Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
18°C

Viitorul Sub Arini e în consultare publică: un iaz, o zonă de belvedere, bicicliști separați de pietoni

Viitorul Sub Arini e în consultare publică: un iaz, o zonă de belvedere, bicicliști separați de pietoni

Administrația locală a lansat consultării publice proiectul de amenajare a celui mai mare parc al Sibiului, Sub Arini. Separarea circulației pietonilor de cea a bicicliștilor este una din noutățile propuse.

Amenajarea vizează în această etapă porțiunea cuprinsă între strada Școala de Înot și digul construit în capătul dinspre centrul orașului al Aleii Călăreților. Proiectul supus consultării publice este cel redactat în vederea emiterii acordului de mediu.

În afara unor lucrări precum refacerea aleilor vechi degradate, proiectul de amenajare al parcului Sub Arini elaborat la cererea Primăriei Sibiu propune și amenajarea unor alei noi. Al căror traseu, practic, există deja, fiind bătătorit în timp de sibienii care se plimbă prin parcul cu o suprafață de 21,56 de ha.

Astfel de exemple de alei - de pământ, în prezent - sunt cele din spatele terenurilor de fotbal ori cele aflate dincolo de pârâul Trinkbach în zona foișorului, poteci care se ramifică înspre bulevardul Victoriei.

Prin proiectul supus consultării publice, aceste alei vor fi amenajate cu materiale ecologice, precum mulch-ul sau scoarță de copac. 

Pentru alte alei pietonale noi, precum cea propusă între foișor și un viitor amfiteatru, sunt propuse și alei cu structuri sub forma dalelor înierbate. Extinderea aleilor amenajate va fi însoțită și de extinderea iluminatului public.

Amfiteatru, zonă de belvedere și un mic iaz

După cum era cerut și în tema de proiectare pe baza căruia a fost atribuit contractul de întocmire a proiectului de amenajare, parcul Sub Arini urmează să beneficieze în viitor și de un amfiteatru, cu o mică zonă de expoziție. Aproximativ 200 de metri îi sunt alocați acestei facilități, care va fi una deschisă oricui dorește să o folosească. Inclusiv pentru mici spectacole.

Ca și amplasare, acest amfiteatru este propus pentru o zonă din apropierea Trinkbachului, aproximativ în dreptul intersecției dintre străzile Ion Codru Drăgușanu și Luarea Bastiliei.

Tot în apropierea Trinkbachului, dar în partea dinspre centrul orașului a străzii Avrig există în prezent o zonă mlăștinoasă. Aici, proiectul propus de administrația locală prevede creșterea biodiversității prin amenajarea unui mic lac, a unui iaz, care să fie însoțit și de un ponton.

Printre elementele de noutate propuse se numără și amenajarea unei zone de belvedere. Practic, o platformă din materiale prietenoase cu mediul, susținută parțial pe stâlpi, cu o suprafață de 467 de mp. Această platformă va fi accesibilă din alea pietonală aflată în apropierea intersecției străzilor Octavian Goga și Alexandru Vlahuță.

Printre noutățile propuse pentru Sub Arini: un iaz (1), zona de belvedere (2) și un amfiteatru (3)

Pietoni și bicicliști – separat

Prima pistă de bicicletă amenajată în Sub Arini în vremea primarului Klaus Iohannis a stârnit multe discuții. În special din cauza faptului că, practic, aceasta a fost amenajată pe o alee pietonală inițial.

Acum, administrația locală propune delimitarea clară a aleilor pietonale de pistele pentru bicicliști, cu mici excepții. Din dreptul stadionului și până imediat după Bolta Rece, aleile pietonale și cele pentru bicicliști vor fi amenajate în paralel. Cu mențiunea că vor fi amplasate mai multe elemente de semnalizare care să îndemne pietonii să folosească trotuarul care le este destinat.

După zona Bolta Rece, bicicliștii vor avea la dispoziție o pistă nouă, care coboară înspre pârâu pe un traseu deja bătătorit de unii sibieni. Propusă a fi construită din pietriș stabilizat (există numeroase soluții, pornind de la betonul permeabil), această pistă se va mai intersecta cu aleea pietonală doar în zona subtraversării străzii Avrigului. După această subtraversare, pista de biciclete va continua separat de pietoni pe traseul unei existente poteci de pământ, cea dinspre pârâul Trinkbach, până la digul din dreptul Aleii Călăreților.

