu implicații benefice în asigurarea unui climat sănătos de conviețuire în cadrul comunității locale și cu un impact pozitiv asupra creșterii gradului de socializare a locuitorilor orașului Sibiu”, se arată în caietul de sarcini al procedurii lansată de Primăria Sibiu.
Discuțiile despre reabilitarea și modernizarea parcului Sub Arini au început în urmă cu aproximativ doi ani. Vocile care s-au opus acestei idei au argumentat că intervențiile propuse vor duce la pierderea laturii „naturale” a parcului. Replicile aduse acestor critici au arătat că parcul are nevoie de o primenire, iar intervențiile prevăzute nu afectează nici 10% din suprafața parcului, adică respectă legislația.
„Scopul reabilitării acestor spații verzi este stoparea fenomenului de degradare a spațiului verde, creșterea calității peisajului, creșterea gradului de confort al locuitorilor, înlăturarea aspectului neîngrijit al acestei zone urbane, îmbunătățirea calității factorilor de mediu”, se arată, acum, în caietul de sarcini aferent licitației pentru proiectare.
Noi puncte de atracție în parc: amfiteatru, iaz, fântână arteziană cu 42 de jeturi
Printre noutățile pe care administrația locală le dorește a fi implementate în viitorul parc Sub Arini se numără și un amfiteatru, în partea de jos a parcului, în zona străzii Avrig. „Acesta ține cont de panta naturală a terenului și este format din gradene din piatră naturală, cu spații de circulație din gazon. Scena este din lemn și spatele gradenelor este din piatra și lemn. Acesta poată fi folosit de școli/facultăți pentru «Școala în natură», o clasă în aer liber fără impact major în parc”, propun reprezentanții Primăriei Sibiu.
Între acest viitor amfiteatru și strada Avrig ar urma amenajat și un iaz cu o adâncime maximă de 1,5 metri, a cărui formă neregulată ar urma să aibă dimensiuni maxime de 35 x 22 metri (este estimat un volum de apă de 506 mc). „Se va realiza un iaz artificial, cu aspect natural, cu rol în ecologizarea apei, folosind tehnici de fitoremediere, biofiltrare, consolidare a albiei și stabilizare a taluzurilor malurilor în zona amenajării acestuia. Se va amplasa un mic ponton din lemn pentru a admira iazul. Accesul către acesta se va face pe o alee din lespezi de piatră”, este descrierea acestui nou iaz.
În zona monumentului „Szweteney Weg” (aflat în colțul de la intersecția bulevardului Victoriei cu strada Martin Hochmeister) proiectul propune un spațiu de relaxare prin „realizarea unei piațete din lespezi de piatră, plantări, amplasarea de bănci și instalarea unui panou informativ cu date referitoare la acest monument și istoria lui”.
Pentru primenirea parcului este propusă și înlocuirea fântânilor din zona statuii lui Mihai Eminescu cu o fântână pietonală, la nivelul pavajului, care să numere 42 de jeturi de apă. „Piațeta cu bustul lui Mihai Eminescu va fi reamenajată prin refacerea cu beton armat a zidurilor de sprijin și a treptelor. Se va placa soclului statuii. În locul celor trei bazine vor fi amplasate jeturi de apă la nivelul pardoselii”.
Totem uriaș și poteci tematice
Proiectul de reamenajare a Sub Ariniului propune amplasarea în zona din fața restaurantului Bolta Rece a unui „totem volumetric tip sculptură cu denumirea parcului ce va servi ca loc de ședere și reper”. „Totemul se va realiza din metal și lemn și va permite șederea în litere”, se arată în documentația potrivit căreia parcarea din fața restaurantului în discuție urmează să fie desființată cu acest prilej, locul acesteia urmând a fi luat de o piațetă care va avea rolul de loc de întâlnire și punct de reper.
Tot în zonă este propusă reamenajarea pavilionului de muzică, prin reabilitarea învelitorii și iluminarea acestuia. „În interiorul pavilionului se propun elemente de ședere, ce vor fi mutate atunci când pavilionul va fi folosit pentru expoziții”.
„Zona fântânii și a rosariului va fi completată cu o serie de pergole de lemn, pe stâlpi din beton placați cu piatră naturală. Aceste pergole sunt amplasate pe aleea existentă și vor fi suportul de creștere pentru glicină (Wisteria sinensis). Fântâna decorativă va fi reabilitată și integrată în amenajarea parcului”, se mai arată în proiect.
Potecile de pământ apărute ca urmare a traseelor urmate de către vizitatorii muzeului urmează să fie transformate în cinci poteci tematice. Astfel, Potecile Arborilor vor avea rolul de a pune în valoare speciile care există în parc și a importanței și rolului zonelor verzi. Pentru Poteca Păsărilor „se vor monta panouri interpretative cu speciile de păsări din Parcul Sub Arini, din Sibiu, și curiozități”, dar și ”hrănitoare pentru păsări și căsuțe/cuiburi pentru acestea”. Printre potecile propuse sunt cele ale apei, ale insectelor, dar și una istorică, despre evoluția parcului.
Tobogane pe pământ „pentru toate vârstele”
Locurile de joacă vor fi extinse: cel din zona stadionului cu „un loc de joacă verde”, iar cel central va avea noi elemente. În plus, accesul spre acesta se va face și prin intermediul a două tobogane (într-o zonă cu pantă mai mare, către locul de joacă central și care să urmărească profilul de relief preexistent). „Acestea vor putea fi folosite de toate categoriile de vârste”.
Dincolo de strada Avrig (în partea dinspre Valea Aurie a parcului) este propusă amenajarea unei toalete publice cu autospălare, adaptată și pentru persoanele cu dizabilități.
În această zonă a parcului este propusă și o zonă pentru jocuri în aer liber. „Respectiv o zonă de tras la țintă (cu arc, praștie etc) cu diverse ținte (ținte rotunde, ținte din materiale naturale poziționate la diverse distanțe/înălțimi), astfel încât copii să fie tentați să se joace în aer liber fără să vandalizeze mobilierul urban aflat în parc, deoarece în prezent aproape toate prezintă semne de astfel de lovituri”.
În zona intersecției cu Aleea Călăreților este propus un „scuar verde”, în tot parcul va fi amenajat un nou sistem de irigare (2,3 ha ar urma irigate automat), iar sistemul de supraveghere video din parc ar urma dotat cu sisteme de recunoaștere facială.
25 de arbori tăiați
Intervențiile propuse sunt și la alte niveluri, precum cele de remanejare sau revitalizare a malului pârâului Trinkbach, reutilizarea și amenajarea canalului Seviș, cornișele laterale ale parcului, luminișurile și așa mai departe.
Iar în cadrul acestui proiect se consideră că este nevoie de tăierea a 25 de arbori. „Deoarece sunt uscați. Cei 25 de arbori au circumferinţa trunchilui cuprinsă între 14 şi 228 cm, arborii cei mai mari fiind din specia Prunus avium, Tilia cordata, Aesculus hipocastanum şi Robinia pseudoacacia”, arată reprezentanții administrației locale.
Evident, proiectul de reamenajare a parcului propune și introducerea unor noi specii de plante adaptate la mediul urban și la tendințele actuale de schimbare climatică, dar și completarea speciilor care au dispărut în timp ori numărul le-a scăzut dramatic.
În trei luni, dar prin 2025
Firmele interesate de acest contract au termen de depunere a ofertelor în ziua de 28 mai 2024. Iar reprezentanții Primăriei Sibiu estimează că vor finaliza de analizat ofertele și vor decide un câștigător cel mai târziu la finele lunii noiembrie 2024.
Conform caietului de sarcini, conceptul după care va fi reamenajat parcului trebuie propus administrației locale în 20 de zile de la semnarea contractului. Mai apoi, documentațiile solicitate (dosarul pentru autorizația de construire, proiectul tehnic și detaliile de execuție) vor trebui livrate în termen de trei luni de la semnarea contractului. Acesta include și asistența tehnică, servicii care vor trebui prestate pe toată durata lucrărilor de intervenție în parcul Sub Arini. Intenția autorităților locale este de a atrage fonduri nerambursabile pentru acoperirea cheltuielilor generate de reabilitarea celui mai mare parc al Sibiului.
Firmele interesate de acest contract trebuie să facă dovada faptului că printre specialiștii cu care lucrează se numără, în afara șefului de proiect, și arhitecți, urbaniști sau ingineri peisagiști, ingineri în construirea de drumuri, ingineri în instalații electrice și, respectiv, ingineri în instalații hidroedilitare.
Citește și Primăria promite că reamenajarea Sub Ariniului ”va îmbogăți capitalul natural existent”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: noul proiect sub arini scos li , reabilitare parc , Parcul Sub Arini , Primăria Sibiu , Sub Arini
Vizualizari: 6723
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Rob
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Nobody
Acum 3 ore
D.M.