Administrația propune separarea pistelor de biciclete de aleile pentru bicicliști

De subliniat este faptul că intenția administrației locale este de a separa pistele pentru bicicliști de cele pietonale și de la digul în discuție, până în dreptul Grădinii Zoologice. Astfel, pista de biciclete este gândită a fi continuată de una amenajată în dreptul străzii Theodor Aman, astfel încât actuala pistă de pe Aleea Călăreților să fie redată pietonilor. Această prelungire până la limita municipiului Sibiu va fi realizată în cadrul unui alt proiect.

”Pump-track”

Tot pentru bicicliști, dar în special pentru cei mai tineri, pasionați de îmbunătățirea deprinderilor în acest sport, proiectul de amenajare propune și un traseu de ”pump-track” (un traseu circular ”vălurit”, în cel mai simplist mod de descriere, care ajută într-un mod evident dezvoltarea abilităților pe două roți). 

Acest traseu este propus în partea dinspre strada Gheorghe Șoima a Aleii Pinilor (este vorba de aleea care pornește dinspre Bolta Rece, traversând podul arcuit peste Trinkbach). De altfel, în această zonă, tinerii pasionați de biciclete și-au amenajat de-a lungul timpului câteva elemente specifice ”dirt-track-ului” (rampe construite din pământ, de exemplu).

Două fântâni arteziene. Și un amplu sistem de irigare

Lângă foișorul care urmează a fi reabilitat, fântâna arteziană existentă va fi înlocuită cu una nouă, circulară. Locul de joacă din apropiere va face, de asemenea, obiectul reamenajării, iar pietrișul va fi înlocuit cu scoarță de copac.

Cea de-a doua fântână arteziană a parcului Sub Arini, cea din fața statuii lui Mihai Eminescu, va fi înlocuită cu una la nivelul pavajului.

În cadrul elaborării proiectului de amenajare a parcului s-a constatat faptul că, urmare a ultimilor trei ani destul de secetoși, dar și din cauza apropierii de zonele cu trafic rutier, vegetația are de suferit. Prin urmare, este propusă amenajarea unui sistem de irigații, care să ajute copacii și restul vegetației de pe cele trei laturi ale parcului (”cornișa” parcului, dacă vreți).

Sistemul de irigare va ajuta și vegetația din alte zone, cum ar fi cele cu gazon ori zonele plantate cu flori, arbuști și noi copaci. În total, peste 44.500 de mp ai parcului urmează să beneficieze de acest sistem de irigații cu un unic punct de comandă și control.

Sistemul este propus a asigura un debit de cinci litri de apă pe metru pătrat.

Liane în parc

”Abordarea peisagistică / englezească va crea imagini idilice, boeme, romantice, capabile să sensibilizeze privitorul, să-i ofere «surprize» ascunse, care așteaptă să fie descoperite, ca o recompensă a curajului de a explora peisajul aflat la dispoziția lui”, se arată în memoriul tehnic al proiectului supus consultării publice.

Amenajarea propusă de administrația locală are în vedere și (re)introducerea unor specii de arbori exotici. Iar pentru sporirea biodiversității, în parc vor fi plantați și arbuști (”nivelul arbustiv aproape lipsește”, se arată în memoriul tehnic), dar și ierburi aromatice sau plante ornamentale.

În lista de specii complementare propuse pentru Sub Arini sunt enumerate și lianele.

De altfel, proiectul propune amenajarea unor zone verzi tematice, zone de relaxare, zone de studiere a naturii. Pe lângă panouri informative în acest sens, viitorul parc Sub Arini ar urma să aibă și căsuțe pentru păsări, hoteluri pentru insecte și alte elemente care să ducă atât la o creștere a biodiversității, cât și la o mai bună cunoaștere a naturii.

”Se dorește crearea unor spații publice incluzive, destinate tuturor categoriilor sociale, realizate cu costuri accesibile, care să aducă un impact favorabil asupra mediului”, memoriul tehnic al proiectului

În cadrul elaborării acestui proiect au fost identificați și 25 de arbori, cu circumferința cuprinsă între 14 și 228 de cm, care s-au uscat. Din cauză că aceștia riscă să se transforme într-un pericol pentru cei care vor vizita parcul, acești arbori urmează să fie tăiați.

Conform calculelor, amprenta minerală asupra parcului (suprafața construită, dacă vreți, în care intră de la alei, inclusiv asfaltate ori cu scoarță de copac, până la fântânile arteziene) va reprezenta un procent de 9,7% din suprafața parcului. Procent sub cel minim prevăzut de actuala legislație, care este de 10%.

În această fază, proiectul supus consultării publice nu are, deocamdată, o estimare a costurilor. Perioada necesară lucrărilor este, însă, estimată la aproximativ 18 luni.

Sibienii interesați pot consulta acest proiect fie la sediul Primăriei, fie la cel al Agenției de Protecție a Mediului, unde pot fi depuse și observațiile publicului.

Citește și Se pregătesc lucrări în parcul Sub Arini: spații pentru spectacole, mai mulți copaci, noi alei, irigații automatizate

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Gigi contra

Acum 5 luni

Astia distrug parcul! Huooo!

Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 5 luni

De la George Pruteanu citire: Drumul spre mai bine trece prin foarte prost şi se înfundă acolo!

Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Nu mai furati furati din parc pentru spectacole si expozitii! Amfiteatru?! Nu sunt destule campuri goale? E o zona foarte frumoasa acolo, cum sa intrati cu buldozerul si cu excavatorul ca sa faceti amfiteatru? Si belvedere pe partea cealalta?! E destul de bel vedere acum! Iar zona mlastinoasa dintre stada Avrig si dig e foarte frumoasa cum e acum. Lasati un pic de salbaticie naturala si in oras, e destula amprenta umana. Folositi banii ca sa cumparati fabrici ruinate si sa faceti si acolo parcuri cu amfiteatre si belvedereuri si piste de biciclete. Dar nu, acolo trebuie facute blocuri, nu? Lasati in pace si aleea de langa Trinkbach. Nu are nevoie de asfalt. Da, refaceti asfaltul unde e deja, taiati uscaturile. Atat.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 5 luni

ai văzut la viața ta Hyde Park?
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Da, prea artificial. Aici e Sibiu, nu e Anglia. Daca voiau sa-l faca ca Hyde Park, il faceau de atunci. Mai bine sa arate mai mult ca padure, decat ca parc coafat. Vrei Hyde Park, fa-l de la zero.
Raspunde

Vivi Drăgan cu Lucky

Acum 5 luni

Nu scăpam nicicum de amprenta săsească. Parcul sa devină si amfiteatru?!Niciodata!Toate lucrările propuse sunt inutile.Lăsați natura in pace!
Raspunde

Iuyiuyt

Acum 5 luni

"bicicliști separați de pietoni"? https://www.google.ro/maps/@45.7867972,24.1475707,3a,37.4y,274.4h,72.77t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6uivArt8HOyK04BndalHdw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en
Raspunde

Qaz

Acum 5 luni

Poate ar fi cazul sa fie acordata acestui parc titulatura de "arie naturala protejata" (specialistii in domeniu ar putea sa se pronunte in acest sens). Deci cu cat mai putina interventie umana (sau deloc), cu atat mai bine. Visam la natural/ecologic/bio/etc. dar distrugem si ceea ce mai avem. Dlor decidenti ai administratiei locale, considerati ca totul este pus la punct in Sibiu, iar ultimul obiectiv care a mai ramas de "amenajat" este Parcul Sub Arini?
Raspunde

Astrid Fodor, du-te!!!

Acum 5 luni

Continua, in mod evident, defrisarea a tot ce inseamna verde! Obsesia morbida a lui Fodor pentru ciment, asfalt si betoane nu se dezminte. Acest Putin al defrisarilor!
Raspunde

Victor

Acum 5 luni

Nu taiati copaci. Plantati copaci in zona in care se poate. Pe langa cursul de apa construiti aleei pitonale si montati banci .Atentie la modul cum sunt montate bancile pe una din aleeile laterale parcului-pietonul sta pe banca si admira circulatia masinilor pe strada. Refaceti in totalitate aleeile parcului cu montarea de borduri laterale care sa creeze confort pietonului. Luati exp.alte parcuri din Pitesti sau Craiova.
Raspunde

Birtu

Acum 5 luni

Actuala administratie nu e in stare sa faca nimic bine,interesul este doar sa betoneze parcul si sa isi umfle conturile !!!! Cel mai bine il lasa asa cum este pentru ca vor face doar stricaciuni , nu sint in stare nici sa administreze parcul asa cum e. Ri vad doar profit si vor sa lichideze excedentul de bani pentru ca stiu ca la urmatoarele alegeri vor fi pe dinafara. Au destul spatiu in oras sa faca betoane si alte chestii si sa umfle banii ,LASATI PARCUL ASA CUM ESTE !!
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 5 luni

Daca lucrarile vor fi realizate de catre ”specialistii” de casa: Comtram, Terra, NSA, parcul va arata ca cimitirul de la Cernobil! Mandri de primaria noastra careia ii dorim sa dispara precum spatiile verzi din Sibiu!
Raspunde

Un sibian

Acum 5 luni

INCOMPETENTII si IGNPRANTII din primaria Sibiu lovesc dinou!!!!
Raspunde

Lăsați parcul verde

Acum 5 luni

Cum se poate vota sa nu mai adauge betoane si cărămizi in parc? Chiar fac ce vor ei! Nu am văzut nici un proiect de împădurire in Sibiu…nici un spațiu verde salvat de zecei de mii de poteci si potecuța. Parcul este parc …pentru copaci …nu biciclete sau amfiteatre sau poteci…..Folosiți banii si cumpărați teren pentru noi parcuri…
Raspunde

Nadia 1001

Acum 5 luni

Taiati toti copacii si trimiteti-i in Austria !!! Apoi turnati numa beton !
Raspunde

Gheorghe

Acum 5 luni

Faceti si aerodrom pt ciori?
Raspunde

HUJA cel Corupt

Acum 5 luni

V au trebuit 33 ani.. Aproape ajung la pensie.. Penibil, sper sa laasati piticii si elefantul.. Defapt altceva nici nu este
Raspunde

Tronson str. Avrig - Zoo?

Acum 5 luni

De ce nu se modernizeaza si zona de parc cuprinsa intre str. Avrig si Zoo care are un mare potential si este lasata in paragina?
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Nu e paragina, e natura
Raspunde

Silviu

Acum 5 luni

"Sibienii interesați pot consulta acest proiect fie la sediul Primăriei, fie la cel al Agenției de Protecție a Mediului, unde pot fi depuse și observațiile publicului." Nu-i suficient sa comentam aici, haideti sa luam initiativa toti cei care dorim ca PARCUL SA RAMANA ASA CUM ESTE!
Raspunde

Cetatean sibian

Acum 4 luni

Singurul mod de a comunica parerea noastra , a locuitorilor din Sibiu este cite un comentariu privind articolele aparute dupa ce s-au luat deciziile in primarie. SALVATI PARCUL SUB ARINI! ar trebui sa se intituleze. Plantati arbori, pastrati spatiile verzi si nu mai adaugati betoane, piste si amfiteatre in singura oaza verde a orasului care sufera de aglomeratie si gaze de esapament. Goniti ciorile din copaci pentru ca alte specii de pasari sa se simta si ele acasa.Mizeria si zgomotul provocat de invazia lor alunga natura si linistea care a fost acest parc. Rusine celor de la Mediu ca nu sint in stare sa protejeze natura!
Raspunde

Radulescu

Acum 5 luni

De ce aglomerează Primăria Sibiu orașul cu tot felul de hoteluri , blocuri de apartamente , dand acestor investitori ,terenurile statului, finanțați tot de la stat pentru a- i imbuiba și a- i imbogatii ? Toate aceste construcții strica orașul, îl aglomerează și curând aerul poluat va fi la fel ca cel din București.
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Nu le "da" nimeni terenurile, sunt private
Raspunde

@Kukuruku

Acum 5 luni

@Kukuruku nu e chiar atat de clara traba asta. Ia vedeti cum este cu locurile de parcare date unor astfel de "privati" din spatiul public pentru ca dansii sa poata valorifica la maxim "terenurile private". Exemple: Golden Tulip cu parcari pe Sc. de Inot, Ramada, blocul nou construit de Keul pe Dumbravii colt cu Gh. Dima, blocul construit de Domnariu intre parc si unitatea militara de pe str. Avrig are parcari facute de-a dreptul pe spatiu care apartine Parcului Sub Arini si cate si mai cate aberatii de genul asta in Sibiu. Si dumneata vii cu "terenuri private" si in rest nu vezi nimic.
Raspunde

Rosu

Acum 5 luni

Taiati copacii sa moara ciorile de ciuda.
Raspunde

Sorin N

Acum 5 luni

Reparati mai bine ceea ce e degradat: alei existente, etc. Amfiteatrul nu isi are rostul (mai ales in context pandemic). Belvedere nu e cazul. Bani ingropati - pardon - bagati in buzunare. Cine vrea belvedere se va urca in htelurile construite pe platforma Compa sau va merge pe dealul Gusteritei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus